Slovenské rozvojové fórum v Nairobi hľadalo riešenia efektívnej rozvojovej spolupráce v Keni

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nairobi zorganizovalo v dňoch 19. až 21. novembra Prvé slovenské rozvojové fórum.

23. november 2012 - Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nairobi zorganizovalo v dňoch 19. až 21. novembra Prvé slovenské rozvojové fórum. Išlo o prvé podujatie tohto druhu organizované Slovenskom v krajine, ktorá je prioritným prijímateľom oficiálnej slovenskej rozvojovej pomoci. Jeho cieľom bolo spoločne s predstaviteľmi kenskej vlády a kenských mimovládnych organizácií zhodnotiť takmer 17 ročné pôsobenie slovenských mimovládnych neziskoviek a takmer 10 ročné fungovanie vládneho programu Slovak Aid v Keni.

Na rozvojovom fóre nechýbali ani Ivana Raslavská a Jakub Šimek z Nadácie Pontis, ktorá pôsobí v Keni od roku 2010. V súčasnosti v krajine realizuje už druhý projekt Slovensko-kenskej spolupráce pre moderné školy na piatich stredných školách v okrese Voi v juhovýchodnej Keni s cieľom poskytnúť informačné a komunikačné technológie, školenia a výmenné študijné pobyty pre učiteľov. Digitálne technológie spolu s prístupom na internet umožnia kenským žiakom nadobudnúť počítačové zručnosti a zlepšiť prístup k informáciám. Vďaka projektu sa posilní aj spoluprácu slovenských a kenských učiteľov v oblasti mimoškolských aktivít. Kenskí a slovenskí študenti môžu spolupracovať na projektoch zameraných na konkrétne riešenia problémov kenských komunít v oblasti Voi.

Nechýbali ani slovenské firmy

Účastníci konferencie sa snažili posúdiť doterajšie skúsenosti a zadefinovať stratégie a politiky pre nasledujúce obdobie tak, aby slovenská rozvojová spolupráca s Keňou bola efektívna a udržateľná. Prezentovalo sa na nej aj viacero slovenských firiem, ktoré už v krajine podnikajú alebo plánujú vstúpiť na kenský trh v rôznych oblastiach ako sú stavba ciest, spracovanie odpadu, informačné technológie, zdravotníctvo či čistenie vody.

„Rozvojové fórum umožnilo otvorený dialóg slovenských a kenských podnikateľov s neziskovým sektorom a štátnymi predstaviteľmi oboch krajín a snažilo sa hľadať spôsoby ako zvýšiť pozitívny sociálny dopad spoločných projektov,“ povedal David Ogiga, ktorý je projektový koordinátor projektu Slovensko-kenskej spolupráce pre moderné školy pri Nadácii Pontis a ktorý diskutoval v paneli o spolupráci slovenských a kenských mimovládnych organizácií.

Slovensko aktívne pomáha Keni

V súčasnosti Slovensko v Keni realizuje celkom 28 projektov a malých grantov v celkovom objeme okolo 3,2 miliónov eur. S pomocou krajine má teda skúsenosti veľa slovenských organizácií. Hnutie kresťanských spoločenstiev detí eRko napríklad od roku 1995 podporilo v Afrike cez kolednícku akciu Dobrá novina projekty v hodnote 7,5 miliónov eur.

Na Rozvojovom fóre zaznela myšlienka potreby spolupráce slovenských firiem s mimovládnymi rozvojovými organizáciami, čím by sa zvýšila efektivita a udržateľnosť projektov a znížilo podnikateľské riziko. Pri príležitosti desiateho výročia vládneho programu SlovakAid pripravilo Ministerstvo zahraničných vecí aj prehľad realizovaných slovenských projektov v Keni, ktorá je prioritnou krajinou slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce.

Autor: Simona

Komentáre