9. Fórum o firemnej filantropii sa ponesie v znamení „impactu“

Zistite, aký dopad majú vaše filantropické aktivity na 9. Fóre o firemnej filantropii.

Majú vaše filantropické aktivity reálny prínos? Ako sa to vôbec dá zistiť a odmerať? Aj na tieto otázky budeme hľadať odpovede na 9. Fóre o firemnej filantropii, ktoré sa tento rok ponesie v znamení „impactu“ - dopadu filantropických aktivít a jeho merania.

Základné informácie

Termín: 18. máj 2017

Čas: 09:00 - 15:30

Miesto: Slovenská sporiteľňa, Tomášikova 48, Bratislava

Cena: 129 EUR s DPH na účastníka (107,5 bez DPH)

Registrovať sa môžete TU!

Donori sa stále viac zaujímajú, aké výsledky dokážu so svojimi peniazmi dosiahnuť. Aj v oblasti filantropie je pre objektívne rozhodovanie dôležité vedieť, čo funguje a čo nie. Nadácia Pontis v spolupráci s partnermi pripravila podujatie, na ktorom získate inšpiráciu pre sledovanie dopadu vašich CSR aktivít a dosahovanie čo najväčšej spoločenskej zmeny. Zároveň vám predstavíme filantropickú mapu zobrazujúcu aktuálny stav investícií do filantropie na Slovensku.

• Filantropická mapa – do akých oblastí slovenské firmy najčastejšie investujú svoje CSR rozpočty?
  • Impact investing – pozrite sa na granty a dary vo filantropii ako na investíciu, ktorá by mala mať návratnosť
  • Ako na meranie ťažkých a abstraktných tém ako znižovanie korupcie? Inšpirujte sa príkladom z Rumunska
  • Bufet filantropických jednohubiek -  spoznajte zaujímavé riešenia v oblasti filantropie od najlepších doma i vo svete

Účastnícky poplatok na fórum je 129 EUR s DPH na účastníka (107,5 bez DPH). Odoslaním registrácie súhlasíte s účastníckym poplatkom, ktorý vám Nadácia Pontis bude fakturovať po uskutočnení Fóra.

Na Fóre privítame šéfov firiem, ľudí pracujúcich v oblasti komunikácie, ľudských zdrojov, konzultantov, ale aj manažérov či zamestncov, ktorí sa venujú zodpovednému podnikaniu. Fórum o firemnej filantropii nie je určené len veľkým firmám. Zúčastniť sa ich môžu aj malé firmy či startupy, ktoré vidia v spoločenských inováciách príležitosť pre svoj biznis a pre našu krajinu.

Hlavný program

Ako vyzerá filantropická mapa Slovenska?
Norbert Maur, Nadácia Pontis

Do ktorých oblastí slovenské firmy investujú svoje filantropické rozpočty a čo to znamená pre budúcnosť krajiny?

Filantropia nie sú len granty a dary z nadačných fondov
Björn Strüwer, Roots of Impact (DE)

Dá sa na filantropiu pozerať ako na investíciu, ktorá sa oplatí? Ako znásobiť filantropické rozpočty?

Máme prvé transparentné firemné nadácie a fondy
Pavel Hrica, Nadácia Pontis a Fedor Blaščák, Asociácia firemných nadácií

Zoznámte sa s prvými 8 statočnými firmami, ktoré sa rozhodli ísť v transparentnosti svojich nadačných aktivít príkladom.

Dá sa merať dopad aj v ťažko uchopiteľných témach?
Elena Calistru, Funky Citizens (RO)

Ako firma môže dokázateľne prispieť k rozvoju občianskej spoločnosti a zabojovať proti vysokej korupcii?

Bufet filantropických jednohubiek

(Kapacita blokov je obmedzená)

Workshop: Meranie dopadu filantropických aktivít
Olalla Linares Segade, SEIF (CH).
Staňte sa expertom na meranie dopadu za menej ako hodinu.

Workshop: 9 krokov, ktorými zväčšíte hodnotu vašich darov
Pavel Hrica (Nadácia Pontis, SK).
Nastavte si darcovskú stratégiu, ktorá znásobí dopad vašej filantropickej investície.

Línia A

Top tip: Ako sa stať transparentným firemným darcom
Fedor Blaščák, Asociácia firemných nadácií
Transparentnosť vo filantropii podporuje vašu dôveryhodnosť a zvyšuje jej kvalitu a dopad. Spĺňate požiadavky Kódexu transparentnej firemnej nadácie/nadačného fondu?

Extra inšpirácia: Nákup, ktorý pomáha
Katarína Hutyrová, Nosene
Ako prepojiť slow fashion s pomocou týraným ženám? Dá sa filantropia robiť zmysluplne aj v malých/začínajúcich firmách?

Línia A

Top tip: Zmena vo vzdelávaní sa už deje
Norbert Maur, Nadácia Pontis
Meníme vzdelanie podporou zaujímavých iniciatív, pro bono aktivitami, zmeraním dopadu, rozširovaním a vzájomným prepájaním.

Línia B

Extra inšpirácia: Ako vyzerá informatika, keď ju učia expertní dobrovoľníci
Martin Bača, Accenture
Ako zapísať filantropiu do firemnej DNA a za mesiac zapojiť do svojho programu 10 % žiakov z celého Slovenska.

Top Tip: Spájame sa proti korupcii
Ondrej Gallo, Fond pre transparentné Slovensko
Počet firiem bojujúcich za transparentné Slovensko stále rastie. Čo všetko sa im podarilo?

Línia B

Extra inšpirácia: Systémová zmena s advokátmi pro bono
Silvia Belovičová, Squire Patton Boggs a Martin Provazník, bnt attorneys-at-law
Pro bono spoluprácou malých a veľkých firiem sa dajú presadiť veľké zmeny.

Björn Strüwer, zakladateľ a CEO Roots Of Impact

Poradenská spoločsnoť Roots of Impact sa zameriava na efektívny impact investing a financovanie rozvoja. Po tom, čo opustil „tradičný“ finančný sektor, zasvätil svoju kariéru financovaniu sociálnych inovácií. Prostredníctvom svojej spoločnosti Roots of Impact sa snaží formovať a ovplyvňovať trh investovania so sociálnym dopadom tak, aby bol kapitál použitý čo najefektívnejšie a s čo najväčšou pridanou hodnotou. Strüwer tiež pôsobí ako hlavný poradca organizácie Ashoka v oblasti financovania projektov so sociálnym dopadom. Má viac ako 20-ročné skúseností v oblasti financií – naposledy ako výkonný riaditeľ Credit Suisse.

Olalla Linares Segade, Impact Measurement & Corporate Programmes, SEIF

Olalla riadi firemné programy, aktivity zamerané na meranie dopadu a Impact Investment Readiness Program v švajčiarskej organizácii Social Entrepreneurship Impact & Finance (SEIF). Pred nástupom do SEIF pôsobila ako vedúca výskumu v Londýnskej obchodnej komore, ako Policy Manager pre zručnosti a zamestnanie, PR konzultantka a vysokoškolská učiteľka. Na dobrovoľníckej báze spolupracovala s viacerými neziskovými organizáciami aj s organizáciami pracujúcimi so sociálnymi podnikateľmi.

Elena Calistru, zakladateľka a riaditeľka rumunskej organizácie Funky Citizens

Táto mladá a charizmatická žena má viac ako 7 rokov skúseností s projektmi v oblasti rozvoja občianskej spoločnosti na národnej i medzinárodnej úrovni. Je expertkou v oblasti good governance, transparentnosti, verejných financií a občianskej angažovanosti. Je presvedčená, že data a online nástroje sa dajú využiť na posilnenie občianskej spoločnosti a zvýšenie tlaku na zmeny vo verejnom sektore. Organizácia Funky Citizens, ktorú vedie, využíva svoje nástroje na vzdelávanie a zvyšovanie angažovanosti občanov, ako aj na posilňovanie vládnych iniciatív, v ktorých vidia pozitívny dopad.

Martin Bútora, sociológ, spisovateľ a diplomat, čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky

Autor sociologických monografií, prozaických kníh, publikácií a štúdií o zahraničnej politike, občianskej spoločnosti a budovaní demokracie. Je nositeľom viacerých vyznamenaní, napríklad medaila za službu demokracii od National Endowment for Democracy vo Washingtone,  medaila Jána Papánka, Heritage Award od The Czech and Slovak Heritage Association, Krištáľové krídlo (mimoriadnu cena za diplomaciu). V roku 2002 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za obhajobu ľudských práv a rozvoj občianskej spoločnosti.

Fedor Blaščák, konzultant a aktivista, Asociácia firemných nadácií

Je vzdelaním filozof, profesiou nezávislý konzultant a aktivista. Podieľal sa na založení viacerých občianskych iniciatív, platforiem a kampaní: Memory Kontrol, Nová Synagóga, Osobný postoj, Verejná komisia, Chceme vedieť viacAsociácia firemných nadácií, Support Ukraine, Životné partnerstvo, Chcem pomôcť v teréne. Je tiež členom rôznych komisií: Ceny Oskara Čepana, dotačných komisií na MK SR, Úrade vlády aj VÚC. V štátnom rozhlase vedie autorskú diskusnú reláciu.

Pavel Hrica, programový riaditeľ Nadácie Pontis

Palo má rád chilli, punk a čítanie kníh. Je programový riaditeľ Nadácie Pontis a vedie skvelý tím ľudí, ktorí sa venujú firemnej filantropii a rozprávaniu o behaní. Zastrešuje spravovanie 26 nadačných fondov a firemných nadácií. Je vo výkonnom výbore Asociácie firemných nadácií a firmy ho zvyknú volať, keď potrebujú radu v téme darcovstva a spoločenskej zodpovednosti. Palo bol v skupine lobistov, ktorí presadzovali stabilizáciu asignácie dane pre firmy. Rozbiehal viaceré programy Nadácie Pontis, ako je Naše mesto, Dobrá krajina, Fórum o firemnej filantropii a i. V spacáku pod stanom či pod širákom doteraz prespal spolu viac než rok a pol života.

Norbert Maur, manažér projektu Generácia 3.0, Nadácia Pontis

Norbert vedie program vo vzdelávaní Generácia 3.0, v ktorom Nadácia Pontis vyberá, oceňuje, finančne, aj nefinančne podporuje a meria dopad inovatívnych vzdelávacích prístupov na Slovensku. Okrem toho manažuje firemné nadačné fondy, pre ktoré pripravuje filantropické stratégie a podieľa sa na príprave filantropickej mapy. Študoval etnológiu a sociálnu antropológiu, kde sa špecializoval na skúmanie stereotypov, na aplikovanú antropológiu a migračné štúdiá. Každý deň cvičí rannú rozcvičku :)

Silvia Belovičová, partnerka v Squire Patton Boggs a Advokáti pro bono

Silvia vyštudovala medzinárodné obchodné právo na Utrechtskej univerzite v Holandsku. Silviina prax sa zameriava najmä na financovanie, konkurzy a reštrukturalizácie. Medzi jej predchádzajúcich klientov patria slovenské a zahraničné banky a finančné inštitúcie. Pred nástupom do firmy Squire Patton Boggs Silvia pôsobila viac ako 10 rokov v bratislavskej pobočke jednej z globálnych právnických kancelárií a v medzinárodnej kancelárii v Prahe. Hoci je právnička, ku konzervatívcom nepatrí. Má rada veselé oblečenie - aj preto by ste ju občas v piatok zazreli v žiarivo zelenom kostýme s čiernymi srdiečkami.

Martin Provazník, advokát bnt attorneys-at-law a Advokáti pro bono

Martin je slovenský advokát, ktorý vyštudoval právo na Trnavskej univerzite. Od roku 2005 pracuje v advokácii v rôznych oblastiach práva. Špecializuje sa na sporové právo, obchodné právo a na právo obchodných spoločností, s osobitným zameraním na situácie, kde už nie je čo pokaziť. Pracuje taktiež na projektoch z oblasti M & A, konkurzu a reštrukturalizácie podnikov, ako aj z oblasti duševného vlastníctva. V rámci pro bono pomáha organizácii Proti Prúdu.

Martin Bača, manažér v oblasti systémovej integrácie Accenture

Martin sa popri svojej práci v Accenture ako manažér v oblasti systémovej integrácie už vyše 5 rokov venuje aj aktivitám v oblasti spoločenskej zodpovednosti. Bol súčasťou projektu pro bono implementácie CRM systému pre vybranú neziskovku, pomáha vyberať tie najlepšie projekty napĺňajúce stratégiu “Skills to Succeed” na podporu talentovaných a znevýhodnených. Accenture pomohla zlepšiť zručnosti vyše 1.7 milióna ľudí rôznymi spôsobmi. Na Fóre predstaví projekt, v rámci ktorého dobrovoľníci z firmy vytvorili podklad pre rozvoj logického myslenia a záujmu o IT u detí v takej miere, v akú ani sami nedúfali.

Katarína Hutyrová, Nosene

Študovala dopravu, od ktorej sa jedným nevinným rozhovorom z kina preklopila do oblasti sociálneho podnikania. Vedie dve pobočky second handu s príbehom a dobrým pocitom Nosene (v Bratislave a v Banskej Bystrici), do ktorého činnosti je zapojený tím 13 ľudí. Rada číta knihy, počúva rock a pečie koláče, ktoré uverejňuje na svojom blogu. Vždy ju poteší stretnúť spokojné zákazníčky, ktoré si vecami z Nosene urobili radosť a zároveň nákupom prispeli na pomoc týraným ženám.

Ondrej Gallo, programový manažér Nadácie Pontis

Viac ako desať rokov pracuje v treťom sektore. Dlhodobo sa venoval práci s deťmi a mládežou, neformálnemu vzdelávaniu, detským právam a tvorbe a analýze verejných politík v tejto oblasti. Od marca 2015 pracuje v Nadácii Pontis. Ako programový manažér je zodpovedný za programové aktivity Nadačného fondu Slovenských elektrární a Fondu pre transparentné Slovensko.

Slovenská sporiteľňa, Tomášikova 48, Bratislava

Organizátor: