03. 11. 2016 Zodpovedné podnikanie

Protikorupčné fórum 2016

Pre Fond pre transparentné Slovensko je prioritou spolupráca kľúčových partnerov

Fond pre transparentné Slovensko vznikol v roku 2012 ako iniciatíva siedmich členských firiem na pôde Business Leaders Fóra. Cieľom tejto iniciatívy nebolo len získať finančné prostriedky na podporu mimovládnych organizácií, ale aj nadviazať dlhodobé partnerstvo medzi firemným a mimovládnym sektorom, ktoré pomôže účinnejšie bojovať proti korupcii a únosu štátu. V roku 2013 uskutočnilo prvé stretnutie, kde mali podporené organizácie možnosť predstaviť, akým aktivitám sa venujú a získať spätnú väzbu od svojich partnerov z firiem.

 Protikorupčné fórum 2013 
Protikorupčné fórum 2013

V tejto tradícii pokračujeme aj v tomto roku – 9. novembra sa uskutoční už štvrté Protikorupčné fórum. Rovnako, ako rastie počet firemných partnerov fondu (aktuálne je ich 23), rastie aj počet partnerov, ktorých spája spoločná vízia – aby Slovensko bolo právny štát, ktorý vytvára predvídateľné a férové pravidlá pre život aj podnikanie. K firmám a mimovládnym organizáciám sa postupne pridali aj ďalší dôležití aktéri. Podujatia sa pravidelne zúčastňujú aj zástupcovia zahraničných ambasád, predstavitelia štátnej správy, ale aj novinári, ktorí sa témam korupcie a transparentnosti dlhodobo venujú.

Protikorupčné fórum 2014Protikorupčné fórum 2014

V priebehu posledných dvoch rokov sledujeme v priestore strednej a východnej Európy zaujímavý fenomén. Krajiny ako Česká republika alebo Rumunsko nám ukazujú, že boj proti korupcii môže mať reálne výsledky v podobe obvinených a odsúdených politických špičiek. Aj o tom, prečo to tak na Slovensku nie je, a ako bojovať proti únosu štátu, prídu diskutovať investigatívni novinári Zuzana Petková (Trend) a Marek Vagovič (Aktuality.sk).

Spoločným motívom ďalších prezentácií bude spolupráca. Zuzana Čaputová z organizácie VIA IURIS bude  spoločne s Ondrejom Smolárom zo spoločnosti Soitron hovoriť o tom, ako môžu systémové opatrenia zamerané na odpolitizovanie inštitúcií zodpovedných za výkon spravodlivosti zmeniť túto krajinu. Zuzana Wienk z Alinacie Fair-play a Ján Hargaš zo Slovensko.Digital predstavia, ako môže spolupráca dvoch organizácií zachrániť stovky miliónov EUR určených na projekty v oblasti digitalizácie.

Otvoríme aj tému hodnoty za peniaze. Štefan Kišš (Inštitút finančnej politiky) bude hovoriť o práci organizácie, ktorá by v budúcnosti mala zohrávať kľúčovú úlohu pri efektívnosti vynakladania verejných zdrojov. Možno aj na to, či sa im to v prípade dopravných projektov zatiaľ darí, bude v ďalšej prezentácii o dopravných tendroch reagovať analytik Ineko Ján Kovalčík.

Protikorupčné fórum 2015Protikorupčné fórum 2015

Dialóg a spolupráca sú pre aktivity Fondu pre transparentné Slovensko kľúčové. Aj preto každý rok vytvárame v rámci Protikorupčného fóra priestor na vzájomný dialóg a nadväzovanie partnerstiev. Veríme, že je to jediný spôsob, ako posunúť Slovensko dopredu.

V prípade, že máte záujem sa podujatia zúčastniť, napíšte nám prosím na e-mail: ondrej.gallo@nadaciapontis.sk.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.