28. 12. 2012 Nadácia Pontis

Rekonštrukcia podchodu v Liptovskom Hrádku

Podchod popod železnicu v Liptovskom Hrádku sa dočká rekonštrukcie.

Moderátor:
Podchod popod železnicu v Liptovskom Hrádku sa dočká rekonštrukcie. Pravidelne ho využíva väčšina obyvateľov mesta, no je v takom stave, že niektorí sa ním boja prejsť. Mesto pritom na jeho obnove ušetrí. Časť prác totiž spravia podnikatelia, ktorí si tak rozšíria svoje prevádzky. Nie však na zemi, ale vo vzduchu, bez toho, aby zabrali čo len jeden meter štvorcový plochy. Ako je to možné, to zaujímalo Milana Veleckého.
Redaktor:
Kto chce vidieť novú stavbu bez základov a bez strechy, mal by sa ísť do Liptovského Hrádku pozrieť. Stavajú tam nové kaderníctvo takmer vo vzduchu, nad schodami do tamojšieho železničného podchodu. Majiteľ nových priestorov Slavomír Ferianc sa na takomto murovanom lastovičom hniezde pod strechou podchodu dohodol s mestom.
Slavomír Ferianc, majiteľ priestorov:
Vzhľadom na to, že Hrádok je malý a nie je moc kde nejakým spôsobom zainvestovať, zdala sa mi tá časť nad podchodom, to zastrešenie ako taká celkom zaujímavá varianta na využitie toho priestoru.
Redaktor:
Podobná stavba pod strechou pribudne aj na opačnom konci podchodu, a ten podnikatelia takto vynovia. Denne ho pritom využíva asi väčšina obyvateľov a návštevníkov mesta, keďže železnica v Liptovskom Hrádku rozdeľuje nie mesto, ale dokonca centrum mesta na dve časti a podchod popod ňu zatiaľ veľmi nereprezentuje.
respondenti:
Chýba určite lepšie osvetlenie. Hlavne keby sa aj tieto vchody skultúrnili, ako sa už robí z tejto strany. To teraz také nebezpečné. Tam, keď aj prší veľa, tak potom prší vám aj na hlavu, voda tam je. Sa tam šmýka. Mali by to celé opraviť.
No mal by sa zmeniť. No je to tam také tmavé, také smutné.
Redaktor:
Už čoskoro by sa to malo zmeniť. Vstupy opravia podnikatelia, ktorí si v nich budujú nové prevádzky. Na nové osvetlenie získalo mesto 10 000 eur z Nadácie Pontis a približne rovnakú sumu chce pri obnove podchodu minúť aj zo svojho rozpočtu. Hovorí primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
Branislav Tréger, primátor Liptovského Hrádku:
Mesto spraví rekonštrukciu kompletne všetkých zábradlí, schodov, podhľadov. Dajú sa tam reklamné plochy a spravíme všetky také obrazové prvky tak, aby to bolo teda aj estetické.