01. 03. 2016 Zodpovedné podnikanie

Protikorupčné opatrenia Štrngám za zmenu prijalo 6 z 8 strán

Verejný záväzok na presadenie protikorupčných návrhov iniciatívy Štrngám za zmenu sa rozhodlo dať šesť politických strán.

Inštitút SGI, Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu a VIA IURIS oslovili s Iniciatívou Štrngám za zmenu pred dvomi mesiacmi politické strany, ktoré majú šancu, že po voľbách zostavia vládu, alebo budú v parlamente. Dať verejný záväzok na presadenie protikorupčných návrhov sa rozhodlo 6 politických strán podľa dlhodobých prieskumov s preferenciami nad päť percent.

Iniciatíva Štrngám za zmenu reaguje na nekvalitu právneho štátu a mieru systémovej korupcie u nás. Vznikla najmä preto, že verejná moc nie je u nás vykonávaná tými, komu býva vo voľbách zverená, ale ľuďmi v pozadí.

V reprezentatívnom prieskume až 77% ľudí povedalo, že na Slovensku nie je vyvodzovaná právna zodpovednosť voči politikom, ak konajú nezákonne.

Záväzok aktívne presadzovať 22 opatrení z oblasti polície, verejnej kontroly prokurátorov, opatrenia na zvýšenie zodpovednosti súdov, sfunkčnenie NKÚ, odkrývanie schránkových firiem a takzvaného prikrmovania politikov, sa zaviazali svojim podpisom predsedovia strán Most-Híd, Sieť, OĽaNO, SaS, KDH a SMK.

„Medzi kandidujúcimi politickými stranami, s ktorými sme mali možnosť diskutovať, vznikla zhoda v potrebe presadiť systémové opatrenia v boji proti korupcii. Naše návrhy hodnotili ako vecné a konštruktívne. Strany Smer a SNS verejný záväzok neprijali. Sme presvedčení, že protikorupčná agenda musí byť agendou pravice aj ľavice, pretože systémová korupcia má zhubný vplyv na kvalitu života všetkých ľudí,“ povedal za iniciatívu Štrngám za zmenu Milan Šagát riaditeľ VIA IURIS.

Voľbami 5. marca sa aktivity iniciatívy nekončia. Hneď po parlamentných voľbách a vyhlásení výsledkov budeme tlačiť na to, aby sa v prípade, že niektorá zo strán, ktoré verejný záväzok podpísali, bude zostavovať vládu, naše opatrenia dostali do programového vyhlásenie vlády. Vďaka silnej podpore väčšiny kandidujúcich strán budeme presadzovať naše opatrenia až po zmeny príslušných zákonov v parlamente.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.