06. 06. 2017 Nadácia Pontis

Sledovali sme, ako sa Slovensko menilo k lepšiemu (minúta po minúte)

Tisícky ľudí dostanú tento piatok v práci voľno, aby mohli vyjsť do ulíc a pomáhať.

  •  Projekt Naše mesto je najväčším svojho druhu v strednej Európe.
  • Prvýkrát sa uskutočnil v roku 2007 v Bratislave a postupne sa pridávali ďalšie mestá.
  • Tento rok sa zapojilo viac ako 10-tisíc dobrovoľníkov, aby pomohli 233 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, domovom sociálnych služieb, ale aj školám či škôlkam zlepšiť prostredie, v ktorom pôsobia.
  • Dobrovoľníci zo 131 firiem sa stretli v 52 mestách a obciach po celom Slovensku.

 

Projekt Naše mesto sme sledovali minútu po minúte

19:00 Minútu po minúte sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

18:40 Brigádnici zveľadili aj Košické centrum Svetielko pomoci, ktoré funguje ako ubytovacie zariadenie pre onkologických pacientov. Vypratali a uvoľnili jednu izbu, a tiež umyli okná.

18:38 Dobrovoľníci zavítali aj do združenia Kaspian v bratislavskej Petržalke, ktoré zastrešuje množstvo aktivít pre mladých ľudí. Brigádnici umyli okná a upratali sklad.

18:24 V zariadení občianskeho združenia Teresa Benedicta v Michalovciach brigádnici upravovali vonkajšej záhrady, sadili kvetiny, trávy a kríky, aby sa klienti centra cítili príjemnejšie.

18:00 Dobrovoľníci v Tlmačoch vrátili do mesta ruže. Organizátori hlásia, že naa ploche, ktorá bola ešte pred týždňom zarastená trávou po pás, sa brigádnikom podarili vytvoriť nové mestské Rozárium.

17:55 Aj škôlka na ulici J.C Hronského v Bánovciach nad Bebravou má po dnešku novonatretý plot.

17:38 Dobrovoľníci maľujú steny v autistickom centre Andreas v Bratislave. Miestnosť sa bude neskôr používať pri špeciálnej terapii pre ľudí s autizmom, pri ktorej pacienta umiestnia do upokojujúceho a stimulujúceho prostredia, nazývaného „Snoezelen room „.

17:29 Pod záštitou projektu Naše mesto dobrovoľníci na bratislavskom Hlavnom námestí šírili osvetu o svalovej dystrofii. Paralelne totiž prebieha celosvetová kampaň Belasý motýľ, ktorá zastrešuje viaceré aktivity na pomoc dystrofikom.

17:21 Dobrovoľníci pomáhali aj neziskovej organizácii SUN RISE Dom pre seniorov v bratislavskej Petržalke. Na terase urobili pre klientov centra malú záhradku, presádzali kvety aj paradajky.

17:10 Levičania revitalizujú historický mestský park, zbierajú pri tom polámané konáre.

16:57 Aj Baseballový klub Angels Trnava sa stal súčasťou akcie Naše Mesto. Dobrovoľníci nalievajú antuku na žiacke baseballové ihrisko.

16:49 Dobrovoľníci pri ZŠ Alexandra Dubčeka v Karlovej Vsi odstraňovali graffiti, upravovali bežeckú dráhu, ihrisko a natierali plot.

16:36 Pozornosti sa dostalo aj Charitnému domu Juraja Jendželovského v Michalovciach. Areál skrášľovalo pätnásť dobrovoľníkov. Kosili trávu, sadili trvalky a mladé stromy.

16:20 Skupina dvadsiatich ľudí pomohla zrenovovať detské ihrisko na Tokajskej ulici v Nitre. Organizátori tvrdia, že pracovné nasadenie dobrovoľníkov predčilo ich očakávania.

16:14 Brigádnici pomáhali so stavebnými prácami v centre Imobilio pre zdravotne hendikepovaných ľudí. Centrum práve stavia vzdelávacie centrum, ktoré chce dokončiť do konca roku 2017.

16:00 Snúbenci Pavol a Zuzana v rámci podujatia už piaty rok maľujú obrázky v materskej škole na Denešovej ulici v Košiciach. Tento rok kreslil v umyvárni zvieratká v pršiplášťoch.

15:39 Dobrovoľníci v Pezinku vybudovali pre deti lesné ihrisko.

15:24 Krajská knižnica v Žiline využila dnešné podujatie a vrámci neho zorganizovala stretnutie seniorov a detí. Spoločne tvorili a učili sa v knižnici.

15:09 Brigádnici v domove dôchodcov Hestia v bratislavskej Dúbravke vypratali pivnicu a začali s údržbou záhrady, pričom zaplnili už jeden celý kontajner. Pochvaľujú si, že mohli na chvíľu vymeniť notebooky za lopaty a fúrik.

15:03 Skupina dobrovoľníkov zveľaďuje areál budúceho ihriska a náučný chodník na Spojenej škole Mokrohájska 3 v bratislavskej Karlovke.

14:51 V Spišskej Novej Vsi sa do dobrovoľníckej akcie zapojilo 149 ľudí. Jedni natierajú ohradu na základnej škole, iní vysádzajú živý plot v areáli miestnej zoologickej záhrady a na jej plot maľujú zvieratá. Ďalšia skupina vysádza kvety v domove sociálnych služieb.

14:35 Obnovy sa dočkala aj historická meštianska budova Rómerov dom na Zámočníckej ulici v Bratislave.

14:26 Zrekonštruovaná je mozaika na múre v Gaudího ulici v Bratislave.

14:09 Skupina dvanástich dobrovoľníkov zabezpečuje pastvu pre ovce v Podunajských Biskupiciach. Predtým brigádnici čistili farmárske priestory, hrabali seno aj ovčí trus.

14:00 Do projektu sa zapojí aj redakcia denníka SME.

13:41 Modrania upravujú okolie mestského opevnenia. Kosia a hrabú trávu, zveľaďujú areál a zbierajú odpad. Občerstvujú sa gulášom a, prirodzene, modranským vínom.

13:31 Bankári v civile na základnej škole Hlboká cesta 4 v bratislavskom Starom meste zveľaďovali záhrady, trhali burinu a strihali kríky. Pochvaľovali si, že mohli na deň odísť z kancelárie a pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Ďalšou výhodou je podľa nich možnosť trochu sa opáliť.

13:26 Tridsiatka brigádnikov práve vyčistila Mlynské Nivy v Bratislave. Odstránili množstvo náletových drevín a kríkov, vyčistili aj skládku odpadu a divo rastúce kríky, za ktorými sa skládka schovávala, dobrovoľníci vytrhali a vystrihali.

13:18 Tridsať dobrovoľníkov stavia drevený hrad pre deti a oplotenie Lesného klubu Pramienok v bratislavskom Lamači. Organizátorka informuje, že brigádnikov už čaká odmena – obedňajší guláš.

13:10 Skupina trinástich Banskobystričanov práve skončila s natieraním plotu pri sídlisku na Triede SNP.

12:55 Takto pracujú brigádnici v nitrianskom Centre Slniečko

 

12:47 V karloveskej zátoke v Bratislave dobrovoľníci upravujú prostredie lodenice.

12:39 V Stupave sa do projektu zapojilo 51 dobrovoľníkov. Časť z nich teraz bieli oplotenie mestského parku.

12:36 Jedáleň na OA Nevädzova v Ružinove je hotová, brigádnici sa teraz pustili do natierania plotu.

12:29 Škôlka na Medilaboreckej 4 v Ružinove dostala novú fasádu.

12:22 Prievidžania sa podujali vyčistiť asfaltové ihrisko v areáli materskej a základnej školy na Malonecpalskej ulici. Vytrhávajú rozrastenú burinu a upravujú okolitý terén. Predtým odstránili staré pažnice, ktoré mali kedysi spevniť svah vedúci k ihrisku.

12:13 Na základnej škole v žilinskej mestskej časti Brodno pracuje 37 dobrovoľníkov, medzi ktorými sú aj učitelia a žiaci. Skrášľujú areál školy. Postavili nový chodník k jazierku, vysádzajú nové záhony a na chodníky maľujú skákacie hry.

12:07 Trnavčania natierajú oplotenie mestského úradu. Dostali pochvalu od školákov, ktorí ich pri práci míňali cestou na obed.

11:58 Detské ihrisko na Chlumenského ulici v Ružinove už prešlo premenou.

11:51 Dobrovoľníci vo Svite opravujú a čistia knižnú búdku.

11:37 Hlásia sa aj dobrovoľníci z Nezábudky Senec, domova sociálnych služieb pre postihnuté deti. Kosia trávnik na dvore, trhajú burinu a skrášľujú areál.

11:24 Skupina 25 ľudí pracuje na udržiavaní Kochovej záhrady v Bratislave a pripravuje ju na akciu Víkend otvorených parkov a záhrad. „V Kochovej záhrade máme úžasných dobrovoľníkov, ktorí nám pomáhajú vyčistiť záhradu. Najmladší účastník má ani nie rok a najstarší… To radšej neprezradíme,“ hovorí s úsmevom koordinátorka.

11:17 Dobrovoľníci pomáhajú v Domove sociálnych služieb pre seniorov v Rači. Čistia areál a tvoria kvetinovú záhradu.

11:07 Pomoci sa už tretí rok po sebe dočkal Viniansky hrad pri obci Vinné v michalovskom okrese.

10:59 Skupina Žilinčanov vysádza kvety v miestnom útulku Harmónia.

10:54 Pracuje sa aj v Materskom centre Mamy Margity v bratislavskej Trnávke. Dobrovoľníkom sa zatiaľ podarilo zasadiť trávu na mieste, kde bude ihrisko pre deti a pokračujú úpravou plôch v okolí budovy.

10:53 Malí aj veľkí dobrovoľníci brúsia a natierajú drevený mostík na detskom ihrisku na Partizánskej lúke v bratislavskom Novom meste. Bruno (6) hovorí: “Keď sa sem prídeme hrať s kamarátmi, poviem im, že aj ja som pomáhal opraviť tento mostík”

10:46 Dobrovoľníci upravujú areál zrúcaniny hradu Čeklís pri Bernolákove.

10:39 Žarnovičania pracujú na záchrane hradu Revište. Pomáhajú pri zbere kameňa na murovanie.

 

10:33 Spojená škola na Mudroňovej 1 v Nitre má nové kvetinové záhony a kompostovisko.

10:26 V ZŠ Karpatská v Žiline sa pracuje na všetkých frontoch. Dobrovoľníci renovujú požiarne schodisko a átrium školy.

10:19 Z hradu Devín ľudia hlásia, že nebo aj celé Slovensko je tento piatok dobrovoľnícky modré. Aktivista upravujú areál národnej kultúrnej pamiatky, trhajú burinu, prenášajú kamene a niektorí pomáhajú pri archeologickom výskume.

10:14 V areáli Združenia saleziánskej mládeže DOMKA aktivisti kosia, upravujú plot aj ihrisko na plážový volejbal.

10:11 Skupina 28 ľudí upratuje okolie Štrkoveckého jazera v Bratislave.

10:06 Dobrovoľníci opravujú oplotenie Zámockej záhrady v Hlohovci.

9:54 V bratislavskej Cvernovke budujú komunitnú záhradu.

9:51 Dobrovoľníci v Trnave zveľaďujú materské školy, skrášľujú hracie plochy.

9:48 Materská škola na Watsonovej 2 v Košiciach má vďaka aktivistom zrenovované preliezačky.

9.43 Záhradný nábytok v zariadení pre seniorov v Žiline dostal nový náter.

9:38 Na Sládkovičovej ulici v Hurbanove dobrovoľníci likvidujú čiernu skládku.

9:31 Dobrovoľníci na Obchodnej akadémii Nevädzova 3 v Ružinove maľujú sokle a radiátory v školskej jedálni. Nálada pri práci je podľa nich výborná.

9:21 Oprava čaká aj detské ihrisko v bratislavskom Ružinove na Chlumeckého ulici.

9:10 V rámci projektu Naše mesto sa pomoci dočká aj Obišovský hrad pri Košiciach. Dobrovoľníci tu vytvorili živú reťaz na presun kameňov potrebných na obnovu hradu.

9:00 Členovia Karloveského športového klubu natierajú oplotenie okolo svojho areálu v bratislavskej mestskej časti Karlova ves. Neskôr sa presunú na ihrisko Jamnického – Matejkova.

Bez dobrovoľníkov by sa nezaobišli

„Za 11 rokov sa Naše Mesto stalo tradičnou súčasťou kalendára mnohých neziskoviek, mestských častí, škôl a škôlok. Bez pomoci dobrovoľníkov by sa už nezaobišli a Naše Mesto je pre nich veľmi dôležité,“ dodáva Kišša.

Príkladom takejto organizácie je Imobilio, ktoré sa stará o integráciu ťažko telesne postihnutých. Neziskovka svojpomocne, bez akýchkoľvek dotácií a za pomoci dobrovoľníkov stavia v Bratislave vzdelávacie a vývojové centrum, vďaka ktorému ťažko zdravotne postihnutí ľudia budú môcť študovať na vysokej škole.

Čo Bratislava?

Zaujímavými aktivitami na území hlavného mesta a v jeho okolí sú napríklad čistenie Malého Dunaja priamo z člnov, revitalizácia Bratislavských mestských lesov, či triedenie šatstva pre ľudí v sociálnej núdzi. Dobrovoľníci venovali pozornosť aj novej budove Cvernovky, kde vyčistili pozemok, upravili parkovisko a skonštruovali kompostovisko. Na Devínskej kobyle zasa zachraňovali endemické druhy rastlín.

Nepomáhalo sa iba manuálne. Napríklad v Rodinnom centre Klbko pripravili dobrovoľníci program pre deti a na pláne sú mali vychádzky s osamelými seniormi v Domove dôchodcov na Pažítkovej.

Bratislavská mestská časť Karlova Ves sa zase môže pochváliť celoslovenským prvenstvom. Privítala najviac – celkovo až 237 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri 16 aktivitách.

V Košiciach vznikla živá reťaz

Košice skrášlilo 859 dobrovoľníkov pri 49 aktivitách. Pomohli Centru voľného času s úpravou plotu. V Lige proti rakovine poupratovali exteriér i interiér a spríjemnili tak pobyt onkologickým pacientom.

V Materskej škole na Trebišovskej priložili ruku k dielu aj rodičia a zamestnanci. Deťom skrášlili preliezky. Výkony podali aj dobrovoľníci pri Obišovskom hrade. Na Rákociho ceste vytvorili živú reťaz a premiestňovali kamene zdola nahor. V RC stonožka zase vybudovali senzorický chodník.

Likvidácia čiernej skládky

Zapojilo sa aj ďalších päťdesiat miest a obcí. Vo Zvolene sa dobrovoľníci postarali o bezpečnejšie ihriská pre deti zo sídliska. Brigádnici opravovali aj kostolík sv. Heleny v Stránskom, ktorý bol zaradený medzi národné kultúrne pamiatky a ktorý ešte v 19. storočí poškodilo silné zemetrasenie.

V Hurbanove zase zlikvidovali čiernu skládku a v Žiline pomohli dobrovoľníkom vysádzať kvietky aj klienti z DSS Harmónia.

Neoddychovali ani generálni riaditelia

V tomto roku sa do Nášho mesta zapojili aj viacerí generálni riaditelia a výkonní manažéri firiem. Niektorí sa zúčastnili aktivít so svojimi zamestnancami, pre iných bola pripravená tzv. CEO aktivita.

Deviateho júna od 9:00 do 12:00 sa na nej stretlo spolu 25 najvyšších riaditeľov či manažérov a pomohli s úpravou interiéru na ZŠ s MŠ pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím internátnej na Drotárskej ulici v Bratislave.

Organizátorom podujatia je Nadácia Pontis. Prostredníctvom rôznych aktivít sa neziskovým organizáciám a obciam dostáva reálna pomoc – či už vo forme fyzickej práce alebo cez aktivity zamerané na odovzdávanie skúseností a vedomostí. Cieľom podujatia nie je len vyčistenie parku či namaľovanie plotu ale hlavne podpora vytvárania vzťahu ľudí k miestu, kde žijú, preberanie zodpovednosti firiem za prostredie, v ktorom pôsobia a podpora záujmu obyvateľov o to, čo sa deje v ich okolí.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.