09. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Udržateľný domov s IKEA: Správne uložené potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé

Spoločnosť IKEA vás naučí, ako priniesť udržateľnosť do svojej domácnosti.

Zábráňte plytvaniu s jedlom i vy. IKEA vám poradí, ako na to.

Jedlo je základom nášho života, napriek tomu doma vyhadzujeme až 25 % jedla. Ako tomuto zbytočnému plytvaniu jedla efektívne zabrániť? Inšpirujte sa radami a tipmi od spoločnosti IKEA, ktoré ponúka v rámci svojej kampane Udržateľný domov a urobte i vo svojej domácnosti zodpovednú revolúciu.

Ako rozumne nakúpiť

Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny. Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na 14 dní vopred. V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas.

Vybaľovanie jedla má tiež svoje pravidlá

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali.

Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku. Najprv uložte do mrazničky mrazené potraviny, aby zbytočne nestrácali správnu teplotu. Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

Označené veci nájdete ľahšie

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete.

Praktické je používať priehľadné obalové materiály. Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom. Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť k tzv. krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Ako uchovávať potraviny

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa.

Exotické ovocie, paradajky a uhorky spravidla skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky. Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli začať kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie. Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

 

Zdroj: IKEA Bratislava, s.r.o.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.