V Tunisku sú vítanejšie skúsenosti ako peniaze

Diskusia o občianskom aktivizme a skúsenostiach z porevolučného obdobia.

14. júl 2012 - O občianskom aktivizme a skúsenostiach z porevolučného obdobia počas festivalu Bažant Pohoda v stane Dobrá krajina diskutoval zakladateľ tuniskej mimovládnej organizácie I Watch Achref Aoudi, ktorý bol aktívny aj počas revolúcie v Tunisku a naďalej usiluje o demokratické zmeny v krajine. Spolu s ním sa rozprávala programová riaditeľka Charty 77 Zuzana Szatmáry a Andrea Cox z Nadácie Pontis.

Pokiaľ ste v Tunisku chceli usporiadať verejnú diskusiu na tému, s ktorou vláda nesúhlasila, podujatie sa nakoniec zrušilo. Achref Aoudi popísal aj situáciu, keď jednu zo svojich učiteliek z USA pozval, aby prednášala a učila mladých ľudí a aktivistov o občianskej angažovanosti a správnom fungovaní mimovládnych organizácií v Tunisku. Zo 7 plánovaných stretnutí v krajine však 5 vynútene zrušili.

Zuzana Szatmáry si ako programová riaditeľka Charty 77 památä udalosti po Nežnej revolúcii v Československu. V spojitosti s nimi sa dotkla aj myšlienky darcovstva a ochoty zahraničných donorov pomáhať neziskovým organizáciám na Slovensku. „Keď pomáhate ľuďom alebo ich podporujete, nesmiete sa cítiť ako darca. Práve preto, že je vašou cťou, že môžete pomáhať druhým a práve to z vás robí lepšieho človeka,” skonštatovala. Ľudskú dôstojnosť vidí ako najdôležitejšiu veličinu aj v rámci projektov rozvojovej spolupráce.

„Ľudia neradi prijímajú peniaze od darcov, pretože ostatní si hneď myslia, že ste spolu vytvorili nejaký komplot,“ hovorí Achref Aoudi. Podľa neho je to takto vnímané najmä zo strany USA alebo Európskej únie. Vyzdvihol, že Slovensko sa snaží Tunisku pomôcť svojimi skúsenosťami a poučením z chýb z obdobia nežnej revolúcie. Preto víta spoluprácu so Slovenskom s nadšením a oceňuje ju. Podľa neho sú pre Tunisko momentálne dôležité projekty podobné ako má jeho organizácia I Watch s Nadáciou Pontis, ktorá sa snaží zvyšovanie kapacít občianskej spoločnosti v Tunisku. Oceňuje najmä spôsob prenosu slovenskej skúsenosti a dlhodobé projekty.

Boj proti korupcii, hospodársky rozvoj, reformu súdnictva a prácu s médiami označila Zuzana Szatmáry ako kľúčové oblasti v tranzičnom období. Nadľahčene ich nazvala pravidlá ako bravúrne zvládnuť revolúciu a prerod na demokraciu. Achref Aouadi prišiel na Slovensko v rámci projektu Vzdelávanie prináša zmenu, ktorý je podporený z prostriedkov Európskej únie.

Komentáre