V bieloruskom Breste vypukla bicyklová revolúcia

Bieloruské mimovládky dokážu aj napriek režimu, v ktorom pôsobia, pretláčať svoje nápady.

6. február 2012 - Bieloruské mimovládky dokážu aj napriek režimu, v ktorom pôsobia, pretláčať svoje nápady. Tým, že sa spojili s miestnymi firmami, môžu lepšie realizovať svoje aktivity a tým aj zlepšovať život v Bielorusku.

„V bieloruskom meste Brest vypukla doslova bicyklová revolúcia. Vďaka organizácii Dziedzich a podpore miestnej firmy sa do nej zapojilo asi 5000 obyvateľov. Ľudia sa rozhodli, že autá v meste vymenia za bicykle a urobia všetko preto, aby tento dopravný prostriedok spopularizovali,“ vysvetľuje Monika Brošková z Nadácie Pontis, ktorá koordinovala bieloruský projekt Spolupráca pre komunitu. V rámci neho sa nadácia snažila, aby bieloruské mimovládky posilnili spoluprácu s miestnymi firmami, ktoré by ich projekty podporili. Ich cieľom bolo zlepšiť život Bielorusov v rôznych oblastiach.

Učia sa zodpovedne podnikať

„Zodpovedné podnikanie je v Bielorusku nová téma. Podnikatelia, ktorí chceli robiť charitu, ju väčšinou robili v tichosti a nikomu o nej nehovorili,“ tvrdí Natalia Gorunova z bieloruskej organizácie CDP. Podobne to bolo aj s hendikepovanými. „Nehovorilo sa o nich akoby ani neexistovali,“ dodáva. Aj preto sa veľa organizácií v Bielorusku snaží na túto tému diskutovať.

Vyzerá to tak, že aj v Bielorusku nastáva posun k lepšiemu. „V minulosti boli problémy  zdravotne postihnutých ľudí veľmi zanedbávané, takmer sa o nich nehovorilo. V súčasnosti sa podnikatelia snažia viac spolupracovať s mimovládkami. Organizujú rôzne spoločenské podujatia, vďaka čomu sa spoločnosť stáva morálne lepšou, keď počuje o aj o problémoch hendikepovaných ľudí,“vysvetľuje situáciu v Bielorusku Natalia Gorunova.

Na bankomaty nainštalovali tlačidlá na charitu

Jednou z organizácií, ktoré podporila aj Nadácia Pontis, bola tiež Asociácia vozíčkarov, ktorá nadviazala kontakt s jednou z najväčších bánk Bieloruska Belarusbank. S  jej finančnou podporou vozíčkari nainštalovali na bankomaty špeciálne tlačidlo, vďaka ktorému môžu Bielorusi prispieť dobrovoľným príspevkom na účet asociácie. Doteraz namontovali v Bielorusku tlačidlá asi na 2-tisíc bankomatov. „Vďaka nim sa nezvýšili len naše zdroje, ale podarilo sa nám hovoriť o potrebe bezbariérového prostredia pre vozíčkarov v krajine,“ priznáva Jauhen Shauko, riaditeľ Asociácie vozíčkarov v Bielorusku. Z darovaných peňazí, ktoré asociácia získa, plánujú namontovať výťahy do domov, v ktorých vozíčkari žijú. „Situácia u nás je taká, že 9 z 10 vozíčkárov nemá bezbariérový prístup v domoch, len schodisko,“priznáva Jauhen Shauko. Nadácia Pontis spolu s miestnymi firmami podporila 8 bieloruských organizácií. Na projekte spolupracovala so svojím bieloruským partnerom Svetovou asociáciou Bielorusov -  Batskauschyna. Nadácia tiež vydala manuál pre bieloruské mimovládne organizácie, aby dokázali ďalej rozvíjať vzťahy s firmami.

V Minsku diskutovali aj víťazi Via Bona

Projekt koncom januára zavŕšilo stretnutie zástupcov mimovládiek a firiem v Minsku, aby si vymenili svoje skúsenosti. Stretli sa dokonca aj s úspešnými manažérmi pôsobiacimi na Slovensku, ktorí minulý rok získali prestížne ocenenie Via Bona Slovakia. „Myslím si, že bieloruské firmy a ľudia z mimovládok sa môžu inšpirovať Slovenskom.Vidia, že hoci sme postkomunistická krajina, aj v našich podmienkach sa dajú robiť zaujímavé projekty a dokážu vznikať firmy a organizácie, ktoré prispievajú k lepšej spoločnosti,“ povedal Martin Štrba, manažér internetového kníhkupectva Martinus. „Nečakal som že Bielorusi budú v biznise takí snaživí. Myslel som si, že ľudia sú ľahostajnejší  a nestarajú sa o politiku a o zriadenie, ale opak bol pravdou,“ dodal Štrba. Iwan Hofmans, ktorý na východnom Slovensku vo svojej firme zamestnáva odchovancov z detského domova, si zasa myslí, že vnímanie sociálneho aspektu je v bieloruskom podnikaní novinkou. „Všimol som si, že vnímanie sociálnej zodpovednosti tak ako ju poznáme na Slovensku, je iné ako v Bielorusku,“ povedal.

Projekt Spolupráca pre komunitu: podpora medzisektorovej spolupráce v Bielorusku na základe slovenských skúseností, začala Nadácia Pontis realizovať vo februári 2010. „Spolupráca s Nadáciou Pontis bola naozaj úspešná. Viacero účastníkov projektu, ale aj podnikateľov prejavilo záujem o ďalšiu spoluprácu. Navyše, aj naša organizácia získala veľa ďalších partnerov,“ zhodnotila Alena Makouskaya z partnerskej organizácie Batskauschyna. Projekt Nadácie Pontis v Bielorusku podporila slovenská oficiálna rozvojová pomoc Slovak Aid.

Autor: Simona

Komentáre