13. 07. 2017 Zodpovedné podnikanie

Vo vedení najväčších slovenských firiem majú ženy tretinové zastúpenie

Oproti minulému roku si mierne polepšili, ich počet sa zvýšil o jeden percentuálny bod.

Zdroj: Tim Gouw na Unsplash

Vyplýva to z databázy manažérov firiem spoločnosti Bisnode, ktorá obsahuje informácie o 1 375 najväčších slovenských spoločnostiach na našom trhu a 3 204 ženách vo vedení našich podnikov.

Ženy sa v slovenských firmách v roku 2016 najviac uplatňovali vo vedúcich pozíciách v oblasti personalistiky (až 82,51 %) a s výraznejším odstupom aj v sektore financií (56,17 %) a marketingu (50,72 %).

Naopak, oblasti IT a pozície generálnych riaditeľov zostávajú stále doménou mužov. Na čele IT pracuje len 6,67 % žien a najvyššie miesta v slovenských firmách zastáva necelých 9 % žien.

Zastúpenie žien vo vedúcich pozíciách na Slovensku pomaly rastie, no stále nedosahuje priemer EÚ, a to ani napriek tomu, že viaceré štúdie dokazujú, že ženy vo vedení prispievajú k stabilite a ziskovosti spoločností,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Keď sa porovnajú výsledky analýzy na Slovensku s výsledkami v Českej republike, vychádza, že slovenské ženy sú v tomto smere úspešnejšie. V top manažmente českých firiem sa ženy vlani uplatňovali najhoršie za posledných päť rokov. Na riadiacich pozíciách malo zastúpenie 26,71 % žien.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.