17. 02. 2012 Nadácia Pontis

Mladí aktivisti zakladajú alternatívne kultúrne centrá

Mladí aktivisti a umelci prichádzajú s nápadmi, ako narábať s nevyužitým priestorom.

V Nitre premenili čiernu skládku na kultúrny Hidepark priamo na zelenej lúke. V Banskej Bystrici chcú zasa vytvoriť centrum nezávislej kultúry. TASR informovala PR manažérka Petra Nagyová z NadáciePontis. Mladí Nitrania z občianskeho združenia (OZ) Triptych skoncovali s čiernou skládkou pred dvoma rokmi. Na zabudnutej zelenej lúke založili alternatívny kultúrny priestor, kde v lete organizujú koncerty, divadlá a premietajú filmy. V súčasnosti priestor plánujú rozšíriť a postaviť altánok. Ďalší projekt je z dielne OZ Záhrada v Banskej Bystrici. Jeho cieľom je v priestoroch Benického domu vytvoriť centrum nezávislej kultúry a priestor pre mladých umelcov. „Vo Zvolene sa zasa aktivisti z OZ Slatinka rozhodli vytvoriť malý Central Park. Ten vznikne za pomoci dobrovoľníkov v mestskom parku Lanice medzi zvolenským sídliskom Západ a centrom mesta,“ vysvetlil programový koordinátor nadácie Norbert Maur. Súčasťou malej napodobeniny Central Parku majú byť tiež kultúrne podujatia, napríklad bluesový koncert. Vo zvolenskom Central Parku nebudú chýbať ani sochy od mladých výtvarníkov z banskobystrickej Akadémie umení. „Chceli sme podporiť čo najoriginálnejšie nápady, ktoré idú po vzore európskych parkov a tvoria centrálne body v mestách,“ dodal Maur. Nadácia Pontispodporila takmer 40 projektov zameraných na rozšírenie zelene, recykláciu či viac cyklotrás v mestách v rámci grantového programu Tesco pre zdravšie mestá. Do projektov sa zapojí 1500 dobrovoľníkov.