19. 10. 2021 Nadácia Pontis

Spúšťame prvé filantropické poradenstvo na Slovensku. Pomáhajte efektívne s Impact Philanthropy

Nadácia Pontis spúšťa prvé profesionálne filantropické poradenstvo na Slovensku. Služba je určená všetkým filantropom a filantropkám, ktorí chcú mať pri pomáhaní čo najväčší dopad. Profesionáli z Impact Philanthropy vám pomôžu zorientovať sa v slovenskom občianskom sektore, vytypovať organizácie, ktoré stoja za podporu, a sprevádzať vás na vašej filantropickej ceste.

Správa, že manželia Vlčkovci vložili do svojej nadácie na podporu detskej paliatívnej starostlivosti 1,5 miliardy českých korún (takmer 60 miliónov eur), vyvolala senzáciu. To, čo robí tento dar skutočne ojedinelým, však nie je astronomická suma, ale dôraz na jasný plán. Aj keď išlo o veľmi osobné rozhodnutie, Ondrej a Katarína Vlčkovci sa mohli pri svojom rozhodovaní oprieť o filantropických poradcov, ktorí im pomohli pretaviť víziu do stratégie.

Filantropickí poradcovia zohrali kľúčovú úlohu aj pri jednom z najväčších darov v histórii. Keď sa tretia najbohatšia žena sveta MacKenzie Scott minulý rok rozhodla na vzdelávanie venovať 8,5 miliardy dolárov, z tisícov organizácií a škôl jej pomohli vybrať tie najlepšie.

Moderná filantropia dnes už nie je iba vecou srdca a intuície, ale čoraz viac sa opiera aj o expertízu a výbornú znalosť prostredia. Stále platí, že niečo také intímne ako pomáhanie musí vychádzať najmä z nášho vnútra. Ak je však v centre pozornosti dopad, iba nadšenie nestačí.

Nová generácia filantropov a filantropiek je dnes čoraz mladšia a nechce už len „vypisovať šeky“. Viac ako zachraňovať zlyhávajúci štát, chce zlepšovať svet. Napríklad cez podporu sociálnych inovácií. Tento trend potvrdzuje aj náš Prvý prieskum o filantropii elít na Slovensku. Takmer 40 % respondentov v ňom uviedlo, že pred dobročinnosťou a charitou dávajú prednosť skôr prevencii a strategickým riešeniam.

Váš filantropický príbeh

V Nadácii Pontis máme dlhoročné skúsenosti s individuálnou filantropiou aj so správou nadačných fondov tých najvýznamnejších firiem.

V ostatných rokoch sa cez projekty Generácia 3.0 a Budúcnosť INAK intenzívne venujeme inováciám vo vzdelávaní.

Naše know-how a ojedinelú znalosť slovenského občianskeho sektora teraz chceme zdieľať so všetkými z vás, ktorých láka filantropia, no celkom neviete, ako na to, alebo len chcete byť pri pomáhaní efektívni. Výška podpory nie je pritom dôležitá. V Impact Philanthropy sa spolu s vami pozrieme na to, čo vám je blízke, a pomôžeme vám naplno rozbehnúť váš filantropický príbeh.

Individuálne darcovstvo je v našom regióne na vzostupe – v  Česku rastie trikrát rýchlejšie ako ekonomika a na Slovensku sa minulý rok len cez portál Darujme.sk vyzbierali vyše 3 milióny eur, čo je o 100 % viac ako rok predtým. Tzv. 2 % z daní navyše priniesli v roku 2019 prvý raz viac peňazí od jednotlivcov ako od firiem (takmer 37 miliónov).

O čom je Impact Philanthropy

O vašu dôveru sa dennodenne uchádzajú desiatky tisíc projektov, vybrať si, ktorou cestou sa vydať, nie je ľahké. Radi vám preto pomôžeme zorientovať sa v slovenskom občianskom sektore, vytypovať organizácie, ktoré stoja za podporu (okrem dopadu zvažujeme tiež skúsenosti tímu v konkrétnej organizácii a jej transparentnosť), a spoločne nastaviť vašu filantropickú stratégiu.

Ak sa chcete filantropii venovať „naplno“, radi budeme spravovať váš individuálny darcovský fond, alebo vám pomôžeme s meraním dopadu či so založením vlastnej nadácie.

Samozrejmosťou je individuálny prístup a obojstranná dôvera. Sme presvedčení, že pozitívne zmeny sú pozitívne len vtedy, ak za nimi stoja ľudia, ktorí sa správajú čestne a nemajú negatívny dopad na našu krajinu.

Podľa Social Impact Alliance for CEE má filantropický potenciál Slovenska hodnotu 370 miliónov eur. Našou misiou v Impact Philanthropy je poskytovať vám nezávislé poradenstvo, aby každé vaše euro prinieslo nielen dobrý pocit, ale aj želaný dopad.

Ak vás služba Impact Philanthropy zaujala a chceli by ste si o nej prečítať viac, kliknite, prosím, na našu webovú stránku nižšie.