07. 05. 2018 Nadácia Pontis

Žiaci musia reagovať na nové výzvy

Nadácia Pontis druhýkrát ocenila najlepšie projekty moderného vzdelávania.

Moderné, inovatívne vzdelávacie postupy už nie sú iba devízou elitných škôl. Už dnes totiž existujú projekty, ktoré úspešne využívajú školy po celej krajine. Mnohé však nedokážu napriek potenciálu rozšíriť pôsobenie aj ďalej. V tom sa im rozhodla pomôcť nadácia Pontis. Na podujatí s názvom Cena Generácia 3.0., ktoré sa uskutočnilo 3. mája, vybrala spomedzi 68 projektov 14 finalistov. Piatim víťazom okrem grantovej odmeny poskytne odborné konzultácie a propagáciu s cieľom zapojiť ich do vyučovacieho procesu v celej krajine.
Úspešné, no málo známe „V dobe nových technológií je pre žiakov a študentov kľúčové reagovať na nové výzvy a rozvíjať vedomosti potrebné pre 21. storočie. Program Generácia 3.0 umožňuje študentom, učiteľom i širokej verejnosti dozvedieť sa o zaujímavých inovatívnych vzdelávacích prístupoch, ktoré už fungujú, a rozšíriť ich k čo najväčšiemu počtu ľudí. Práve to prispeje ku skvalitneniu politiky vzdelávania a k zlepšeniu zamestnateľnosti dnešných mladých ľudí,“ zhodnotila pre HN Veronika Špaňárová, generálna riaditeľka Citibank Europe, ktorá je významným partnerom programu Generácia 3.0.

Lenka Surotchak, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis, vysvetlila, že jednou z motivácií na rozbehnutie projektu je množstvo iniciatív, ktoré už dnes na Slovensku existujú a prinášajú nový vietor do škôl. „Mnohokrát sa o nich však nevie, dokonca sa nepoznajú ani navzájom. Preto sme sa rozhodli vyhľadať ich, spoločensky oceniť, zmerať ich dosah a tie najefektívnejšie rozšíriť,“ povedala.
Nadácia ocenila školy a neziskové organizácie, ktoré začali vo svojom okolí zavádzať moderné vzdelávanie, už druhý raz. Oproti prvému ročníku došlo k niekoľkým zmenám. „Vlani sme hodnotili 53 projektov, z toho tri boli ocenené. Boli však mimoriadne rôznorodé, preto sme sa v tomto ročníku rozhodli zaviesť päť kategórií a podarilo sa nám aj zvýšiť granty pre víťazov,“ zhodnotil pre HN senior programový manažér Pontisu Norbert Maur.

Zároveň pripomenul, že hoci oficiálnych víťazov je iba päť, všetci pätnásti finalisti dostanú možnosť aktívne spolupracovať s nadáciouna rozvoji svojho projektu. „Projekty, ktoré sa počas večera predstavili, vnímame ako súčasť jedného celku, pretože všetkým nám ide o to isté – aby naše deti chodili do školy s radosťou. Naším cieľom je pomôcť pripraviť vzdelávací prístup do stavu, v ktorom bude životaschopný a šíriteľný ďalej do čo najväčšieho počtu škôl,“ dodala Surotchak.

Rozvoj počas štúdia aj po ňom Medzi ocenenými sú projekty, ktoré u žiakov rozvíjajú inkluzívne cítenie k spolužiakom a k okoliu, kritické myslenie či prepájanie súvislostí v rámci viacerých predmetov. „Nie je dôležité naučiť deti premýšľať len nad tým, čo urobia, ale aj nad ďalším krokom – premýšľať, čo bude potom,“ vysvetlil o svojom prístupe Viktor Križo zo Základnej školy Dubová v Bratislave.
Ďalší víťazi študentov vedú k tomu, aby sa stali napríklad špičkovými vedcami. „Snažíme sa talenty rozpoznať a viesť všetkými vzdelávacími stupňami od základnej školy až po univerzitu,“ povedal Martin Plech z programu Turnaj mladých fyzikov. Iné projekty zároveň motivujú mladých na to, aby nečakali na pracovnú príležitosť, ale sami si ju vytvorili. „Mladí ľudia sú naučení fungovať tak, že doštudujú, niekto im dá prácu, povie im, čo majú robiť. My ich pripravujeme na situácie, keď to tak nie je,“ dodal Juraj Kováč z Rozbehni sa! Academy.

Podujatie rámcovali dvaja významní hostia zo zahraničia. Rony Zarom z Izraela prišiel na Slovensko aj vďaka spolupráci so Slovak Business Agency. Ako úspešný podnikateľ v oblasti startupov založil organizáciu Unistream, ktorá pomáha Izraelčanom zo znevýhodneného prostredia rozbehnúť biznis. OSN vyhlásila Unistream za svetovo druhú najvplyvnejšiu organizáciu podporujúcu vytváranie inkluzívnej spoločnosti. Následne Vicky Colbert z Kolumbie predstavila svoj projekt s názvom Escuela Nueva, ktorý je ovenčený viacerými medzinárodnými oceneniami a slúži ako pozitívna inšpirácia po celom svete.

VÍŤAZNÉ PROJEKTY GENERÁCIE 3.0 Kategória: Kariérne a podnikateľské zručnosti Rozbehni sa! Academy Kategória: Osobnosť pripravená na zmeny Reflexia slobody a zodpovednosti Kategória: Technologické a prírodovedné znalosti Rozvoj Turnaja mladých fyzikov a Olympiády mladých vedcov Kategória: Sociálne a občianske kompetencie Rozšírenie stredoškolského debatného programu Kategória: Inovácie v systéme vzdelávania Lepšia geografia

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.