07. 03. 2015 Nadácia Pontis

Pomôžme jej posadiť sa!

Ťažko chorá bojovníčka Hanka (6).

BRESTOVANY ­ Svoju drahú princezničku by nevymenili za nič na svete! Aj keď Hanka (6) nevníma ako ostatné deti, dáva im nekonečne veľa lásky. Manželia Lucia (35) s Henrichom (43) a ich synček Šimonko (10) sa usilujú, aby jej dali všetko, čo potrebuje. Dievčatko trpí ťažkým ochorením, má hladký mozog, iba leží. Napriek obrovskej snahe rodičia milovanej dcérke nedokážu zaplatiť polohovaciu stoličku, ktorá jej umožní sedieť vzpriamene a uľaví jej chrbátiku.

Prispieť Hanke môžete aj vy prostredníctvom níctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Keď sa Hanka narodila, rodina si myslela, že dievčatko je zdravé. Aj keď bola drobnučká, mamička verila, že bude bojovať. „Keď som ju uvidela prvýkrát, mala len 1 700 gramov a 44 centimetrov. Od začiatku mi lekári hovorili každý deň novú diagnózu. Najskôr to bol problém s dýchaním, potom novorodenecké kŕče. Vtedy nám už bolo jasné, že Hanka nebude bezproblémovým dieťaťom,“ spomína na ťažké chvíle jej mamička Lucia a pokračuje: „Tri dni po pôrode nám lekári oznámili zdrvujúcu správu, naše dievčatko má nesprávne vyvinutý mozog.“ Odvtedy sa pridalo k ťažkej diagnóze niekoľko ďalších.

Keď mala tri mesiace, prejavili sa u nej epileptické záchvaty. Nepodarilo sa ich zastaviť ani opakovanými p o ­ bytmi v nemocniciach na Sloven­ Slovensku a v Česku. „V máji mala Hanka šesť rokov a stále má záchvaty, aj desaťkrát denne. Myslím, že epilepsia ju neskutočne unavuje,“ vraví skormútená mamička. Rodina robí všetko pre to, aby mala Hanka kvalitnejší život. Cvičenia, lieky, návštevy u lekárov a pomôcky, ktoré potrebuje, sú však finančne také náročné, že rodina nemá šancu ich uhradiť. Hanka sama bez pomoci nevie sedieť. Jej chrbátiku i ďalšiemu vývinu by veľmi prospela polohovacia stolička. Tá však stojí 4 136 € a štát v tomto prípade prispeje len 788 €. Rodina je tak odkázaná na pomoc dobrých ľudí. „Sme vďační za každý jej úsmev, lepšie udržanie hlavičky, spoločný výlet. Nečakáme, že by sa jej zdravotný stav výrazne zlepšil. Pre mňa by bolo úžasné, ak by sa dokázala sama pretočiť, prípadne sedieť,“ dodala s obrovskou vierou v hlase jej mamička.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.