Unistream prispieva k sociálnej zmene Izraela

Na Slovensko v týchto dňoch zavítala výnimočná návšteva. Z Izraela pricestoval inšpiratívny podnikateľ Rony Zarom, zakladateľ organizácie Unistream.

Tá pomohla tisíckam Izraelčanom zo znevýhodneného prostredia zabezpečiť si lepšiu budúcnosť vďaka ich vlastnej šikovnosti a pracovitosti. Unistream vyhlásilo OSN za svetovo druhú najvplyvnejšiu a najinovatívnejšiu organizáciu podporujúcu vytváranie inkluzívnej spoločnosti. Za svoje úspechy tiež získal prezidentskú medailu od izraelského prezidenta Simona Peresa.

Návštevu Ronyho Zarom zorganizovala Nadácia Pontis za podpory Izraelskej ambasády na Slovensku a v spolupráci so Slovak Business Agency. V rámci svojej inšpiratívnej prednášky sa podelil o svoje skúsenosti a know-how, vysvetlil, prečo organizácia vznikla a ako funguje. „Chceli sme pomôcť mladým ľuďom preklenúť priepasť medzi ich sociálnym postavením a možnosťou získať dobrú prácu. Preto sme sa rozhodli, že ich naučíme, ako mať vlastný biznis,“ hovorí o myšlienkach, ktoré mal spolu so svojimi spolupracovníkmi pri vzniku Unistreamu, v roku 2001. Tak začali vznikať podnikateľské centrá, v ktorých pod odborným vedením úspešných podnikateľov pracujú študenti stredných škôl na vlastných projektoch či startupoch.

Ako sám hovorí: „Založiť startup je veľmi ťažké. Už len vymyslieť prvú ideu a otestovať si, či bude fungovať je veľmi zložitý proces.“ Preto je podľa neho dôležité, že mladí ľudia sú vedení skúsenými mentormi, ktorí ich učia myslieť strategicky s výhľadom do budúcnosti. Dbajú pri tom aj na to, aby projekty či startupy mali sociálny dopad. Práve ten považuje R. Zarom za veľmi dôležitý pilier úspechu. „Študentov vedieme k tomu, aby nemysleli len na vlastný úspech, ale aj na dobro svojho okolia,“ hovorí.

Pre mladých z periférnych častí

Celý program trvá 3 roky a účastníci sú vyberaní formou pohovorov. Ide takmer výlučne o mladých ľudí žijúcich v periférnych častiach krajiny, v sociálne slabších podmienkach. V prvom roku sa oboznamujú s podnikateľským prostredím a jeho pravidlami a vyberajú si nápady na možný startup. V druhom roku zostavujú biznisplán, vyvíjajú prototyp a hľadajú finančné a investičné zdroje. V poslednom roku vyrábajú prototyp, zostavujú marketingový plán a plán predaja svojho produktu. „Niekedy máme pocit, že naši študenti sú tak šikovní, že už im nemáme čo dať. A oni za nami prídu, že chcú naše rady, náš mentoring. Sprevádzanie je pre nich veľmi dôležité,“ uviedol v rámci svojej prednášky. Súčasťou Unistreamu je aj tzv. Alumni/Placement program, ktorý pomáha absolventom pri hľadaní pracovných miest.

13 centier po celej krajine

V rámci Unistreamu bolo doposiaľ vybudovaných 13 komunitných centier prevažne v okrajových častiach krajiny a v arabských komunitách. Miestna samospráva poskytne priestor, ktorý následne Unistream zrekonštruuje a vybaví zariadením a výpočtovou technikou. Ročne v Unistreame vznikne približne 100 startupov. Organizácia taktiež združuje viac ako 3 000 mentorov a dobrovoľníkov z biznisu. Unistream sa do významnej miery zaslúžil o sociálne zmeny v Izraeli, za čo získal aj viaceré medzinárodné uznania či ocenenia.

O Ronym Zaronovi

Rony Zarom je známy izraelsko-americký podnikateľ, investor, zakladateľ startupov a úspešný filantrop. Do povedomia svetovej biznis komunity sa prvýkrát dostal po tom, čo predal spoločnosť Exalink spoločnosti Comverse za 550 mil. dolárov, len 18 mesiacov po jej založení. Je zároveň zakladateľom a CEO úspešných startupov Chatway, Newrow a firmy Decima Ventures. Je tiež vlastníkom väčšinového podielu v spoločnosti Aspen Group, ktorá sa špecializuje na vysoko výnosné realitné projekty a systémy na výrobu solárnej energie v Izraeli. Okrem toho, že je jedným z najúspešnejších podnikateľov v technologickom sektore, je zároveň vizionárom a stratégom a v neposlednom rade aktívnym filantropom.

Komentáre