19. 09. 2014 Nadácia Pontis

Tvrďák zabehne viac ako 1300 bežcov, niektorí pomôžu aj Dobrej Krajine

Vyše 100 bežcov sa rozhodlo pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Organizácie, za ktoré pobežia, môžete podporiť cez DobraKrajina.sk aj vy.

Viac ako 1000 bežcov čaká náročný beh cez prekážky.

Viac ako 1300 pretekárov sa už túto sobotu postaví v Čunove na štart behu Tvrďák. Čaká ich 5 kilometrov prekonávania rôznych prírodných prekážok, pri ktorých si otestujú svoju silu, vytrvalosť a v niektorých prípadoch aj odvahu. Vyše 100 bežcov sa rozhodlo bežať preto, aby pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú. Svojou účasťou na Tvrďákovi chcú povzbudiť ľudí s onkologickými ochoreniami, mentálnym postihnutím, ale tiež zdravotným hendikepom. Podporiť ich môžete aj vy darovaním ľubovoľnej čiastky na projekty 10 organizácií na DobraKrajina.sk.

Príďte ich povzbudiť

Bežcov môžete aj povzbudiť priamo v Čunove, vstup je bezplatný. Program v areáli vodných športov Divoká voda na Čunove začína od 10.00 hodine a potrvá do 18.00 hodiny. Vďaka Allianz – Slovenská sporiteľňa bude vyhlásený Dobrý Tvrďák. Najrýchlejší bežec, ktorý pobeží za jednu z neziskoviek, tak môže získať 250 eur.

Nie je dôležité vyhrať, ale zvíťaziť sám nad sebou. Aj také je heslo prekážkového preteku Tvrďák, ktorý bude opäť posiaty 15 prírodnými prekážkami. Trasu preteku sa bežci dozvedia až na mieste, ide sa za každého počasia. Do vody, piesku, štrku či blata. „V preteku nejde len o výdrž a dobrú kondičku. Bežci si pri niektorých disciplínach poriadne preveria svoju silu. Pôjde o poriadnu hecovačku, adrenalín a potenie krvi,“ vysvetľuje organizátor Richard Voda. Aby to nebola len taká obyčajná súťaž, organizátori sa spojili aj s Nadáciou Pontis. Bežci môžu bežať za 10 neziskoviek z DobraKrajina.sk.

Na štart Tvrďáka sa symbolicky postaví aj Paťo alias Rambo zo združenia Bol raz jeden človek.

Organizáciám na Slovensku sa zíde každé euro

„Teší nás, že viac ako 100 tvrďákov má aj dobré srdce. Zapoja sa a zabehnú, aby podporili deti s autizmom, domovákov pre vstupom do samostatného života, mladých so zdravotným hendikepom, či dlhodobo chorých. Sú však aj takí, ktorí chcú zdolaním prekážok pomôcť vybudovať útulok pre opustené zvieratá či darovať na rozvoj nezávislej kultúry v Nitre,“ hovorí Sandra Štasselová, programová koordinátorka Nadácie Pontis.

Samostatne alebo v tímoch pobežia za tanečné divadlo pre znevýhodnených Len tak tak, útulok DOGAZYL, za Ulitu, ktorá sa venuje deťom v petržalských Kopčanoch, nitriansky Hidepark, či organizáciu Bol raz jeden človek, ktorá sa snaží zapojiť mladých s mentálnym postihnutím a s autizmom do bežného života. „Vybrať si mohli aj organizáciu Člověk v tísni, ktorá sa venuje programu bývania v rómskej osade v Kojaticiach a vďaka ktorej si Rómovia vlastnoručne stavajú svoje nízkonákladové domy na legálnych pozemkoch sami,“ vymenúva S. Štasselová. Bežci pomôžu aj Autistickému centru Andreas, psychologickej on-line poradni pre mladých Ipčko.sk, dobrovoľníckej skupine Vŕba, ktorá spríjemňuje čas v nemocici onkologickým pacientom. Takmer najväčší tím neziskových bežcov postavila Púpava, ktorá sa venuje domovákom pred vstupom do samostatného života.

Keď sa šport spája s charitou

Najrýchlejší bežec, ktorý pobeží za vybranú organizáciu a dobehne do cieľa ako prvý, získa titul Dobrý tvrďák a 250 eur na podporu projektu neziskovky. V rámci Tvrďáka môžu bežci bežať na čas alebo ako fitnes, bez bez časového merania. „Každý si môže vybrať, na čo sa cíti,“ dodáva R. Voda. Je aj fun vlna pre pretekárov, ktorí majú radi recesiu a neváhajú odbehnúť to v špeciálnom vystrojení či kostýme.

Bežeckú trať pomáhali stavať ľudia bez domova, o ktorých sa stará občianske združenie Vagus vo svojom dennom stacionári Domec. Už v sobotu pobeží aj pretekár s umelou protézou, ktorému pomôžu kamaráti. Na trať sa symbolicky postaví i Patrik s Downovým syndrómom z občianskeho združenia Bol raz Jeden človek. Paťa prezývajú Rambo, pretože aj napriek svojmu hendikepu rád prekonáva prekážky a spoločne so svojimi kamarátmi chce založiť chránenú dielňu na pečenie koláčov.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.