20. 06. 2016 Zodpovedné podnikanie

Systémové riešenia hľadáme aj cez Pro Bono iniciatívy firiem

Členské firmy Fondu pre transparentné Slovensko aktívne pomáhajú mimovládnym organizáciám.

Fond pre transparentné Slovensko doteraz podporilo 23 firemných partnerov. Ide o spoločnosti, pre ktoré je dôležité, aby na Slovensku bolo čisté podnikateľské prostredie, jasné a predvídateľné pravidlá hry a aby verejné prostriedky boli používané v súlade so zásadami efektívnosti a transparentnosti.  Vďaka ich podpore Nadácia Pontis mohla podporiť dvojročné projekty šiestich mimovládnych organizácií, ktoré sa týmto témam venujú. Finančnou podporou Fondu, ale snaha pomôcť nekončí. Mnohé firmy pridávajú „extra míľu“ a pomáhajú aj inak – napríklad prostredníctvom Pro Bono aktivít.

Keď právnici robia to, čo vedia najlepšie

Spoločnosť TaylorWessing vstúpila do Fondu pre transparentné Slovensko v roku 2014 a je jedným z najaktívnejších členov. V roku 2015 vznikla iniciatíva štyroch mimovládnych organizácií Štrngám za zmenu, ktorá si dala za cieľ vypracovať konkrétne opatrenia, ktoré by posilnili kvalitu právneho štátu a znížili mieru systémovej korupcie na Slovensku. Partneri spoločnosti TaylorWessing, Andrej Leontiev a Radovan Pala, sa podieľali na vypracovaní dvoch zo šiestich opatrení – legislatívnych riešení, ktoré iniciatíva presadzuje. Ich cieľom je nastaviť nové pravidlá pre obchodovanie schránkových firiem so štátom a zabrániť poskytovaniu nenáležitých výhod pre verejných funkcionárov, tzv. prikrmovanie (podrobné návrhy týchto opatrení si môžete pozrieť tu). Práve právna expertíza a skúsenosti z praxe sú veľmi významnou pomocou pre neziskový sektor. Svoje kapacity, finančné aj personálne, môžu potom mimovládne organizácie investovať do komunikácie s odbornou aj laickou verejnosťou a do presadzovania svojich riešení.

Nie len finančná podpora znamená zmenu

Fond pre transparentné Slovensko podporuje mimovládne organizácie nielen prostredníctvom grantov. Partneri fondu, firmy,  pomáhajú aj svojou expertízou. Spoločnosť Accenture patrí medzi zakladajúcich členov Fondu. Riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti, Peter Škodný, bol v roku 2006 jedným z prvých vrcholových manažérov na Slovensku, ktorý jasne a  nahlas  pomenoval problémy Slovenska v oblasti transparentnosti verejného obstarávania v IT biznise.

V tomto roku ponúkla spoločnosť svojich konzultantov, aby Pro Bono pomohli mimovládnym organizáciám s nastavením procesov v oblasti manažmentu a strategického rozvoja. Pre tri organizácie, ktoré Fond podporuje, poskytujú na dva mesiace svojich konzultantov, aby im pomohli s nastavením procesov finančného manažmentu, knowledge manažmentu, so zefektívnením CRM systému Salesforce alebo pri nastavení priorít v oblasti strategického rozvoja. Správne nastavenie týchto systémov  je kľúčové pre profesionálne fungovanie a rast každej organizácie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.