Ako veľmi chcete vidieť na prsty štátu, neziskovkám a firmám?

Hovorí sa, že Slovensko je v oblasti transparentnosti na svetovej špičke. Je to naozaj tak?

Hovorí sa, že Slovensko je legislatívne v oblasti transparentnosti na svetovej špičke. Je to pravda aj v praxi alebo len v teórii? Aké výsledky nám to reálne prináša? Čo by mala zverejňovať viac štátna správa, samosprávy, súdy, polícia a prokuratúra? Čo by mali povinne a čo dobrovoľne zverejňovať firmy a neziskovky? Vieme cez zverejňovanie dát z firiem i štátu znižovať priestor pre oligarchov, korupciu alebo nezodpovedne podnikanie? Aké ďalšie nástroje a inštitúty by mali nadväzovať, aby sa využili potenciálne prínosy transparentnosti? Môže mať transparentnosť i odvrátené strany. A ko to ošetriť?

Nadáciu Pontis, ako aj niektoré neziskové organizácie, ktoré podporujete cez DobraKrajina.sk, môžete tento rok stretnúť napríklad v Optimistane Nadácie Orange. Pavel Hrica, programový riaditeľ z Nadácie Pontis bude diskutovať v sobotu 11. júla o 16.00 hodine spolu s filozofom Fedorom Blaščákom, advokátkou Zuzanou Čaputovou spolupracujúcou s VIA IURIS a s ekonómom Martinom Filkom z Ministerstva financií o tom, nakoľko je Slovensko transparentná krajina.

Palo Hrica bude hovoriť aj o tom, prečo firmy podporujú Fond pre transparentné Slovensko a tým aj organizácie a watchdogy, ktoré dlhé roky bojujú proti korupcii. Povenujú sa aj open data a pokúsia sa dať odpoveď na to, do akej miery by mal štát, mestá a obce, polícia, súdy a prokuratúra zverejňovať informácie, aby neotvárali priestor pre korupčné prostredie. Takisto, ako možno cez zverejňovanie dát z firiem a štátu znižovať priestor pre korupčných oligarchov a nezodpovedný biznis. Hostia diskusie sa pokúsia dať odpovede aj na to, či na Slovensku pri vynucovaní transparentnosti štátom nehrozí putinovský alebo orbánovský scenár ostrakizácie nepohodlných kritikov politikmi pri moci a aké sú odvrátené strany transparentnosti.

Diskutujú:

Pavel Hrica, programový riaditeľ Nadácie Pontis