20. 02. 2013 Nadácia Pontis

Rodine z vyhoreného domu pomôže

Miloško (5) pri hre so zapaľovačom pripravil seba a 7 súrodencov o obydlie

BÁDICE ­ Pomaly sa dostávajú z najhoršieho, no spomienok na desivý požiar sa nevedia zbaviť. Tirolovci z Bádic pri Nitre pri ňom takmer prišli o malého Miloška (5), ktorý pri hre so zapaľovačom podpálil ich dom. Jeho samotného v poslednej chvíli vytiahla z plameňov sestra Kristína (19). Tirolovci prišli pri ničivom požiari takmer o všetko. Ťažko skúšanej rodine sa preto rozhodlo pomôcť aj Srdce pre deti, ktoré je charitatívnym programom denníka Nový Čas spravovaným Nadáciou Pontis
Z rany, ktorá ich zasiahla 7. februára, sa rodina Tirolovcov spamätáva len veľmi pomaly. „Tri dni som nespala a spomienka na to, čo sa stalo, či predstava toho, čo sa mohlo stať, mi vháňa slzy do očí,“ vracia sa k hrozným okamihom mama Eva (44). A má prečo. Keď začala horieť spálňa, Miloško v nej bol úplne sám. Využil chvíľku nepozornosti, hral sa so zapaľovačom a podpálil pri tom župan.,,Nechcel som to spraviť. Keď som zbadal oheň, veľmi som sa zľakol,“ povedal vtedy Miloško. Nebyť duchaprítomnosti jeho sestry Kristínky (19), všetko sa mohlo skončiť oveľa horšie. Vbehla do horiacej zadymenej izby, našla bračeka a ušla s ním do bezpečia. 
Tirolovcom zhorel nábytok i vybavenie izieb, elektrospotrebiče, oblečenie aj peniaze, ktoré mali pripravené na opravu strechy. „Miloško je z toho, čo sa stalo, stále smutný. Navyše, mnohí z okolia mu ten požiar dávajú za vinu. Aj sa ho pýtam, čo sa tam presne stalo, ale nevie mi to opísať. Odvtedy však zapaľovač ani zápalky do rúk nezobral. Sme z toho celého veľmi nešťastní, ale hlavné je, že sa ani jemu, ani Kristínke nič nestalo,“ s úľavou skonštatovala mama Eva. 
Dnes sa už Tirolovci aspoň trochu usmievajú, pretože dostávajú pomoc, v ktorú ani nedúfali. „V dedine spravili fi­ nančnú zbierku a dostali sme tiež asi 40 balíkov prakticky z celého Slovenska, ba dva prišli až z Nemecka. Je v nich najmä oblečenie pre deti,“ povedala Miloškova mama. Rôzni darcovia ponúkajú rodine aj starší nábytok. „Ten však teraz nemáme kam dať, pretože najskôr musíme opraviť strechu, steny a podlahu. Až potom sa tam bude dať aj bývať,“ dodala Eva Tirolová, ktorú potešila správa, že sa o ich osud zaujíma aj Srdce pre deti a významnou mierou im pomôže pri obnove a zariaďovaní ich domčeka. 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.