22. 06. 2014 Nadácia Pontis

Romantické ruiny dostanú nový veniec

V Zázrivej začali druhú etapu rekonštrukcie kostola na cintoríne.

http://s.sme.sk/r-rss/7239653/orava.sme.sk/romanticke-ruiny-dostanu-novy-veniec.html

ZÁZRIVÁ. Barokový kostol Všetkých svätých stojí od roku 1796, v roku 1934 ho zničil požiar. Odvtedy chátral až do roku 2012, kedy vežu prikryli strechou. Múry, ktorým hrozí zrútenie, si na rekonštrukciu museli počkať. „V druhej etape očistíme múry, urobíme nový veniec a zakryjeme ich,“ hovorí starosta Matúš Mních. „Pribudne aj strecha v tvare polihlanu nad oltárom.

Fixácia muriva a jeho zabezpečenie pred pádom okrem záchrany dedičstva našich predkov prináša aj viac bezpečnosti pre návštevníkov pietneho miesta. „Ruiny vytvárajú nenapodobiteľnú atmosféru a sú hojne využívané fotografmi.“ Svadobné fotografie s kamennými múrmi majú vo svojich albumoch takmer všetky svadobné páry zo Zázrivej.

V súčasnosti na cintoríne pracujú zamestnanci obecného úradu v rámci aktivačných prác. Rozoberajú hornú časť múrov a čistia kamene. „Rekonštrukciu chce-me ukončiť do zimy, aby sme zabránili vode, snehu a mrazu pokračovať v poškodzovaní pamiatky.“ Obci sa na tento účel podarilo získať päťtisíc eur z Fondu rozvoja vidieka, sedemtisíc poskytla nadácia Pontis, desaťtisíc dá z vlastnej kasy.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.