16. 08. 2014 Nadácia Pontis

Usmievavá Lianka sa túži bicyklovať s deťmi

Lekári nevedia zistiť, aká choroba dievčatko trápi.

LEVOČA – Malá kučierka trpí nezistenou diagnózou. U Lianky (6) sa objavila mozgová obrna, vyšetrenia však ochorenie bližšie neurčili, lekári ani nevedia nasadiť vhodnú terapiu.

Rodičia Dana (30) a Peter (39) sa jej to snažia vynahradiť obetavou a láskyplnou starostlivosťou. Lianka sa najlepšie cíti medzi inými rovesníkmi. Mrzí ju, že sa s nimi nemôže zahrať. Veľmi si preto želá špeciálny bicyklík, vďaka ktorému by mohla byť medzi deťmi. Precvičila by si aj choré nôžky. Na bicyklík jej môžete prispieť aj vy prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Lianka je krásne usmievavé dievčatko. Na prvý pohľad nezbadáte, že jej niečo je. Veľmi by sa chcela hrať s inými deťmi, naháňať sa s nimi na bicykli. Ale nemôže. Nechodí chodí a nerozpráva nerozpríchod a lekári jej nevedia pomôcť… Mama Danka Dzimková (30) sa na príchod Lianky tešila. „Narodila sa načas. Ale hneď v pôrodnici nám sonografické vyšetrenie hlavy ukázalo nerovnomerné roztúži rozšírenie postranných mozgových komôr,“ spomína na šokujúcu správu. „Plakala som. Nevedela som, čo to znamená. Ale spočiatku bolo zdanlivo všetko v poriadku. Doma sme sa o Lianku starali ako o zdravé bábätko.“ Neskôr začala mama Lianku porovnávať s inými deťmi. V troch mesiacoch ani nedvíhala hlavičku. Spustil sa preto kolotoč vyšetrení. „Chodili sme na neurológiu, robili jej metabolické aj genetické testy. Nič sa nepotvrdilo. Zistili jej akurát hypotonickú formu detskej mozgovej obrny. Celá jej diagnóza je nešpecifická. Nedá sa teda určiť ani presná liečba,“ vraví mama. Lianku neposlúchajú nôžky, nevie chodiť. V rúčke neudrží ani lyžičku, papá mixovanú stravu. „Poškodená je u nej aj mentálna stránka. Nevie dobre vyjadriť pocity, nerozpráva. Ale máme pocit, že rozumie vždy viac,“ teší sa mama.

Oporu rodičom poskytuje aj synček Tomáško (2), od ktorého sa staršia sestrička mnohému priučí. Lianka má veľkú radosť, keď môže byť medzi inými deťmi. Nemôže sa na ne vynadívať. „Vždy vonku pozoruje, ako sa hrajú. Teší sa aj z každej motorky a každého bicykla, čo vidí. Chce vyskočiť z kočíka, ale nemôže. Tak veľmi rada by si to skúsila aj ona,“ vraví Danka. Liankin problém by vyriešil trojkolesový bicyklík, ktorý by jej pomohol začleniť sa medzi deti a tiež precvičovať choré nôžky.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.