06. 02. 2013 Nadácia Pontis

Špeciálna olympiáda v Južnej Kórei: Slovensko si prináša 17 medailí

Tohtoročná zimná špeciálna olympiáda bola jednou z veľmi úspešných.

http://www.aktuality.sk/clanok/222602/specialna-olympiada-v-juznej-korei-slovensko-si-prinasa-17-medaili/

Výprava Slovenského hnutia špeciálnych olympiád prinesie zo Svetovej zimnej špeciálnej olympiády v PyeongChang-u v Južnej Kórei celkom 17 medailí. Po takmer dvoch týždňoch sa dnes v noci sa vráti na Slovensko 21- členná výprava Slovenského hnutia špeciálnych olympiád zo Svetovej zimnej špeciálnej olympiády v PyeongChang-u v Južnej Kórei a prinesie celkom 17 medailí, z toho 10 zlatých, 5 strieborných a 2 bronzové. Oficiálne motto Špeciálnych olympiád je: „Nechajte ma vyhrať. Ale ak nemôžem vyhrať, nechajte ma aspoň sa o to statočne pokúsiť.“ V zjazdovom lyžovaní superobrovský slalom (Alpine Super G) zlatú medailu získal: David Boček a Marianna Vojtková, striebornú Darina Krihová a Juraj Šuster. V zjazdovom lyžovaní (Giant Slalom) zlato získala Marianna Vojtková, kategória Advanced a striebro Darina Krihová, kategória Intermediate. V kategórii (Alpine Advanced Slalom) zlatú medailu získala Marianna Vojtková a v kategórii (Alpine Intermediate Slalom) zlato získala Darina Krihová a striebro Juraj Šuster. V bežeckom lyžovaní (5km voľný spôsob) zlato získal Jakub Krissak, (na 50m) bronz Roman Pollák. V bežeckom lyžovaní (Cross country 100 Classical) zlatú medailu získala Gabriela Petrovičová, (500m Freestyle) Vladimíra Vančová, Milan Pumpa striebornú medailu (500m Freestyle) a zlatú v kategórii 1000m Freestyle, bronzovú (100m Classical) Roman Pollák. V kategórii (Cross Country 2,5km Race Classical) Jakub Krissak získal opäť zlatú medailu. „Naši mentálne znevýhodnení športovci dokázali prekonať nielen svoje znevýhodnenie, ale úspešne súťažiť a mnohí aj získať medailu. A tým, ktorým sa darilo trošku menej, citujúc jednu z účastníčok výpravy, byť štvrtý, piaty, šiesty, či siedmy najlepší na svete je aj tak úžasné,“ povedala Eva Lysičanová, prezidentka Slovenského hnutia špeciálnych olympiád. Hlavným partnerom účasti výpravy SHSO na Hrách je Kia Motors Slovakia a jej podporovateľmi sú: Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis, Medzinárodný klub žien Bratislava, GlaxoSmithKline Slovakia, Národná banka Slovenska a Nadácia Sanofi – Zentiva.
Posolstvom Hnutia špeciálnych olympiád (Special Olympics) je poskytovať celoročný cyklus tréningov a súťaží vo všetkých druhoch olympijských športov pre deti a dospelých s mentálnym postihnutím. Dávať im stále nové a nové možnosti na rozvinutie ich fyzických predpokladov, aby dokázali svoju odvahu, prežili radosť, priateľstvo a o úspech sa podelili so svojimi rodinami, ostatnými športovcami špeciálnych olympiád a spoločnosťou. Na Slovensku tento program realizuje Slovenské hnutie špeciálnych olympiád (SHŠO) od roku 1990.V súčasnosti registruje 2056 športovcov. Každé 4 roky sa delegácia Slovenskej republiky zúčastňuje letnej a každé 4 roky zimnej olympiády. Hnutie prostredníctvom športu mení osudy ľudí s mentálnym postihnutím. Šíri rovnosť pre všetkých a podporuje komunity porozumenia a vzájomného rešpektu na celom svete. V dvojročných intervaloch sa tisíce športovcov z celého sveta stretávajú (striedavo na zimných a letných svetových hrách), aby ukázali svoje športové zručnosti a oslávili idey špeciálnych olympiád. Hnutie má viac ako 500 tisíc dobrovoľníkov po celom svete. Pomáhajú z lásky k športu, z lásky človeka k človeku. 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.