28. 09. 2015 Filantropia

Rodiny s deťmi s poruchou sluchu sa môžu prihlásiť do programu Mobilný pedagóg

Špeciálne pedagogičky budú aj na budúci rok pomáhať rodinám s deťmi s poruchou sluchu priamo doma.

Mobilné pedagogičky budú aj v ďalšom roku pomáhať priamo v rodinách s deťmi s poruchou sluchu. „Od februára do novembra budúceho roku bude 11 špeciálnych pedagogičiek navštevovať vybrané rodiny po celom Slovensku, aby pomohli rodičom čo najlepšie rozvíjať schopnosti svojho dieťaťa,“ vysvetľuje Juraj Récky, programový manažér z Nadácie Pontis. Cieľom programu je, aby sa rodiny aj vďaka špeciálnym pedagógom neskôr naučili rozvíjať svoje dieťa aj bez podpory odborníka.

Ako špeciálny pedagóg pomáha

Mobilní pedagógovia navštevujú rodiny s deťmi s poruchou sluchu približne dvakrát do mesiaca priamo doma. Návšteva rodiny trvá hodinu a pol. Počas nej sa špeciálny pedagóg venuje dieťaťu a rodičom. „Formou hry stimuluje sluchové, komunikačné, motorické a intelektuálne zručnosti dieťaťa. Zároveň aktivity vysvetľuje rodičom a zdieľa s nimi potrebné informácie,“ hovorí J. Récky.

Program je vďaka Telekomu bezplatný

Program Mobilný pedagóg je pre rodiny bezplatný. Už štvrtý rok od svojho vzniku ho podporuje Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis a v nasledujúcom 4. ročníku na neho prerozdelil 40-tisíc eur. Uhrádza tak cestovné i mzdové náklady mobilným pedagógom, ktoré rodiny navštevujú v jednotlivých mestách alebo obciach.

Medzi 11 mobilnými odborníkmi sú špeciálne pedagogičky, logopedička a psychologička z Bratislavy, Popradu, Lučenca, Žiliny, Vrútok, Liptovskej Sielnice, Prešova i z Košice.

Kto sa môže prihlásiť

Do programu sa môžu prihlásiť rodiny s dieťaťom so sluchovou poruchou vo veku do 4 rokov z celého Slovenska. Stačí vyplniť a poslať Prihlášku Mobilný pedagóg najneskôr do soboty 31. októbra na e-mailovú adresu: juraj.recky@nadaciapontis.sk. Vaše prihlášky posielajte v tvare Priezvisko_Meno.

Ako budeme vyberať rodiny s deťmi

Prihlášky rodín budú hodnotiť odborníci, ktorí rozhodnú o výbere na základe informácií uvedených v prihláške. Nadácia Pontis uzavrie s rodinami, ktoré zaradíme do programu, Dohodu o spolupráci.

POVEDALI O PROGRAME

Je málo ľudí, ktorí sa zaoberajú aj problémami, ktoré sa ich bytostne netýkajú. Vo vás sme dostali oporu sa nevzdávať a uvedomiť si, že nie sme sami, ktorí putujeme na ceste životom s takýmto, možno to poviem hrubo – bremenom. Je ťažké sa popri práci ešte viac venovať rodine s dieťaťom, ktoré nie je úplne v poriadku. Tento program bol a dúfam že bude, veľkou oporou pri výchove nášho syna. Pri zamyslení ako nám tento program pomohol prichádzame k záveru, že často ste nás suplovali v čase, keď sme my ako rodina nemali síl po práci sa dostatočne venovať synovi. Jednou krátkou vetou – je to veľká pomoc pre nás.“ (Mama Radka)

„Je to obrovská pomoc pre rodiny. Hlavne, keď sa deti narodia do počujúcej rodiny. V hlave sme mali milión otáznikov a poradiť nám nemal kto. Odborníci pridelia aparátiky a informácie si rodiny musia hľadať najmä po internete. Kým sa dopátrajú pomoci, ubehne veľa času, ktorý sa ťažko dobieha. Vďaka tomu, že sme sa do programu dostali, sa naša dcéra za posledný rok výraznejšie pohla dopredu. Program mobilný pedagóg je veľkým prínosom všetkým rodinám s nepočujúcimi deťmi.“ (Lenkina mama)