14. 11. 2019 Zodpovedné podnikanie

Letmo SK: Aj keď nejdeme najľahšou cestou, sú veci, z ktorých nepoľavíme

Jedným z víťazov hlavnej ceny Via Bona Slovakia za rok 2018 v kategórii Zodpovedná malá/stredná firma bola spoločnosť Letmo SK, ktorá prináša špičkové invalidné vozíky, ale aj osvetu a edukáciu, ktorá podporuje imobilných ľudí v aktívnom živote. O tom, čo pre nich ocenenie znamená, ale aj aké novinky chystajú, sme sa porozprávali so zakladateľom Mirkom Zemanom.

Hovoria, že invalidný vozík je individuálna pomôcka, ako je individuálny aj jeho používateľ.  Preto do ich portfólia patria špičkové vozíky prispôsobené potrebám aj tých najaktívnejších klientov. Spoločnosť Letmo SK, jeden z víťazov ocenenia Via Bona Slovakia, sa už niekoľko rokov snaží zlepšiť podmienky každodenného života vozíčkarov na Slovensku. A hoci ide o mimoriadne náročnú úlohu, zakladateľ spoločnosti Mirek Zeman neplánuje v tomto úsilí poľaviť.

Čo pre vás znamenalo získanie ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2018 v kategórii Zodpovedná malá/stredná firma?

Smer a filozofia spoločnosti boli rovnaké pred aj po získaní ocenenia. Veľmi ma ale teší, že naše aktivity zaujali, a to nám potvrdilo správny smer. Bola to určite morálna vzpruha. Bývajú situácie, pri ktorých si poviem, že aj keď nejdeme najľahšou cestou, nepoľavíme. Ďalšou z vecí je, že ocenenie namotivovalo celý náš tím. Zrejme každého by „zahrialo“ vedomie, že ich desaťčlenná firma bola ocenená v tak silnej konkurencii.

V rámci vašich aktivít prinášate osvetu, ktorá podporuje imobilných ľudí v aktívnom živote. Čo vás k tomu viedlo? Všimli ste si nedostatok informácií v tejto oblasti, dostali ste podnet od klienta, alebo niečo podobné?

Za 30 rokov od revolúcie sa síce urobilo mnoho vecí pre integráciu vozíčkarov, no často to vyzerá tak, že boli len „vypustení do kapitalizmu”. Trh im síce ponúka množstvo produktov a informácií, ale nevedia, s kým ich konzultovať, ako ich financovať alebo aspoň administrovať.

Náš odbor je navyše špecifický ešte jednou zvláštnosťou a tou sú prázdne reči. Mnoho subjektov míňa obrovské peniaze bez akéhokoľvek výsledku. Občas si hovorím, že pod naše projekty budem dávať hashtag #VyhrnuteRukavy. Často nie je nič viac potrebné. Len menej hovoriť a viac akať. Málokedy to stojí len na peniazoch.

Plánujete do budúcnosti nejaké novinky?

V tejto chvíli žijeme dvoma novinkami. Otvorili sme nové Letmo Centrum Piešťany. Pripravili sme priestor, do ktorého sa vozíčkari budú chcieť ísť len tak kochať. Niečo ako Apple Store – nepotrebujete nový telefón, ale chcete sa tam ísť pozrieť. Alebo si dať kávu a skonzultovať napríklad zmenu v sedení. Bude to vzdialené tradičnému poňatiu výdajne zdravotníckych potrieb alebo lekárne.

S neziskovou organizáciou vozmen sme zasa spustili unikátnu mapu VozickarMAP, ktorá monitoruje bezbariérovosť. K dispozícii je aj ako mobilná aplikácia. Komunita okolo nás ju už úspešne plní a dva týždne od zverejnenia sme mali zmapovaných viac ako 2 600 objektov. Musím povedať, že chémia okolo tohto projektu zafungovala skvele.

Čo bol pre vás moment, kedy ste si uvedomili, že to, čo robíte, stojí skutočne za to?

Máme dosť riešení, ktoré sú na Slovensku jedinečné. A keď ste jediný, kto môže, tak jednoducho musíte. Keď navyše stretávate v teréne klientov a zároveň kamarátov, ktorým ste zmenili každodenné fungovanie, je to ako droga. Výzvou teda zostáva, ako to efektívne zvládať a škálovať v rámci regiónu.

Pridajte sa k víťazom Via Bona Slovakia. Viac informácií o aktuálnom ročníku nájdete tu.