29. 09. 2016 Zodpovedné podnikanie

Zelené steny zvyšujú motiváciu zamestnancov

Biofilický dizajn v kanceláriách pomáha zvýšiť spokojnosť a pracovné nasadenie zamestnancov.

Svetový týždeň zelených budov, ktorý sa na Slovensku koná posledný septembrový týždeň, otvára aj tému zelených kancelárií. Dve prednášky Green Business Breakfast v Bratislave a v Košiciach s názvom Ako zdravšie pracovné prostredie vplýva na zamestnancov a ich výkon priblížili aj pozitívne účinky zelených stien v pracovnom prostredí. Zeleň na pracovisku totiž podľa odborných štúdií zvyšuje motiváciu zamestnancov o 8 percent a prináša pocit šťastia a zdravia.

Zelené steny, alebo machové steny, sa ako najnovší hit udomácňujú v korporáciách, aj moderných interiéroch. Zeleň totiž pomáha redukovať stres, záťaž a zvyšuje sústredenie v kancelárskych priestoroch či trebárs aj pri počítači v domácnosti.

Pri chronickom strese sa zužujú cievy, zvyšuje sa krvný tlak a nervový systém je v napätí. Presne tieto problémy ovplyvňuje zelená farba. Upokojuje nervový systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje vyčerpanosť. Viac ako sto vedeckých štúdií preukázalo, že trávenie času v zelenom prostredí navodzuje relaxáciu a redukuje stres. Ak nie je možné byť v spojení s prírodou, ľudia sa snažia preniesť si kúsok prírody do domácnosti či kancelárie. Prírodné materiály v interiéri môžu aspoň sčasti tento deficit doplniť,“ potvrdzuje psychológ Karol Kováč z Inštitútu stresu.

Cieľom biofílie je prepojiť interiér s okolitou prírodou, a zlepšiť tak pocit zdravia a duševnej pohody jeho obyvateľov, zamestnancov či zákazníkov. Prírodné prvky v interiéri poskytujú hneď niekoľko benefitov pre ľudský organizmus:

  • znížujú stres
  • zvýšujú mieru pozitívneho myslenia
  • zlepšujú koncentráciu
  • pomáhajú rýchlejšej regenerácii
  • znižujú krvný tlak
  • znižujú tep srdca

Ako pomáhajú machové steny v motivácii zamestnancov?

Medzi hlavné psychologické benefity prepojenia interiéru s prírodou patrí zníženie stresu, zvýšenie pozornosti a koncentrácie, pocit celkového šťastia a spokojnosti, píše sa v správe spoločnosti Terrapin Bright Green. Biofilický dizajn v pracovnom prostredí prináša vyššiu produktivitu, aj vyššiu úroveň pocitu šťastia.

 „Zo štúdie Humac Sources pre EMEA región vyplýva, že zamestnanci, ktorí majú na svojom pracovisku zeleň a denné svetlo, majú o 8 % vyššiu produktivitu práce a o 13 % vyššiu úroveň pocitu zdravia ako tí, ktorí nemajú na pracovisku rastliny. Machové steny nie sú živé, ale majú zachované vlastnosti a pozitívne efekty živých rastlín, aj preto sú vo svete mimoriadne obľúbené,“ vysvetľuje Ing. Katarína Janková zo spoločnosti NATURAL SOLUTIONS, ktorá vyrába machové steny na objednávku. Citovaná štúdia zároveň uvádza, že rozdiel v motivácii zamestnancov je 7,3 % v prospech pracoviska so zeleňou, na druhej strane negatívne pocity nudy uviedlo 11,5 % respondentov na pracovisku bez zelene, pričom len 9 % opýtaných v kanceláriách so zeleňou.

Nahradením prírody v pracovnom prostredí sa zaoberala aj štúdia*, kde výskumníci porovnávali dve skupiny zamestnancov. Prvú skupinu tvorili zamestnanci v kanceláriách bez okien a druhú zamestnanci, ktorým do kancelárií nainštalovali obrazovky. Boli to „okná“, na ktoré sa premietali prírodné scenérie. Výsledkom bolo, že zamestnanci s výhľadom (aj keď umelým) na prírodu vykazovali lepšiu psychickú pohodu a kognitívne funkcie.

Keďže v interiéri väčšina zamestnancov trávi až 90 % času, je veľmi dôležité, aká je v kanceláriách kvalita vzduchu, intenzita hluku a ako na nás prostredie vplýva psychicky. „Spokojnosť, motivácia a engagement zamestnancov patria medzi hlavné témy, ktorým HR oddelenia venujú pozornosť takmer vo všetkých firmách. Dobrou správou je, že firmy mnohými informáciami, čo by mohli zlepšiť, disponujú. Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať podujatie, ktoré by prinášalo skúsenosti tak developerov a facility manažérov, ako aj personalistov,“ hovorí Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis a riaditeľ Business Leaders Forum.

Kde umiestniť machové steny?

Machovú stenu je možné umiestniť kdekoľvek v interiéri s výnimkou miest s priamym slnečným svetlom. Machové obklady sa inštalujú jednoduchým navrtaním do steny, v prípade flexibilného riešenia sa uchytávajú pomocou lepiacej pásky. Logá, nápisy a individuálny dizajn, ktorý môže byť súčasťou machových stien, je možné vyhotoviť v 16-tich farebných prevedeniach.

Ako sa vyrábajú machové steny?

Machové steny a interiérové riešenia z konzervovaného lišajníka (dutohlávka horská) predstavujú jednu z možností biofilického dizajnu v interiéri. Základnom dekorácií je mach a lišajník z čistého prostredia lesov severnej Európy, ktorý je citlivo ručne zbieraný, konzervovaný a farbený šetrným ekologickým spôsobom. Takto upravený prechádza ručným spracovaním v manufaktúre spoločnosti NATURAL SOLUTIONS v Malackách do želanej podoby podľa individuálnych potrieb a požiadaviek zákazníka.

„Ako podklad používame OSB dosky v ekologickom prevedení bez formaldehydu. V prípade záujmu je možné vyhotoviť aj flexibilný obklad (napr. pre obloženie stĺpov). Ide teda o ekologický produkt vyrobený v duchu trvalej udržateľnosti a férových podmienok pre prácu a prostredie,“vysvetľuje  K. Janková.

Machové steny z islandského machu a lišajníka sú 100 % prírodný materiál – zbieraný a spracovaný v súlade s prírodou. Medzi výhody tohto interiérového doplnku sa radí:

  • stály vzhľad bez údržby
  • prírodný indikátor a pohlcovač vlhkosti
  • čistič vzduchu – odstraňuje nečistoty zo vzduchu
  • pohlcovač hluku – významne redukuje a zachytáva hluk
  • nehorľavý – konzervovaný mach/lišajník je nehorľavý

Viac o machových stenách v interiéri sa dozviete na webe www.naturalsolutions.tichevody.sk.

*Kahn Jr., P.H., R.L. Severson, and J.H. Ruckert. 2009. The Human Relation with Nature and Technological Nature. Current Directions in Psychological Science 18, 1: 37.

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.