28. 07. 2014 Nadácia Pontis

Vďaka Srdcu pre deti môže chodiť!

Kristínka statočne bojuje s neprajným osudom.

Hoci podstúpila operáciu, následky ťažkej choroby sa prejavujú dodnes. Potrebuje pravidelné rehabilitačné cvičenia, ale jej rodičia ich finančne nedokázali utiahnuť. Pomohlo im Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

„Kristínka sa narodila predčasne, ale dlho sa zdalo, že to na nej nezanechá žiadne následky a bude behať ako ostatné deti. Keď však mala dva roky, prišiel šok. Začala padať z nožičiek a lekári vyniesli krutú diagnózu. Nášmu dievčatku našli nádor na mozgu,“ spomína Kristínkina mama Terézia (37).

Nasledovala zložitá operácia. „Tá nedopadla celkom podľa nášho priania. Celý nádor sa nepodarilo odstrániť. To malo za následok, že Kristínka bez pomoci nedokáže chodiť. K tomu sa navyše v poslednom období pridružila epilepsia, čo našej milovanej dcérke ešte viac skomplikovalo život,“ vraví mama malej Kristínky, ktorú zo srdca miluje, no bez cudzej pomoci jej nedokáže zabezpečiť tú najkvalitnejšiu liečbu.

„Môj manžel je dlho nezamestnaný. Nemá stály príjem, nedarí sa mu nájsť si stálu robotu. Napriek tomu sa snaží a chodieva brigádovať. Je to však neistý príjem. Ja zase do roboty ísť nemôžem, lebo sa odmalička starám o našu dcérku, takže sú obdobia, keď žijeme len z môjho opatrovateľského príspevku, ktorý je približne 250 € mesačne,“ vysvetľuje milujúca matka.

Zo zúfalo malého rodinného rozpočtu si nemohli dovoliť denné rehabilitačné cvičenia v Domove sociálnych služieb Slniečko, ktoré Kristínka nevyhnutne potrebuje.

„Rehabilitácia však niečo stojí, k tomu ešte treba prirátať náklady na cestovanie do Prešova, lebo bývame v pätnásť kilometrov vzdialených Radaticiach,“ vysvetľuje Terézia, ktorej podalo pomocnú ruku Srdce pre deti a zabezpečilo rehabilitáciu jej dcérky a sociálne služby za 1 960 eur na pol roka dopredu.

„Kristínke to úžasne pomáha. Cvičí poležiačky na žinenke, s loptou, pomocou chodúľky alebo pri svetelnom paneli. Posilňuje jej to svalstvo, stimuluje mozog i zrak a pomáha s motorikou.

Bez Srdca pre deti by sme si to dovoliť nemohli,“ uzavrela vďačná Kristínkina mama.

Ako sa môžete prihlásiť?

Poznáte vo vašom okolí dieťa do 18 rokov, ktoré potrebuje pomoc? Na stránke srdcepredeti.sk nájdete prihlasovací formulár s potrebnými inštrukciami, ako môže zákonný zástupca prihlásiť dieťa.

V roku 1978 rozbehol Axel Springer kampaň Ein Herz für Kinder (Srdce pre deti)  s pôvodným zámerom znížit vysokú úmrtnost detí pri dopravných nehodách.

Na Slovensku začal projekt zastrešený Novým Časom fungovať pred tromi rokmi. Spravuje ho Nadácia Pontis. Počet detí, ktorým sme doposiaľ pomohli, je 8736.

Krajom, z ktorého ľudia najčastejšie žiadajú pomoc, je Prešovský.

1 754 250 €- suma, ktorá sa od roku 2011 vyzbierala. Do posledného centa ide na pomoc detom.

Tento rok sme zatiaľ 171 deťom poskytli pomoc v hodnote 206 973,34.