24. 05. 2017 Zodpovedné podnikanie

V zdravých kanceláriách pracujú spokojní zamestnanci

Ako zabezpečiť, aby sa ľudia v pracovných priestoroch mohli dobre sústrediť, nechorľaveli a mali pocit pohody?

Podľa štúdie Human spaces, ktorá skúmala pracovné prostredie 3 600 zamestnancov z 8 krajín EMEA regiónu, 55 % ľudí nemá na pracovisku žiadnu zeleň, 42 % zamestnancov chýba denné svetlo a 22 % nemá potrebné ticho, aby sa mohli koncentrovať na prácu. Podľa prieskumu Forbes by sa viac ako tretina zamestnancov (36 %) vzdala časti svojho príjmu, len aby sa cítili v práci šťastnejší a mali príjemnejšie pracovné prostredie.

V práci, väčšina z nás v interiéri, trávime približne tretinu svojho života. To, v akom prostredí pracujeme, má preto výrazný vplyv na naše fyzické a duševné zdravie, ale aj na našu motiváciu a pracovný výkon. Čo urobiť, aby sa ľudia v pracovných priestoroch mohli dobre sústrediť, nechorľaveli a mali pocit pohody?

Business Leaders Forum vydalo ďalšie odporúčania pre firmy, ktoré chcú zodpovedne podnikať. Tentoraz na tému Zdravé kancelárie.

Stiahnite si odporúčania:

Business Leaders Forum radí

Ak máte tú možnosť, myslite „zeleno“ už pri výbere/stavbe svojho sídla. Zelené budovy sú nielen priateľské k životnému prostrediu, ale sú aj ohľaduplné k ľuďom, ktorí v nich žijú a pracujú. Poskytujú prísun zdravého čerstvého vzduchu bez škodlivých látok, správne osvetlenie, tepelný komfort, dostatok priestoru pre životné aj profesijné potreby. Do konca roka 2016 získalo medzinárodnú ekologickú certifikáciu 20 budov na Slovensku.

Dostatok prirodzeného denného svetla, či možnosť kontrolovať teplotu v kanceláriách má veľký vplyv na zdravie a pohodu zamestnancov. Dôležité je tiež zdravé vybavenie kancelárií. Zamestnanci farmaceutickej spoločnosti Bayer napríklad pracujú v na mieru šitých kanceláriách pre jedného až štyroch zamestnancov, kde je dostatok prirodzeného svetla a zamestnanci si aj sami môžu regulovať teplotu. Spoločnosť dala pri výbere zariadenia kancelárií prednosť dodávateľovi, ktorý používa prírodné suroviny a nábytok zhotovuje spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a má dlhú trvácnosť.

Výrazný vplyv na psychické zdravie a pohodu zamestnancov má aj zeleň. Pri chronickom strese sa zužujú cievy, zvyšuje sa krvný tlak a nervový systém je v napätí. Zelená farba však upokojuje nervový systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje vyčerpanosť.

Ticho ako cesta k vyššej produktivite

Od 80-tych rokov minulého storočia hojne využívaný open office je čoraz viac kritizovaným konceptom nielen samotnými zamestnancami, ale i vedcami, ktorý skúmajú jeho vplyv na výkonnosť i zdravie človeka. Podľa prieskumu spoločností Ipsos a Steelcase, do ktorého sa zapojilo viac ako 10 000 zamestnancov v 14 krajinách sveta, je až 85 % zamestnancov nespokojných s kvalitou ich pracovného prostredia a nemôže sa koncentrovať. Okrem zníženia nákladov je hlavným argumentom v prospech otvoreného pracovného priestoru tvrdenie, že zvyšujú spoluprácu zamestnancov. To sa však ukazuje ako mýtus. Je pravda, že ľudia v otvorených kanceláriách spolu viac hovoria, ale nie o veciach spojených s prácou.

V spoločnosti TNT znížili hluk otvorených priestorov deliacimi skrinkami, paravánmi a špeciálnou podlahovou krytinou. Zvolili rozmiestnenie stolov do tzv. hniezd tvorených štyrmi maximálne však ôsmymi vzájomne prepojenými pracoviskami (pracovisko = stôl s príslušným vybavením). Na každom poschodí v budove vytvorili zasadaciu miestnosť, kde sa môžu viesť aj dôverné pracovné rozhovory, a pracovníci majú k dispozícii i oddychovú miestnosť.