24. 08. 2018 Transparentnosť

Dobrý úradník prvýkrát na Pohode

Dobrý úradník vie rekordnou rýchlosťou vypĺňať dokumenty, vybaviť desiatky telefonátov  a rozdať užitočné rady všetkým naokolo. No nielen to. Dobrý úradník dokáže vypnúť a vymeniť úradnícku kanceláriu za niečo pohodlnejšie. Dobrý úradník je proste do kanclu aj do stanu!

Občianske združenie Dobrý úradník prišlo na Pohodu predstaviť sa, prezentovať svoje aktivity a šíriť povedomie o nie veľmi populárnej téme. Úradníci zorganizovali v rámci festivalu viacero stretnutí (Ranná káva s úradníkmi, Vedomostný kvíz, Pocitová mapa vašich podnetov, Večerné čítanie zákonov pre uspávanie detí) a diskusiu s v stánku .týždeň. Rečníci diskutovali o tom, ako reagovali kolegovia a nadriadení na ich aktivitu, ako posilniť etiku medzi úradníkmi, o ich postavení na Slovensku a v zahraničí a o modernizácií štátnej správy. Diváci sa do diskusie aktívne zapájali svojimi otázkami. Najviac ich zaujímalo, ako sa dá pracovať v prostredí, keď nadriadení stratili morálnu kredibilitu, koľko vecí, na ktorých úradníci pracujú skončí v šuflíku a dokonca aj to, či úradníci pijú len kávu. Dobrý úradník tento stereotyp s radosťou vyvrátil a ukázal, že svoje povolanie berie nielen ako prácu, ale aj ako poslanie.

Podľa vlastných slov na Pohode získali veľa pozitívnej energie a spätnej väzby. Pomyselná aj fyzická prepážka zmizla a ľudia mohli vidieť, že aj medzi pracovníkmi štátnej správy pracujú ľudia, ktorým záleží, aby Slovensko napredovalo.

Iniciatívu Dobrý úradník podporuje Nadácia Pontis v rámci Fondu pre transparentné Slovensko. Práve dobrí úradníci môžu prispieť k transparentnejšej štátnej správe i celej krajine. My v dobrých úradníkov veríme a čo vy?

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe.