11. 09. 2015 Zodpovedné podnikanie

ZAPOJ SA! do Nedele bez auta a poď s nami na cyklojazdu Bratislavou

Európsky týždeň mobility sa nenávratne blíži a naše BLF vás spolu s Cyklokoalíciou a Resonance srdečne pozýva na obľúbenú cyklojazdu Bratislavou.

©Franz-Michael S. Mellbin/flickr.com

Nekonečné dopravné zápchy, zhoršujúca sa kvalita ovzdušia, hlučné prostredie, vyššia úmrtnosť a úrazovosť či rastúca miera obezity u populácie. To všetko je len zlomok negatívnych dôsledkov, ktoré so sebou prináša motorová doprava. Ako však motivovať ľudí, aby pri každodennom cestovaní do práce či školy využívali „zelenšie“ dopravné prostriedky? A ako by ste dopravnú situáciu vo vašom meste mohli zlepšiť i vy sami? My máme pre vás jeden skvelý návrh. Môžete začať napríklad tým, že sa zapojíte sa do aktuálneho ročníka Európskeho týždňa mobility.

O čom je Európsky týždeň mobility?

Európsky týždeň mobility (ETM) je najrozšírenejšia svetová kampaň na podporu udržateľnej mobility vo svete. Cieľom projektu, ktorý už tradične prebieha v dňoch od 16. do 22. septembra, je podporiť európske mestá, aby zaviedli a aktívne presadzovali udržateľné opatrenia v rámci mestskej dopravy. ETM tak vytvára priestor pre lokálne autority, aby prostredníctvom tematických verejných podujatí vyzvali svojich občanov k využívaniu rozmanitejších spôsobov cestovania.

Od predstaviteľov miestnych orgánov sa očakáva aj zavádzanie trvalých systematických riešení, ktoré občanov povedú k využívaniu „zelenších“ alternatív k individuálnej automobilovej doprave. Príkladom je vytvorenie zón s obmedzením premávky vozidiel alebo zón bez áut, zavedenie programov na obmedzenie rýchlosti, budovanie a vylepšovanie cyklistickej infraštruktúry a príslušných zariadení či zavádzanie nových ekologických vozidiel MHD.

Hlavnou myšlienkou celého projektu i organizovaných podujatí je nájsť nízko-emisné alternatívy k automobilovej doprave, zvýšiť povedomie obyvateľov o vplyve dopravy na klimatickú zmenu a kvalitu života v meste a vytvoriť tak tlak na prijatie opatrení na zlepšenie kvality života Európanov v mestách.

V nadväznosti na túto problematiku vrcholí týždeň mobility už každoročne podujatím pod názvom „Deň bez áut“, kedy viaceré európske mestské samosprávy vyčleňujú jednu alebo viacero zón iba pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu, a to na CEÝ DEŇ. S týmto faktom súvisí i organizácia tohtoročnej bratislavskej cyklojazdy, o ktorej sa dočítate viac v druhej polovici článku.

Téma tohto roku: Vyber. Zmeň. Kombinuj.

Každý ročník ETM je vždy zameraný na špecifickú ústrednú tému viažucu sa k udržateľnej mobilite. Na základe tejto témy miestne orgány nielen organizujú aktivity pre svojich občanov, ale tiež iniciujú a podporujú trvalé opatrenia, ktoré sú v súlade s hlavnou myšlienkou celého podujatia. Aktuálny ročník ETM chce upozorniť na mnohé výhody využívania multimodálnej dopravy.

Napriek tomu, že každá cesta je odlišná, ľudia sa príliš často spoliehajú na rovnaký druh dopravy a vôbec sa nezamýšľajú nad tým, či daný spôsob cestovania je i ten najefektívnejší. Mnohí z vás len reflexívne nasadnú po ceste do práce či školy do svojho auta, i keď jazda na bicykli alebo viaceré možnosti verejnej dopravy by mohli byť oveľa racionálnejšou a úspornejšou voľbou. Celé podujatie chce tak v rámci témy multimodality povzbudiť ľudí, aby premýšľali v celom rozsahu dostupných možností dopravy a z pomerne širokej ponuky si vybrali správny a efektívny režim cestovania.

Kombináciou rôznych druhov dopravy sa ľudia môžu dostať rýchlejšou i príjemnejšou cestou do svojej cieľovej destinácie. Prostredníctvom rozumných rozhodnutí o spôsobe cestovania a využitím rozmanitých druhov dopravy tak môžete ušetriť peniaze, zlepšiť svoje zdravie i kvalitu životného prostredia v blízkej lokalite – všetko, čo k tejto pozitívnej zmene potrebujete, je vaša ochota skúšať nové veci.

Inšpiratívnych možností ako podporiť myšlienku multimodality je mnoho. Napríklad namiesto pomerne drahého parkovania v preplnenom centre mesta sa môžete autom radšej odviezť na záchytné parkovisko a cestu dokončiť mestskou hromadnou dopravou. Jazdíte pravidelne verejnou dopravou? Čo tak vystúpiť z trolejbusu o pár zastávok skôr a preskúmať novú časť mesta? Alebo sa vybrať do cieľovej destinácie na bicykli? Možno nájdete novú obľúbenú kaviareň alebo stretnete starých priateľov. Snaha o nájdenie nových spôsobov cestovania vám môže pomôcť premeniť každodenný stereotyp na nové zážitky a spoznať mesto i z iného uhľa pohľadu.

Čo si pre vás v rámci aktuálneho ročníka ETM pripravilo naše Business Leaders Forum?

Urobte niečo pre vaše zdravie, oprášte bicykle či kolobežky, zoberte rodinu, priateľov i suseda od vedľa a poďte s nami na cyklojazdu Bratislavou. Tradičnú cyklistickú akciu, ktorá tento rok nesie príznačný názov „ZAPOJ SA! do Nedele bez auta a nabi svoj bicykel energiou“, pre vás pripravuje naše združenie BLF spoločne so združením Cyklokoalícia a organizáciou Resonance. A my vám už teraz môžeme zaručiť, že sa budete mať na čo tešiť!

Urobte niečo pre vaše mesto a zapojte sa do bratislavskej cyklojazdy.

Kedy a kde sa začne tohtoročná cyklojazda?

Vašich dvojkolesových tátošov nabijete energiou už v nedeľu 20. septembra 2015 o 16:00. Štartujeme spred Starej Tržnice (v Bratislave).

Na aký sprievodný program sa môžete tešiť?

Ako už bolo spomenuté, tento rok sme sa spojili s organizáciou Resonance, ktorá bude celý deň v Starej Tržnici „resonovať“ na podujatí ZAPOJ SA!. Vďaka tejto spolupráci budete môcť nielen stráviť príjemný čas v kruhu vašich priateľov a rodiny, ale i zaskákať si na skvelú hudbu. Krv vo vašich žilách totiž po jazde rozprúdia Medial Banana, Martin Valihora, Ivan Vereš a ďalší priamo v Starej Tržnici. Požadujeme len pozitívnu energiu a úsmev, celý program je inak pre vás všetkých úplne ZADARMO! 🙂

Cyklojazdu podporujú Cyklokuchyňa, Národný cyklokoordinátor Peter Kľučka, Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Hlavné mesto SR Bratislava.

Pár cyklistických faktov na záver alebo prečo sa jazda na bicykli oplatí

ZLEPŠÍTE SVOJE ZDRAVIE – Jazdou na bicykli či chôdzou pešo do práce na krátku vzdialenosť (cca 5 km) si zacvičíte 30 minút denne, čo je dostatočná fyzická aktivita pre zdravé fungovanie vášho organizmu. Najnovšia štúdia dokazuje, že ľudia, ktorí prejdú počas dňa chôdzou aspoň 30 minút môžu žiť v priemere o 2 až 9 rokov dlhšie než tí, ktorí túto aktivitu denne neabsolvujú. Tieto ďalšie roky tak môžete využiť na cestovanie po svete, učenie sa nových jazykov či sledovanie krôčikov svojich pravnúčat a ešte na oveľa viac.

UŠETRÍTE PENIAZE PRE SPOLOČNOSŤ – Každý kilometer jazdy bicyklom, ktorým nahradíte jazdu osobným automobilom, ušetrí hospodárstvu nepriame náklady v hodnote 0,97 eura. Napríklad v Amsterdame obyvatelia denne prejdú bicyklom dva milióny kilometrov, pričom tým ušetria až 700 miliónov eur ročne.

ZLEPŠÍTE STAV NAŠEJ PLANÉTY – Ak by v rámci celej EÚ priemerný človek ročne prešiel jazdou na bicykli 965 kilometrov (t. j. aktuálny priemer v Dánsku), tak by sa celkový rozsah uhlíkových emisií v EÚ znížil o 25 %.

Dlhší život, lepšie zdravie, viac energie, plnšia peňaženka a extra zábava… Je to oficiálne. Bicykel z vás urobí lepšieho človeka, a to v mnohých smeroch. Overiť si to môžete už budúcu nedeľu v Bratislave. Tešíme sa na vás.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.