14. 08. 2013 Nadácia Pontis

Šikovná školáčka Gabika: Chorú mamu liečim svojimi jednotkami!

Závideniahodná pomocníčka. Stále je po boku mame o barlách, ktorej nedávno zistili aj zhubný nádor.

Gabika Vyrostková (7) z Oborína pri Michalovciach vážnosti ochorenia síce príliš nerozumie, ale táto šikovná druháčka rada rozdáva radosť. Často sa hrá najmä na lekárku a tvrdí, že mamu chce liečiť dobrými známkami. Pochváliť sa totiž môže samými jednotkami! Srdce pre deti je charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Gabika pochádza z chudobnej a ťažko skúšanej rodiny. Mama Martina (38) je po vážnom úraze na čiastočnom invalidnom dôchodku a v júni jej diagnostikovali aj zákerné ochorenie. Manžel Gabriel (45) ako automechanik chodí na týždňovky, aby aspoň ako-tak prežili aj s dvoma ďalšími dcérami – Valériou (17) a Simonou (19). Po zaplatení všetkých poplatkov, cestovného a za lieky im na stravu zostane iba 50 eur. Nadácia im pomohla a kúpila Gabike školskú tašku, písací stolík a skriňu. Rodina by však potrebovala prebudovať kúpeľňu na bezbariérovú a navyše definitívne sa im pokazila práčka, takže perú v rukách. „Trápime sa, trápime, ale azda bude lepšie. Gabika je veľmi usilovná, dodáva mi silu aj odvahu. Keďže sa rada učí, vidíme sa v nej. Dalo by sa povedať, že ma lieči výbornými známkami!“ uviedla jej mama Martina.

Gabika je hviezdička celej rodiny: „Najviac obľubujem čítanie a písanie, no idú mi všetky predmety. Keď budem veľká, chcem pomáhať iným, ktorí to potrebujú. Teraz svojej mame, ktorá ťažko chodí a je chorá,“ hovorí. Operácia nečaká len mamu Martinu, ale aj Gabiku. Zákrok by jej mal odstrániť veľké znamienko na brade. O osude tejto rodiny sa pravidelne informuje aj naša čitateľka Katarína Mandal (28), ktorá pochádza zo Slovenska, no žije až v Kalifornii. Vlani Gabike k narodeninám poslala vytúženú barbínu a teraz sa môže aj na diaľku tešiť aj z jej vynikajúceho vysvedčenia.