25. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Súdnictvo musí byť pod verejnou kontrolou

Len tak sa postupne zvýši naša dôvera v spravodlivosť. Zhodli sa na tom účastníci diskusie Fondu pre transparentné Slovensko.

Chýbajúca profesijná etika, rodinkárstvo či zlá vymoženosť práva krivia pohľad verejnosti na slovenské súdnictvo. Dôvera Slovákov v súdy je nízka. Ako vyplynulo z prieskumu Agentúry Focus, až 72 % opýtaných neverí sudcom a nepovažuje opatrenia na zlepšenie v súdnictve za dostatočné. Napriek tomu má slovenské súdnictvo reálne šance na pozitívne zmeny. Zhodli sa na tom firemní partneri Fondu pre transparentné Slovensko spolu s ľuďmi z mimovládok počas spoločnej diskusie o stave súdnictva na Slovensku.

Veľké firmy sú za lepšie súdy, prispeli mimovládkam

Do Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis vložilo finančné prostriedky 13 firemných partnerov. Fond tento rok prerozdelil 80-tisíc eur medzi organizácie, ktoré sa dlhodobo venujú práve problémom súdnictva. „Zastavenie rozširujúcej sa nedôvery ľudí voči súdom a súdnictvu je už nevyhnutné. Sme presvedčení, že jedným z najefektívnejších riešení je podpora watchdogových a analytických organizácii, ktoré vyvíjajú tlak na potrebné zmeny,“ vysvetľuje Lenka Hujdičová, programová manažérka Nadácie Pontis.

„Slovenské súdnictvo potrebuje zásadnú zmenu, ktorá si vyžaduje dôveryhodné nové vedenie, roky úsilia a radikálny obrat v kultúre i prevládajúcich hodnotách,“ zdôrazňuje Zuzana Wienk, šéfka Aliancie Fair-play. Len deň po stretnutí partnerov Fondu pre Transparentné Slovensko prišli z prezidentskej kancelárie dobré správy. Nový prezident Andrej Kiska odvolal troch členov Súdnej rady, ktorých nahradili špičkoví odborníci. Aj tí budú v druhom kole rozhodovať o novom šéfovi Najvyššieho súdu.

Prichádza nádej na zmenu

Ľudia z Aliancia Fair – Play pravidelne sledujú zasadnutia súdnych rád a informujú verejnosť. Nechýbali ani na voľbe predsedu Najvyššieho súdu. „Výmena členov súdnej rady prezidentom a nezvolenie súčasného predsedu otvorili dvere pre nádej na postupnú zmenu,“ dodáva Zuzana Wienk.

Súdnictvo podľa jej názoru potrebuje na Slovensku zracionalizovať. „Na Slovensku máme veľa malých súdov, ktoré vznikli ako politické trafiky v regiónoch. Sudcovia sa na nich stávajú súčasťou miestnej smotánky, nemôže tam dobre fungovať náhodný výber ani nezávislosť. Vytvorením menšieho počtu väčších súdov by sme pomohli prerušiť väzby, podporiť špecializáciu a efektívne konanie a ušetriť financie. Tieto odporúčania nám dávali zahraniční experti už dávno,“ zdôrazňuje.

Zmena v súdnictve závisí od záujmu verejnosti

Aj vďaka podpore z Fondu mohli právnici z VIA IURIS spustiť kampaň Za dobrú voľbu, ktorá sa zamerala na voľbu predsedu Najvyššieho súdu. Voľba sa stala hlavnou témou na Slovensku a rezonovala aj v prezidentskej kampani. Aj vďaka tlaku médií a verejnosti súdna rada v prvom kole nezvolila žiadneho z kandidátov, čo je pozitívny signál. „Slovenské súdnictvo sa nedokáže ozdraviť zvnútra, potrebuje pomoc zvonku od verejnosti,“ apeluje Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS. Podľa nej je dôležité, aby súdnu moc kontrolovali aj občania.

O súčasnom stave súdnictva vypovedá aj ďalší aspekt – nedostatočná profesijná etika, v porovnaní s etickými normami, ktoré dodržujú sudcovia v USA, Veľkej Británii, Francúzsku, ale napríklad aj v Litve. „Sloboda prejavu sudcov sa na Slovensku ukazuje ako problematická. Nejasné etické pravidlá sa prejavujú aj pri správaní sudcov, príkladom je zábava v bare Bonano alebo vyjadrenie bývalého predsedu Najvyššieho súdu na Paneurópskej vysokej škole práva, keď rozprával vulgárne o niektorých sudcoch a politikoch. Súvisí aj s bežnou praxou prijímania darov a pozvaní na atraktívne spoločenské akcie a pod.,“ vysvetľuje Zuzana Čaputová.

Každý piaty sudca – hustota rodinných vzťahov na súdoch je vysoká

Zaujímavú mapu, ktorá poukazuje na rodinné prepojenia na súdoch, vytvorila Transparency International Slovensko. „Ukázalo sa, že každý piaty sudca má na súde niekoho blízkeho z rodiny, za rok sa počet vzťahov zvýšil a hustota vzťahov sa neznižuje. V mape napríklad vidieť, že prepojenia sú mimoriadne početné a idú naprieč Slovenskom,“ vysvetľuje Samuel Spáč z Transparency.

Na Slovensku je aktívnych 1400 sudcov na 64 súdoch. „Tieto vzťahy je potrebné kontrolovať pri vstupe dohľadom výberových konaní, do ktorých ale musí byť zapojená aj verejnosť. Preto chceme na portáli www.otvorenesudy.sk vytvoriť nástroj na sledovanie výberových konaní, informovať o tom, čo sa kde deje, kto sú kandidáti vo výberových konaniach na sudcov, aby ich ľudia viac poznali a mohli si vytvoriť vlastný názor o súdoch,“ vysvetľuje Samuel Spáč.