Konferencia 2015

Rozvoj a demokracia 2015: Ako myslieť na trvalo udržateľný rozvoj

Vytvárame priestor na hľadanie inovatívnych myšlienok a nových príležitostí pre rozvojovú agendu.

Rok 2015 bol pre rozvoj, ako aj medzinárodné spoločenstvo významným míľnikom. Priniesol novú a ambicióznu rozvojovú agendu, ktorá podčiarkla dôležitosť politickej diskusie o význame demokracie, rozvoja a o globálnych problémoch. Hlavnou témou štvrtého ročníka konferencie Rozvoj a demokracia sa stali inovácie, ktoré majú potenciál stať sa dlhodobými riešeniami problémov v rozvoji. Okrem toho odzneli aj témy občianska spoločnosť a jej úloha v demokracii, charita a miestny rozvoj. Aj ročník 2015 bol príznačný výbornými rečníkmi a jedinečnou príležitosťou na zdieľanie skúseností, kreatívnych nápadov, networking a diskusiu s kľúčovými aktérmi v rozvoji.

Pozrite si fotky z konferencie

Mari Kuraishi : "Svet je plný problémov, ale my sme plní riešení"

Hlavnou rečníčkou bola Mari Kuraishi, spoluzakladateľka a predsedníčka charitatívnej fundraisingovej stránky GlobalGiving.org. Webový portál bývalej manažérky Svetovej banky (SB) získal od roku 2002 195 miliónov dolárov od 487 tisíc darcov. Podporili tak 13 tisíc projektov v 165 krajinách.

Hlavným posolstvom prvej a najväčšej globálnej crowdfundingovej komunity pre neziskové organizácie je riešenie problémov. Každý, kto chce, môže podporiť vybraný projekt sumou minimálne od 10 dolárov (horná hranica je neobmedzená). Platí, že keď na projekt raz prispejete, bude o ňom dostávať správy a reporty, aby ste vedeli, na čo boli vaše peniaze použité.

Kuraishi sa snaží o zvýšenie vplyvu svojej platformy na neziskové organizácie, ktorým platforma slúži. Ako hovorí, okolo 40 percent jej partnerov sa každý týždeň prihlási do GlobalGiving, aby otestovali nové nástroje s cieľom zlepšiť ich účinnosť. Mari Kuraishi chce, aby ľudia a partneri vnímali platformu ako "globálne behaviorálne laboratórium", v ktorom môžu testovať nové podnety a nájsť nové zdroje financovania.

Na konferencii Rozvoj a demokracia Mari Kuraishi rozprávala o tom, ako podporovať darcovstvo a ako získavať dary pre zahraničné humanitárne a rozvojové projekty. Okrem toho sa podelila aj o svoje skúsenosti v oblasti inovácií, fundraisingu a manažmentu projektov.

Pozrite si video z konferencie

Prečítajte si konferenčný zborník

Zborník je súborom príspevkov, ktoré odzneli na konferencii Rozvoj a demokracia: Ako myslieť na trvalo udržateľný rozvoj, ktorá sa uskutočnila 19. októbra 2015 v Bratislave.

Zborník si môžete stiahnuť TU!

Tu si môžete pozrieť program konferencie Rozvoj a demokracia 2015: