20. 06. 2014 Nadácia Pontis

Po Zborovskom hrade zachraňujú aj kaštieľ

Na Šerediovský kláštor získali dobrovoľníci zo Združenia na záchranu Zborovského hradu viac ako 5-tisíc eur.

http://s.sme.sk/r-rss/7238183/bardejov.korzar.sme.sk/po-zborovskom-hrade-zachranuju-aj-kastiel.html

BARDEJOV/ZBOROV. Pomenovaný je po vlastníkovi Makovického panstva Gašparovi Šeredy, ktorý v polovici 16. storočia zo Zborovského hradu vybudoval modernú renesančnú pevnosť a v obci dal postaviť kaštieľ. Ten v roku 1969 vyhorel a odvtedy chátral. Návštevníkom hradu a obce sa však opäť črtá nádej uzrieť opravený kaštieľ v celej jeho kráse a dať mu účel využiteľný verejnosťou. Opravovať začali pred rokom Kaštieľ od roku 1542 slúžil Šerédiovcom ako rezidenčné a správne sídlo. Počas reformácie slúžil ako evanjelická kaplnka. Po prvej svetovej vojne ho v roku 1918 opravila štátna lesná správa a využívala ho ako administratívnu budovu, aj na bývanie.

Dobrovoľníci zo Združenia na záchranu Zborovského hradu pred rokom svojpomocne odstránili náletovú zeleň, suť a vybudovaním dočasnej technickej strechy uchránili kaštieľ pred zrážkovou vodou. V ďalšej etape záchrany kaštieľa by chceli zastaviť jeho rozpad, staticky zabezpečiť suterénne klenby, domurovať chýbajúce steny na prvom podlaží a pripraviť prestropenie medzi prvým a druhým poschodím.

Pomôcť im má aj grant 5 150 eur, ktorý získali v rámci programu prostredníctvom Nadácie Pontis. „Finančná podpora z grantového programu znamená pre nás zásadný impulz pri záchrane významnej pamiatky obce, ktorá historicky patrí k Zborovskému hradu. Peniaze, ktoré sme dostali, použijeme na stavebný materiál a lešenie. V tejto etape obnovy staticky zabezpečíme a opravíme korunu muriva kaštieľa. Týmto bude objekt pripravený na osadenie krovov,“ povedala Dorota Malínská, tajomníčka Združenia na záchranu Zborovského hradu.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.