11. 07. 2017 Zodpovedné podnikanie

Zdravé pracoviská inšpirujú zamestnancov k zdravšiemu životnému štýlu

Firmám sa investícia do zdravých kancelárií oplatí, vyplýva z holandskej štúdie.

Väčšina z nás trávi na pracovisku aspoň jednu tretinu svojho času z týždňa, iní ešte dlhšie. Prispôsobiť náš pracovný priestor k tomu, aby svojím vybavením a dizajnom zlepšoval našu schopnosť sa sústrediť, a vďaka tomu podávať lepšie výkony, by preto malo byť pre zamestnávateľov prioritou. Náklady spojené s chorobami a syndrómom vyhorenia, ako aj fluktuáciou zamestnancov bývajú vysoké a zamestnávatelia im vedia ľahko predísť práve investíciou do zdravých kancelárií.

Podľa obsiahlej štúdie Healthy Offices, publikovanej Univerzitou v Twente v Holandsku, ktorej sa zúčastnilo 124 zamestnancov medzinárodnej developerskej spoločnosti CBRE, sa ľuďom darí a podávajú značne lepšie výkony v zdravom pracovnom prostredí. Zdravšie pracoviská vedia taktiež inšpirovať zamestnancov, aby venovali väčšiu pozornosť svojmu celkovému zdraviu a žili zdravším životným štýlom aj mimo pracovných hodín. 

Zmeny, ktoré zavážia

V rámci štúdie sa na pracovisku holandskej CBRE zrealizovalo 5 zásadných zmien, ktoré by mali mať najväčší dopad na zdravie zamestnancov a ich schopnosť efektívne pracovať.  

Úprava prostredia zahŕňala vytvorenie prirodzeného priestoru a nastavenie správneho osvetlenia. Zmeny týkajúce sa zdravia zamestnancov boli nepovinné a skladali sa zo zdravej výživy, psychickej rovnováhy a fyzickej aktivity.

Všetkých 5 zmien viedlo ku skvalitneniu práce, ako aj k zlepšeniu celkového pocitu jednotlivých zamestnancov, ktorí sa cítili šťastnejší, zdravší a plní energie

Prirodzený priestor alebo na zelenej záleží  

Rastliny nás vedia ochrániť pred bolesťami hlavy, depresiou, úzkosťami či stresom, a pritom sa pri nich ani nemusíme dlho zdržiavať. Stačia hodiny, ba dokonca minúty, a naša hladina psychickej pohody vie značne narásť. Výskum Human Spaces, ktorý zahŕňal 3 600 zamestnancov z rôznych krajín Európy, Stredného Východu a Afriky, ukázal, že tí, ktorí pracujú v prirodzenejšom a zelenšom prostredí dosahujú o 13 % väčšiu hladinu pohody a sú o 8 % viac produktívni.

Štúdia na zamestnancoch v CBRE v Holandsku umiestnila rastliny a zeleň na kancelárske steny, do stredu kancelárskych priestorov a do kuchyniek. Vďaka tejto zmene bol zaznamenaný nárast pracovného výkonu zamestnancov o 10 % a až 78 % zúčastnených sa vďaka tejto zmene cítili šťastnejší.

Správne osvetlenie pre náš cirkadiálny rytmus  

Desaťročia výskumu dokazujú, ako svetlo zásadne ovplyvňuje našu náladu a schopnosť sa sústrediť. Najdôležitejším aspektom správneho osvetlenia je načasovanie. Náš mozog reguluje cirkadiálny rytmus, čo je niečo ako naše vnútorné hodiny, reagujúce na svetelné podnety v prostredí, v ktorom sa práve nachádzame. Pri nesprávnom svetle naša pozornosť klesá a ťažšie sa sústredíme, čo môže priamo ovplyvniť naše vnímanie, pamäť a ďalšie dôležité funkcie.

V kanceláriách CBRE došlo za účelom štúdie k drastickým zmenám osvetlenia. Výskumný tím zaviedol teplé príjemné svetlo v ranných hodinách, silné a jasné svetlo poobede a tlmené osvetlenie večer. Zamestnanci CBRE vnímali ich pracovný výkon po tejto zmene v 18 % prípadoch ako lepší, pocit šťastia nadobudlo vďaka tejto zmene až 76 % respondentov.Po skončení výskumu zamestnanci žiadali, aby sa zo všetkých piatich zmien na pracovisko vrátilo čo najskôr práve nové osvetlenie.

 Zdravá výživa na pracovisku 

V dnešnej dobe ľuďom v práci najviac chutí káva. Pitie kávy však zvyšuje množstvo kortizolovej koncentrácie v našom tele, a tým sa zvyšuje hladina stresu. Aj preto sa neodporúča vypiť viac ako 5 šálok kávy denne. Ďalšou pochúťkou, ktorú si doprajeme v hojnej miere aj na pracovisku, je cukor. Priveľa cukru však narúša schopnosť komunikácie nervových buniek medzi sebou, čo nám zabraňuje zapamätať si inštrukcie, spracovať myšlienky alebo lepšie zvládať emócie.  

V kanceláriach CBRE boli za účelom výskumu každé poobedie dostupné zdravé alternatívy, ako sú orechy a ryžové chlebíky s humusom a uhorkou. Aby sa obmedzilo pitie kávy, na pracovisku boli distribuované džbány s vodou, mätou, uhorkou a rôznymi druhmi ovocia. Sladké sýtené nápoje zmizli  a nahradil ich čaj bez kofeínu. Zdravé alternatívy sa stali veľmi populárne a pracovný výkon sa podľa názoru zamestnancov zlepšil o 20 %. 66  % zamestnancov sa po tejto zmene cítilo spokojnejších.

Psychická rovnováha   

Výskum na univerzite Johnsa Hopkinsa ukázal, že meditácia znižuje symptómy depresie, úzkosti a bolesti rovnako efektívne ako antidepresíva. Z meditácie sa dá ťažiť aj v pracovnom prostredí, keďže aj krátke meditačné sedenie vie zanechať zamestnancov pokojnejších a zabrániť im v zníženom výkone spôsobenom nadmerným stresom.

V pracovných priestoroch CBRE boli vyčlenené dve miestnosti, v ktorých bola pre zamestnancov k dispozícii jóga, meditačné sedenia a masáže. Zamestnanci k týmto aktivitám neboli nútení, boli dobrovoľné. Všetky tri aktivity mali trvanie najviac 15 minút a podľa zamestnancov prispeli k celkovému zlepšeniu pracovného výkonu o 16 %. Šťastných táto zmena zanechala 63 % respondentov. Navyše, 68 % zamestnancov získalo presvedčenie, že masáže by sa mali natrvalo zaradiť do pravidelných pracovných benefitov.   

Fyzická aktivita  

„Sedenie je nové fajčenie,“  napísal Huffington Post v roku 2014. Fyzická aktivita je dôležitá v boji proti srdcovým chorobám, pretože vytvára dobrý cholesterol, a tým znižuje tvorbu nezdravých triglyceridov. Keď príliš dlho sedíme, spomaľuje sa nám krvný obeh a do receptorov nám ťažšie prúdia hormóny šťastia, ako je napríklad serotonín. Ďalší zaujímavý výskum (link) potvrdil, že ženy, ktoré nikdy necvičia, majú o 99 % väčšiu šancu dostať depresie.

Na podporu väčšej miery pohybu na pracovisku boli zamestnancom CBRE rovno v ich kanceláriách poskytnuté zdravé alternatívy k sedeniu ako napríklad fit lopty, stacionárne bicykle a bežiace pásy. V jednej konferenčnej miestnosti boli obyčajné stoly nahradené konferenčnými stolmi (na státie). Samotným zamestnancom táto zmena pomohla k lepším pracovným výkonom o 1 % a šťastných z nej bolo 36 % zamestnancov.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.