16. 09. 2015 Zodpovedné podnikanie

Vytiahnite bicykle, začal sa Európsky týždeň mobility

Začal sa Európsky týždeň mobility, ktorý každý rok upozorňuje na využívanie alternatívnych foriem dopravy.

©Mark Stosberg/flickr.com

Vyber. Zmeň. Skombinuj. Aj také je motto tohtoročnej kampane Európskeho týždňa mobility, do ktorého sa možno zapojiť aj na Slovensku do 22. septembra. Hlavnou témou kampane je multimodalita. Čo možno pod týmto pojmom rozumieť?

Ľudia sa pri presune v mestách príliš často spoliehajú na rovnaký druh dopravy. Vôbec sa nezamýšľajú nad tým, či daný spôsob cestovania je ten najefektívnejší. Dnes sa bežne stáva, že ľudia v jednej rodine majú aj dve autá. Kým v niektorých mestách Európy je alternatívna doprava vo forme využívania MHD alebo bicykla bežná, inde ľudia na tento trend postupne prechádzajú.

Mnohí ľudia automaticky nasadnú do svojho auta, s ktorým sa často presúvajú aj na malé vzdialenosti. Aj napriek tomu, že by jazda na bicykli alebo iné možnosti verejnej dopravy mohli byť oveľa racionálnejšou a úspornejšou voľbou. Kampaň chce preto povzbudiť ľudí, aby premýšľali nad rôznymi dostupnými možnosťami alternatívnej dopravy a vyberali si šetrnejšie formy cestovania. Navyše, kombináciou rôznych druhov dopravy možno ušetriť peniaze, zlepšiť životný štýl i kvalitu životného prostredia vo svojom okolí.

Európsky týždeň mobility chce poukázať aj na ďalšiu dôležitú vec, aby sa ľudia na cestovanie nepozerali len ako na fyzický presun z bodu A do bodu B, ale aj ako na skvelú možnosť, ako obohatiť svoj deň. Jazda bicyklom môže byť synonymom mobilnej telocvične, cestovanie MHD zasa priestorom pre zistenie najzaujímavejších noviniek dňa. Je na každom z nás, aby sme mohli niečo zmeniť. Ak spojíme naše individuálne rozhodnutia, môžeme spoločne znížiť emisie, hluk v mestách, počet dopravných nehôd a predovšetkým prispejeme k ochrane životného ovzdušia a lepšej mobilite. Klimatickú zmenu totiž nemožno zastaviť. To, ako sa s ňou spoločnosť vysporiada, bude spočívať predovšetkým v akčných krokoch jednotlivých miest. Európsky týždeň mobility sa preto každoročne snaží upozorniť samosprávy a obyvateľov, aby sa zamysleli nad tým, ako ešte viac môžu využívať alternatívne spôsoby dopravy.

Do kampane sa každoročne zapájajú aj firmy na Slovensku, ktoré často motivujú svojich zamestnancov, aby využívali alternatívne spôsoby cestovania do práce. „Zlá dopravná situácia ovplyvňuje aj firmy, ktoré v mestách podnikajú. Ich veľké vozové parky si vyžadujú vysoké náklady nielen na prevádzku, ale aj údržbu služobných áut, palivá a tiež na poskytovanie parkovacích miest. Zamestnanci cestou na obchodné stretnutia neraz uviaznu v zápche, čo obmedzuje firmu v jej časovom plánovaní. Vystresovaní zamestnanci sú následne menej produktívni,“ vysvetľuje Michal Kišša, výkonný riaditeľ združenia zodpovedných firiem Business Leaders Forum pri Nadácii Pontis. To, aby zamestnanci zvolili zelenšie spôsoby cestovania, si často vyžaduje práve podporu firiem. „Môžu motivovať ľudí, aby využívali alternatívne dopravné prostriedky ako bicykel a prichádzali do práce MHD alebo v zdieľanom aute,“ vysvetľuje M. Kišša.

Prečítajte si aj článok: Zodpovedné firmy odporúčajú zelenú dopravu

Čo sa bude diať v mestách?

Do tohto ročníka Európskeho týždňa mobility sa zapája až 1 624 miest a obcí z 42 krajín sveta. Na Slovensku si ho pripomenú v 28 miestách a obciach, medzi nim Bratislava, Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Ružomberok, Prešov a ďalšie. Kompletný zoznam aktivít v jednotlivých slovenských mestách nájdete tu.

V Bratislave sa tohtoročnú kampaň postavili na dvoch nosných témach – na multimodalite cestovania a 120. výročí električkovej dopravy v Bratislave. Počas týždňa mobility chce mesto upriamiť pozornosť Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta na možnosti alternatívneho cestovania mestskou hromadou dopravou, bicyklami alebo dopravnými prostriedkami s alternatívnym pohonom. Pre verejnosť organizátori nachystali na Námestí SNP diskusie s Cyklokoalíciou, jazdy historickou električkou či workshop o bambusových bicykloch. Celú kampaň v Bratislave zavŕši v nedeľu 20. septembra podujatie ZAPOJ SA! s bohatým programom a cyklojazdou. Súčasťou programu ETM je i konferencia ZeBra (Zelená Bratislava), ktorú spoluorganizuje naše Business Leaders Forum. Konferencia o ekológii i ekonómii sa bude konať 22. septembra v priestoroch Starej Tržnice.

Držitelia platných vodičských preukazov budú mať možnosť v termíne 16. až 22. septembra cestovať bezplatne v denných spojoch MHD po preukázaní vodičského preukazu. Kompletné informácie a kalendár jednotlivých podujatí, ktoré organizuje hlavné mesto Bratislava v rámci ETM kampane nájdete tu.

Aké aktivity robia firmy?

Orange chce tento rok prostredníctvom názorných ukážok a zaujímavých prednášok dokázať svojim zamestnancom, že aj malé enviro gestá môžu prispieť k veľkým veciam a najmä k skvalitneniu okolitého životného prostredia. Zamestnanci sa budú môcť zapojiť do rôznych aktivít počas Zeleného týždňa, ktorý spoločnosť Orange organizuje v Bratislave a v Banskej Bystrici. Zamestnanci si budú môcť zašliapať do pedálov bicykla a ním vyrobiť elektrickú energiu na nabitie svojho smartfónu alebo ochutnať domáce výrobky svojich kolegov na Ekotrhu. Orange bude opäť zbierať aj staré mobilné telefóny (doteraz sa ich firme podarilo vyzbierať až 4 636 kusov). Firma navyše pripravila pre svojich zamestnancov aj  súťaž Zelený nápad, v rámci ktorej ktorej zamestnanci budú môcť navrhnúť opatrenia reagujúce na aktuálne výzvy ako sú veľké množstvo odpadov či plytvanie energiami. Tri najlepšie nápady budú odmenené.

Ak prídu zamestnanci Stredoslovenskej energetiky počas Dňa bez áut (22. septembra) do práce na bicykli, MHD, peši alebo kombinovanou dopravou, vo vestibule budovy firmy ich budú čakať v zdravom stánku raňajky a výživné občerstvenie podľa vlastného výberu.

Spoločnosť Kaufland počas Európskeho týždňa mobility namontuje vo svojich pobočkách stojany na bicykle. Časom zároveň plánuje v rámci podpory čistej dopravy zaviesť aj nabíjacie stanice pre elektromobily.

Slovenské elektrárne pozývajú v nedeľu 20. septembra v rámci podujatia ZAPOJ SA! všetkých záujemcov o udržateľnú dopravu a energetickú efektívnosť do Starej Tržnice v Bratislave. Spoločnosť totiž v týchto priestoroch otvorí stánok, v ktorom jej zamestnanci v rámci využívania rôznych foriem energií predstavia vzdelávacie centrum Energoland. V Starej Tržnici sa budete môcť so zástupcami spoločnosti Slovenské elektrárne stretnúť aj 22. septembra na konferencii ZeBra, na ktorej predstavia svoje skúsenosti s elektromobilmi vo vozovom parku a podelia sa o svoje vedomosti v oblasti energetickej efektívnosti. 

VSE už od roku 2011 aktívne podporuje elektromobilitu. V rámci tejto snahy v tomto roku firma napríklad podporuje TREND konferenciu v Bojniciach (Téma: Je elektromobilita len módny trend?), ktorá v dňoch 18. a 19. septembra poukáže sa výhody e-cars. VSE dlhodobo spolupracuje so spoločnosťami Greenway, Tesla či Business Lease. V rámci tejto spolupráce firma napríklad zorganizovala prehliadku Tesiel jazdiacich na Slovensku. Spoločnosť svojim zamestnancov ponúka možnosť využívať nielen elektrické autá, ale i elektrické bicykle. V rámci témy multimodality spoločnosť VSE organizuje napríklad i súťaž o najrýchlejší dopravný prostriedok.

S Business Leaders Forum na bicykli

Dlhší život, lepšie zdravie, viac energie, plnšia peňaženka a extra zábava. Je to oficiálne. Bicykel z vás urobí lepšieho človeka, a to v mnohých smeroch. Overiť si tento fakt budete môcť už v nedeľu na bratislavskej cyklojazde pod názvom „ZAPOJ SA! do Nedele bez auta a nabi svoj bicykel energiou“, na ktorú vás naše BLF, združenie Cyklokoalícia a organizácia Resonance touto cestou srdečne pozývajú. Štartujeme 20. septembra o 16:00 spred Starej Tržnice. Tešíme sa na vás.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.