28. 02. 2017 Nadácia Pontis

Tieto firmy idú príkladom. Pracovníkov našli v rómskych osadách

V roku 2035 bude chýbať na Slovensku až 500-tisíc zamestnancov.

Až pätinu zamestnancov popradskej fabriky Whirlpool Slovakia tvoria Rómovia. Firma aj takýmto spôsobom rieši nedostatok pracovnej sily. Podľa manažéra ľudských zdrojov Jaroslava Grygara najskôr investovali do zaškolenia, čo trvalo približne pol roka. „Napriek obavám, ktoré spoločnosť mala v roku 2014 pri masívnom prijímaní týchto zamestnancov, čas strávený ich prípravou dnes považujeme za efektívne využitý,“ vysvetlil.

So zamestnávaním Rómov má skúsenosť aj banskobystrický výrobca nátierok Lunter. Manažér spoločnosti Ondrej Lunter považuje ich integráciu za dôležitý krok nielen pre firmu, ale aj pre vývoj spoločnosti v kraji. Rovnaké pozitíva vyzdvihuje aj hovorca U. S. Steel Košice Juraj Bača. „Za úspech pokladáme to, že starostovia konštatovali posun celej komunity vďaka príchodu stabilných príjmov obyvateľov,“ dodal.

Chcú pracovať

Výhody takéhoto zamestnávania pritom vyzdvihuje aj spoločnosť Business Leaders Forum. Tá tvrdí, že názor, že sa všetci Rómovia vyhýbajú práci, je len mýtus. Spoločnosť dáva za príklad ich hromadný odchod do Anglicka, Belgicka či Švédska, pričom odídenci sa v týchto krajinách nemajú problém zamestnať a pravidelne chodiť do práce. Business Leaders Forum preto odporúča slovenským spoločnostiam, aby spolupracovali s komunitnými centrami a neignorovali aj takýchto ľudí spomedzi ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Z dlhodobého hľadiska ide o zaujímavý zdroj pracovnej sily. Asi desatina obyvateľov Slovenska sú Rómovia, no prácu má len približne 15 percent z nich. „Rómovia sú poslednou veľkou skupinou ľudí, z ktorej veľká časť ešte nie je zaradená na pracovnom trhu. V roku 2035 nám bude chýbať na prNikola Richterováacovnom trhu približne 500-tisíc ľudí,“ upozorňuje splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. Dodáva, že budú chýbať aj prispievatelia do sociálneho systému.

Chýba väčšia podpora

Ministerstvo práce dnes eviduje 168 komunitných centier. Na štvorročné obdobie do septembra 2019 im vyčlenilo takmer 21 miliónov eur. „Špecifickým cieľom je zvýšenie účasti najviac znevýhodnených a ohrozených osôb v spoločnosti vrátane trhu práce,“ vysvetlila Barbora Petrová z komunikačného oddelenia rezortu práce. Analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník však tvrdí, že pri odhadovanom počte 500-tisíc Rómov sú tieto peniaze nepostačujúce. Analytikovi okrem toho chýba aj väčšia podpora pre firmy, ktoré týchto ľudí zamestnajú.

Podľa Jany Lukáčovej z ústredia práce môžu dnes firmy poberať príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Záujem oň pritom stúpa, kým v roku 2013 ústredie podporilo prácu 1 558 znevýhodnených ľudí, o dva roky neskôr to bol viac ako dvojnásobok. Páleník si však myslí, že riešenie rómskeho zamestnávania je na Slovensku takou vážnou témou, že by mali firmy dostávať za ich prijatie ďalší špeciálny príspevok. „Ak by boli výhody zvlášť pre Rómov, mohli by sme potlačiť aj diskrimináciu, s ktorou sa pri uchádzaní o prácu stretávajú často,“ dodal. 

http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/918419-firmy-nasli-pracovnikov-v-romskych-osadach 

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.