22. 09. 2020 Nadácia Pontis

Dobrovoľníci vylepšili Slovensko. Pozrite sa, čo všetko prinieslo Naše Mesto 2020

Štrnásty ročník Nášho Mesta prebehol napriek sťaženej pandemickej situácii výborne. Do podujatia sa zapojilo viac ako 3 500 firemných dobrovoľníkov na rôznych miestach po celom Slovensku. Aktivity prebiehali za prísnych hygienických opatrení a v malých kolektívoch.

Dobrovoľníci tento rok pomohli 97 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Ruku k dielu priložili účastníci v 14 slovenských mestách a ich okolí.

Až 25 aktivít bolo tento rok zameraných na čistenie prírody, keďže povedomie o tejto oblasti narastá. Ľudia si čoraz viac všímajú svoje okolie a snažia sa žiť v súlade s ekologickými princípmi. Partnerom tohto typu aktivít bola spoločnosť ENVI – PAK a spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať neuveriteľných 720 vriec odpadu.

Analýza odpadu aj čistenie z kanoe

Jednou z najzaujímavejších aktivít z tejto kategórie bolo čistenie Malého Dunaja. Účastníci Nášho Mesta nasadli do kanoe a vyťahovali z vody a z konárov zachytené nečistoty.  Iní dobrovoľníci zase pomohli pri likvidácii nelegálnych skládok odpadu v bratislavskom Lamači.

Úplnou novinkou bola aktivita zameraná na analýzu triedeného zberu v Senci, ktorú organizoval Inštitút cirkulárnej ekonomiky. Tieto analýzy pomáhajú zistiť, ako obyvatelia Slovenska triedia odpad a či ho triedia správne. Dobrovoľníci sa počas Nášho Mesta zamerali na analýzu modrých a žltých nádob, aby zistili, aká je kvalita triedeného zberu v meste.

Zachraňovali pamiatky

Vďaka Nášmu Mestu dostalo potrebnú pomoc viacero pamiatok. Dobrovoľníci priložili ruku k dielu pri záchrane hradov pri Prešove a Košiciach aj v okolí Žiliny.

Okrem toho čistili dlažbu a zbierali odpadky na Devíne, postarali sa o areál antickej Gerulaty v Rusovciach alebo o exponáty v Múzeu dopravy v Bratislave. V Nitre zase upratovali okolie archeologického náleziska na Zoborskom kláštore.

Až 136 aktivít sa realizovalo v Bratislave, no desiatky ďalších prebiehali v Nitre, Žiline, Košiciach či Topoľčanoch.

Povedali o Našom Meste

Peter Zittnan, firemný dobrovoľník z IBM International Services Centre

Aktivita: Čistenie Malého Dunaja

„Je to skvelá akcia pre tím aj pre firmu. Môžeme sa tu spoznať lepšie, utužiť vzťahy a zároveň troška pomôcť mestu, hlavne napríklad vyčistiť vodné toky. A prečo konkrétne táto aktivita? Ja som tu už druhý rok po sebe, ale viacerí sú tu dokonca už tretíkrát po sebe a vieme, že je to veľmi interaktívna aktivita, ktorá sa nám páči.“

Rastislava Mihóková, organizátorka aktivity z referátu ŽP VPS OH Vrakuňa

Aktivita: Čistenie okolia Malého Dunaja

„Túto aktivitu sme sa rozhodli zorganizovať z dôvodu, že nás vo Vrakuni trápia nelegálne čierne skládky. Veľmi nás trápi správanie sa nezodpovedných občanov, ktorí sú schopní odparkovať si tu auto a len tak tu vyhodiť stavebný alebo komunálny odpad. Naozaj by sme chceli udržať okolie Dunaja čisté, keďže oblasť dosť využívajú cyklisti aj ostatní občania.“

Lucia Gvozdjáková, organizátorka aktivity z Autistického centra Andreas

Aktivita: Upratovanie autistického centra

„Do Nášho Mesta sa zapájame od úplného začiatku. Dokonca sme jeden rok hostili aj generálnych manažérov najväčších firiem na Slovensku ako napríklad KIA či Orange, keď boli pomôcť ako dobrovoľníci. Do podujatia sa zapájame hlavne kvôli tomu, že máme veľkú záhradu, kde nám už všetko prerastá cez hlavu. Dvakrát do roka ju treba upraviť. Tým, že dobrovoľníci si často potrebujú oddýchnuť od administratívnej práce a chcú robiť manuálne, záhrada je príjemným relaxom. Máme aj príjemnú polohu v meste, sme vo vilovej štvrti a venujeme sa zaujímavej téme, tak myslím, že to tých dobrovoľníkov celkom baví. Pre nás je obrovským prínosom nielen tá pomoce, ale aj to, že môžeme takto urobiť osvetu o autizme.“

Lucia Marková, CSR manažérka Esetu

Aktivita: Upratovanie a oprava bicyklov v Cyklo Kuchyni

„Zapájame sa každý rok a chceme svojou účasťou podporiť túto aktivitu, aj keď tento rok v obmedzenej miere. Som veľmi rada a chcem poďakovať všetkým našim kolegom, ktorí sa zúčastňujú. Je nás tu na viacerých aktivitách Cyklo Kuchyne vyše 70. Naše ďalšie firemné skupinky maľujú múry a ploty základných škôl, sadia rastliny a verím, že sa nám podarí trocha vyčistiť aj potok Vydrica.“

Marek Mihálik, firemný dobrovoľník z Tatra banky

Aktivita: Konzervovanie a údržba exponátov múzea

„Táto myšlienka zapojiť sa ako dobrovoľník sa mi veľmi páči, keďže môžem pomôcť rôznym organizáciám – v tomto prípade dopravnému múzeu. Ďalším plusovým bodom je voľno v práci a pohyb. Ale hlavná vec je pomoc niekomu inému.“

Dana Bárdošová, firemná dobrovoľníčka zo spoločnosti Lenovo

Aktivita: Upratovanie v Sade Janka Kráľa

„Je to perfektný pocit, že sme mohli pomôcť mestu. Je piatok, krásne počasie a nesedíme na zadkoch. Sme spokojní a myslím si, že to je obojstranné.“

Veronika Tučeková, firemná dobrovoľníčka zo spoločnosti Lenovo

Aktivita: Upratovanie v Sade Janka Kráľa

„Ako firma sa zapájame každý rok a túto aktivitu sme si vybrali, lebo máme radi Sad Janka Kráľa. Naša firma je veľmi blízko, takže máme vzťah k tomuto prostrediu a chceli sme si to tu zveľadiť a očistiť. Dnes sme hlavne zbierali odpadky z kríkov.“

Pripomeňte si atmosféru podujatia Naše mesto aj prostredníctvom fotogalérie na Facebooku.