16. 06. 2014 Nadácia Pontis

Rezbári vytvoria nový betlehem

Rezbárske umelecké diela vzniknú v rámci projektu Tvorivo tradične a netradične.

ŠAĽA. Šaľania si počas tohtoročných Šalianskych slávností vytvoria nový mestský betlehem v životnej veľkosti, ktorý bude súčasťou predvianočnej výzdoby mesta.

Rezbárske umelecké diela vzniknú v rámci projektu Tvorivo tradične a netradične, ktorý sumou 2500 eur finančne podporí Nadácia Pontis. Príprava diel sa začne už dva dni pred slávnosťami – 27. a 28. júna. Zazmluvnení rezbári počas týchto dvoch dní motorovými pílami pripravia diela. Počas ďalších dvoch dní ich budú dokončovať priamo na slávnostiach v centre mesta. „Rezbári z rôznych kútov Slovenska a Poľska ukážu v Šali to, čo pred pár rokmi bolo samozrejmosťou, povedala Zuzana Melušová z radnice. V rámci programu slávností vtiahnu dobrovoľníci do tvorivých aktivít širokú verejnosť, ktorej priblížia tradície ľudovej tvorby.

Prostredníctvom Občianskeho združenia Záhrada sa zapoja aj hendikepované deti, ktoré cez tvorivosť sprostredkovávajú svoje vnímanie sveta. Atmosféru umocní umiestnenie aktivít do dobového prostredia domu ľudového bývania a do centra mesta. Návštevníci slávností si budú môcť vyskúšať techniku maľby na hodváb, patchworku a enkaustiku. „Chceme, aby sa návštevníci stali súčasťou procesu tvorby umeleckých diel, aby mohli komunikovať s rezbármi a v tvorivých dielňach priamo tvoriť vlastné diela“, skonštatovala Melušová. Po skončení slávností budú vytvorené diela vystavené pre verejnosť počas kultúrneho leta s výnimkou sôch, ktoré budú súčasťou betlehemu. Tie budú ošetrené a vystavené až v predvianočnom období na pódiu na Námestí Sv. Trojice.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.