10. 12. 2013 Nadácia Pontis

V Nadácii Pontis sa chystajú veľké veci

V Nadácii Pontis sa stále niečo deje. Prečítajte si, čo máme nové.

Pontis bude od januára v novom.

V Pontise to vyzerá ako v úli. Blížiace sa Vianoce je cítiť aj u nás. Od tohto týždňa nám v nadácii rozvoniavajú samé dobroty, ktoré baby postupne doma chystajú. Časť z nich končí aj v našej Kultúrnej uličke a v izbičkách. Kam prídete, tam sú samé perníky. No nedajte si. 🙂

Od januára bude Pontis v novom šate

Monika Smolová sa už niekoľko týždňov občas prechádza po nadácii s neznámymi pánmi. Raz je to architekt, potom statik. Spoločne merajú, skúmajú priečky a rozmýšľajú. Výsledkom tohto snaženia budú vynovené priestory Nadácie Pontis, aby sme sa tu pekne pomestili. Už koncom decembra sa u nás bude búrať a vŕtať v plnom prúde. Nesieme obrovskú zodpovednosť za projekty, ktoré robíme aj vďaka vašej podpore a chceme, aby sme ich naďalej robili čo najlepšie. Veríme, že sa vám u nás bude páčiť.

Máme nového kolegu

Hlásime nového kolegu. Do nášho tímu pribudol Juraj Récky, ktorý pomaly preberá programy Nadačného fondu Telekom po Mirke Šáchovej. Mirka si už čoskoro bude vychutnávať materskú dovolenku. Juraj sa bude v Pontise venovať vďaka neutíchajúcej a strategickej podpore Slovak Telekomu komunite nepočujúcich na Slovensku a viesť programy ako mobilný pedagóg či mentoring pre nepočujúcich podnikateľov.

Pridajte svoj príbeh do Dobrej knihy

Podarila sa super vec. Na svete je prvé vydanie e-knihy Príbehy z Dobrej krajiny, na ktorej usilovne pracovali Sandra Štasselová s Ankou Podlesnou. O dobrých veciach, ktoré sa stávajú ľuďom počujeme veľmi málo. No napriek tomu sa aj na Slovensku dobré veci dejú a príbehy o nich treba šíriť. V DobraKrajina.sk sme sa rozhodli vaše príbehy zozbierať. Aj vy nás každodenne presviedčate, že ľudskosť ešte stále žije a robiť dobré veci má zmysel. Pridajte svoj dobrý príbeh do dobrej knihy a staňte sa aj vy súčasťou DobraKrajina.sk.

Dobrí ľudia z DobraKrajina.sk podporujú komorné koncerty Jožka Ľuptáka.

Na Slovensku sú advokáti so srdcom

Pri Nadácii Pontis už dva roky funguje program Advokáti pro bono, cez ktorý takmer 40 advokátov bezplatne pomáha neziskovkám a ich klientom. Tešíme sa každému zapojenému advokátovi a advokátskej kancelárii, ktorá podáva pomocnú ruku. Neziskovky a ľudia, ktorým pomáhajú, by si ich len ťažko mohli dovoliť. Program vedie Lucia Borovská a Radka Babeľová, ktoré koncom novembra zorganizovali stretnutie advokátov v Dennom a integračnom centre Domec na Mýtnej v Bratislave. Advokáti na stretnutí hovorili o rôznych prípadoch, s ktorými sa v rámci bezplatnej právnej pomoci stretávajú. Advokát Róbert Bános nás takmer rozplakal príbehom týranej ženy, ktorá prišla za ním do kancelárie. Už dva roky radí ženám v núdzi cez portál Nanicmama.sk. Vladimír Kordoš spolu s kolegami z bnt attorneys-at-law pomohol už 8 organizáciám, lebo sú presvedčení, že majú pomáhať v tom, čo vedia najlepšie. Advokátka Eva Braxatorisová zasa podáva pomocnú ruku Lige za ľudské práva, ktorá sa venuje utečencom na Slovensku. Priestory Domca, ktorí kompletne zrekonštruovali ľudia z občianskeho združenia Vagus aj s pomocou ľudí bez domova, sme si vybrali zámerne. Sergej Kára z Vagusu, Juraj Barát z Depaul Slovensko a Ivan Lorenc z občianskeho združenia Proti prúdu totiž hovorili aj o právnych problémoch, s ktorými sa ľudia bez domova stretávajú a ktoré im často bránia vrátiť sa späť do normálneho života. Už budúci rok by mala vzniknúť pracovná skupina advokátov, ktorá sa bude venovať práve tejto téme. Budeme radi, ak sa do nej advokáti zapoja a spoločne sa spoja pre dobrú vec.

Na chvoste zasa korupcia a integrácia Rómov, prečo?

Fórum o firemnej filantropii, ktoré pripravovala Anka Podlesná v Connecte (areál bývalej Cvernovky), dopadlo výborne. Z Holandska prišiel expert na sociálne podnikanie Peter Scholten, ktorý hovoril aj o tom, že filantropia by mala byť prepojená aj so stratégiou firmy a jej biznisom. Prvýkrát sme vytvorili aj Filantropickú mapu Slovenska, ktorá ukázala, ktoré témy v oblasti filantropie firmy podporovali najviac. Na prvých priečkach skončila kultúra a vzdelávanie. Na chvoste zasa korupcia a integrácia Rómov, pričom podľa Martina Bútoru z Inštitútu pre verejné otázky práve tieto témy patria medzi najpálčivejšie problémy Slovákov. Pripravili sme aj Barcamp, počas ktorého sa mohli ľudia z neziskoviek ako Via Iuris, Liga za ľudské práva, Živica, Stanica Žilina-Záriečie a ďalšie prepájať s ľuďmi z firiem a hovoriť o svojich projektoch.

Boli sme v Tunisku

Táňa Žilková a Mišo Cenker, ktorí pracujú v time pre demokratizáciu a rozvojovú spoluprácu, navštívili Tunisko. Tuniským organizáciám tam pomáhame pri budovaní občianskej spoločnosti. Zlé pracovné podmienky, nedostatočná transparentnosť a zaťaženie miest autodopravou – aj to trápi Tunisanov, ktorí počas roka dosiahli v krajine zmeny k lepšiemu aj v rámci nášho demokratizačného projektu a vďaka tuniským organizáciám ako I Watch, Enactus a ďalším. Ich ľudia pred rokom prišli na Slovensko a v rámci tréningov navštívili rôzne organizácie v Bratislave, kde sa venovali príprave a vedeniu advokačných kampaní a občianskemu aktivizmu. A už majú prvé výsledky.

Pribúdajú firmy, ktoré to myslia zodpovedne

Náš tím, ktorý sa venuje zodpovednému podnikaniu úspešne ukončil jesenné semináre, ktoré organizoval spolu s Business Leaders Forum. Bol o ne veľký záujem a určite v nich chceme pokračovať aj budúci rok. Posledný zo seminárov bol určený pre manažérov obstarávania a nákupu. Zodpovednosť firmy sa totiž prejavuje aj v tom, akých má dodávateľov. Zo vzájomnej spolupráce totiž môžu profitovať všetci. Seminár sa konal aj vďaka podpore a za prítomnosti holandského veľvyslanca na Slovensku Richarda van Rijssena. Za povšimnutie stojí hlavne myšlienka, ktorú na začiatku vyslovil: „Firmy nie sú len stroje na vytváranie zisku, ktoré žijú vo vlastnom vesmíre. So svojím okolím sa ovplyvňujú navzájom.”

V netradičných priestoroch Nadácie Integra, ktorá na Slovensko prináša tú najlepšiu fair trade kávu, sme sa stretli so zástupcami členských firiem Business Leaders Forum. Teší nás, že na Slovensku pribúdajú firmy, ktoré chcú podnikať zodpovedne. Len tento rok sa do BLF pridali ďalšie tri. Business Leaders Forum pri Nadácii Pontis má tak ku koncu roka 25 členov.

V skratke

  • Galavečer Srdce pre deti na TV JOJ môžete sledovať v piatok 20. decembra o 20.20 h. Deti v ťažkej zdravotnej a sociálnej situácii môžete naďalej podporovať zasielaním SMS na číslo 871 v hodnote 5 eur.
  • 22 firiem združených v Engage pomohlo v jesennej zbierke šatstva a potrieb 22 organizáciám na Slovensku.
  • Stále hľadáme mentorov pre nepočujúcich podnikateľov, ktorých sme podporili v rámci Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.
  • Rodiny, ktoré majú nepočujúce alebo sluchovo postihnuté deti do 3 rokov, sa stale môžu hlásiť do program Mobilný pedagóg. Prihlasovanie sme predĺžili do 15. decembra.
  • Usilovne pracujeme na anglickej verzii webu a už už ju spustíme. Snáď ju dostaneme ako darček pod vianočný stromček.
  • Už 7. januára očakávajte dobré správy. Na darcovskom portáli www.DobraKrajina.sk pribudnú nové dobré projekty, ktoré budete môcť podporiť. Prihlásili ste 120 projektov a vyberať spomedzi nich nebude jednoduché. Napriek tomu sa každému z nich tešíme.  

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.