Nadačný fond Telekom

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis pomáha komunite nepočujúcich

Slovak Telekom podporuje komunitu Nepočujúcich na Slovensku od roku 2002. Cez Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis sa snaží zmeniť Slovensko na krajinu, ktorá rozumie nepočujúcim.

Spájame dva svety

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis sa dlhodobo venuje komunite Nepočujúcich na Slovensku. Vďaka nemu sa uskutočňuje už III. ročník programu Mobilný pedagóg. Je to projekt terénnej ranej starostlivosti určený rodinám s deťmi so sluchovým postihnutím. Momentálne je do tohto ročníka zapojených 12 špeciálnych pedagógov a 1 expertka na komunikáciu. Tí pravidelne navštevujú 32 rodín na celom Slovensku, v ktorých sú deti s poruchami sluchu do 6 rokov. Doteraz takýto program ranej intervencie, ktorý poznajú v susednom Česku, Maďarsku a v ďalších krajinách, u nás chýbal.

Počujúcich učíme posunkový jazyk, Nepočujúcim prekladáme

Od septembra 2015 vďaka Slovak Telekom spúšťame program Online tlmočník, ktorý má ambície pomôcť všetkým Nepočujúcim na Slovensku prekonať bariéry pri komunikácii s počujúcim svetom. Nepočujúci sa spojí s on-line tlmočníčkou, ktorá mu bude pomáhať pri bežných situáciách ako je napríklad objednanie sa k lekárovi, hľadanie práce, či pri komunikácii s úradmi.

Každoročne organizujeme bezplatné kurzy slovenského posunkového jazyka pre verejnosť, ktoré sa tešia veľkej obľube: Dobrý deň, Váš kurz pre nepočujúcich sa mi veľmi páčil, bol poučný, pán Šarina, ktorý nás posunky učil, bol veľmi milý, ochotný a vtipný a naozaj vedel veľa, tak o problematike nepočujúcich ľudí i o znakovej reči. Pútavou formou viedol kurz, kde som nemala pocit nudy. Ďakujem. S pozdravom Bendželová“

Dlhodobo podporujeme nepočujúcich podnikateľov, s čím sme pokračovali aj tento rok. Cez program Hľadáme ďalší zmysel – Pre podnikanie si mohli svoj biznis v roku  2014 rozbehnúť ďalší 3 podnikatelia. Zároveň sme pre doterajších nepočujúcich podnikateľov zorganizovali školenie vo Vysokých Tatrách, kde získali ďalšie znalosti ako rozvíjať svoj biznis ešte lepšie.

Zlepšujeme Slovensko

Mladí chlapci z detských domovov žijúci v Dome na polceste vo Veľkom Slavkove si vďaka podpore Slovak Telekomu pri Nadácii Pontis mohli zveľadiť farmu, ktorá im pomôže byť viac sebestačnými. Cez program Pomáhame komunite sme aj takýmto spôsobom podporili 53 projektov, ktoré sa venovali seniorom, mladým, deťom a ich zmysluplnému tráveniu voľného času.

Podpora putovala aj na obnovu pamiatok, hradov a hradných zrúcanín v programe Pomáhame pamiatkam, kde bolo podporených 25 projektov -  napríklad na záchranu hradu Zborov, Hričovského hradu, hradu Dobrá Voda a hradu Uhrovec.

Aktuality Zobraziť všetky
Oblasti podpory Zobraziť všetky