07. 03. 2018 Nadácia Pontis

Tesco je vo finále prestížnej ceny Via Bona Slovakia

Projekty maloobchodného reťazca Tesco v oblasti znižovania potravinového odpadu si všimli aj odborníci a posunuli ich až do finále Via Bona Slovakia.

Projekty maloobchodného reťazca si všimli aj odborníci a posunuli ich až do finále Via Bona Slovakia. Toto ocenenie udeľuje Nadácia Pontis už od roku 1998 a na Slovensku je jediným, a preto prestížnym ocenením, ktoré zviditeľňuje príklady zodpovedného podnikania s cieľom inšpirovať aj ďalšie firmy.

„Znižovanie potravinového odpadu patrí v našej spoločnosti k  dlhodobým prioritám. Budeme veľmi radi, ak nás svojím hlasovaním podporia aj naši zákazníci, pretože nás to povzbudí v úsilí ďalej prispievať k udržateľnému rozvoju a pripravovať nové aktivity zamerané nielen na boj proti plytvaniu potravinami,“uviedla Katarína Pšenáková, manažérka spoločenskej zodpovednosti Tesca na Slovensku.

 V kategórii Sociálne inovácie, ktorej víťaza určí odborná porota, súťaží Tesco s aktivitami zameranými na zníženie množstva potravinového odpadu. Cieľom spoločnosti je, aby žiadne jedlo vhodné na ľudskú spotrebu neskončilo ako potravinový odpad. Tesco dlhodobo spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska, ktorej takmer každý deň daruje potravinové prebytky už zo 101 prevádzok ako jediný reťazec  Tesco   pre ľudí v núdzi vo všetkých okresoch Slovenska. Zároveň Tesco Potravinovú banku Slovenska dlhodobo podporuje s cieľom prispieť k rozšíreniu ich kapacít, aby spoločne dokázali rozširovať počet zapojených obchodov, a tak pomohli ešte viac tým, ktorí to najviac potrebujú.

 V rámci zníženia potravinového odpadu Tesco predstavilo aj ďalší unikátny projekt Dokonale nedokonalé (Perfectly Imperfect) ovocie a zelenina, ktoré by inak pre svoj neštandardný tvar skončili ako odpad. Spoločnosť týmto spôsobom podporuje dodávateľov, od ktorých môže prijať viac ovocia a zeleniny, ktoré je rovnako kvalitné a výživné ako na pohľad krajšie produkty. Len za minulý rok sa takto podarilo predať 450 ton „dokonale nedokonalej“ zeleniny a ovocia.

Vďaka aktivitám v rámci boja proti plytvaniu potravinami sa Tesco uchádza aj o cenu za príspevok k napĺňaniu cieľov udržateľného rozvoja, ktorej víťaza rovnako určí odborná porota. Boj proti plytvaniu potravinami spoločnosť vedie nielen na lokálnej úrovni, ale aj globálne. Tesco sa postavilo do čela medzinárodnej koalície odborníkov Champions 12.3., ktorá akceleruje proces napĺňania cieľa udržateľného rozvoja OSN 12.3 zameraného na globálne zníženie plytvania potravinami do roku 2030 na polovicu.

Okrem ôsmich víťazov, o ktorých rozhodne odborná porota, deviateho víťaza určí verejnosť. Až do 5. apríla 2018 sa môžete zapojiť a víťazi Via Bona za rok 2017 budú slávnostne vyhlásení na galavečere 10. apríla 2018.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.