Divadlo Zachráň si svojho Afričana

Pripravte sa na večer plný divadla a falošnej benefíce.

Herci Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení opäť odohrajú v Divadle Lab na Svoradovej 4 v Bratislave predstavenie Zachráň si svojho Afričana, ktorého návštevou môžete pomôcť školákom a učiteľom v juhovýchodnej Keni.

Divadelná reality šou na tému Afrika

„Afrika, to je bieda, vojna, chudoba. Táto realita znamená vidieť, ako vaše dieťa zomiera na chorobu, ktorá sa volá hlad a ktorá sa dá liečiť. Postačí miska ryže,“ hovorí jedna z herečiek počas predstavenia. Je to však skutočne tak? Režisér Roman Maroš a dramaturgička Lenka Garajová sa snažia cez divadlo reflektovať aktuálne témy vo svete. Jednou z nich sú aj dobročinné zbierky pre Afriku a tak prišli s nápadom vytvoriť divadelnú reality šou.

„Snažíme sa zaujať hra ľahkosťou a humorom. Témy ako hlad, korupcia, násilie nie sú vykreslené cez utrpenie, ale pomocou tragikomiky, ktorá je pre hru príznačná. Pokiaľ divák odíde pohoršený, nahnevaný, ubolený alebo smutný, hra splnila svoje poslanie a zámer,“ hovorí Palo Pillar z Divadla Lab.

Divadlom na pomoc školákom

Návštevou divadla Zachráň si svojho Afričana alebo podporou projektu cez darcovský portál DobraKrajina.sk môžeme spoločne pomôcť 1 200 stredoškolákom z kraja Taita Taveta v juhovýchodnej Keni. Päť škôl získa počítače, projektory, interaktívne tabule a softvéry. Aj vašou podporou vzniknú na školách počítačové kluby, v ktorých žiaci budú tvoriť školské časopisy, videá a pomáhať pri propagácii miestnych remeselníkov a okolitej prírody. Takisto vyškolíme kenských učiteľov, aby mohli svojich študentov učiť, ako pracovať s počítačmi a informačnými technológiami.

Príďte sa pozrieť na postavičky bizarného sveta. Na jednej strane karieristku, ktorá hľadí len a len na seba a svoj moderátorský výstup. Na druhej strane citlivku, ktorá odmieta participáciu na pseudo pomoci. A ďalšie celebrity, ktorých charakterové črty sa počas prípravy benefičnej akcie rysujú stále výraznejšie, čím vznikajú rôzne konfliktné, až absurdné situácie. Z celého večera sa na javisku stáva fraška, ktorá vás nenechá chladnými.

Pripravte sa na večer falošných obáv, skutočného problému a inscenovaných rozpakov. Všetci by sme radi nejako pomohli Afrike. Je to však skutočná pomoc, alebo je to snaha odľahčiť naše svedomie? Päť hercov v podaní slávnych celebrít pripravuje večer pre Afriku. Pomedzi africké klišé, búrlivé emócie a ich vlastné politické stratégie sa pokus o charitatívny večer mení na  komickú situáciu. Všetci sa snažia zostať zúfalo uvoľnení, všetko by malo byť profesionálne. Pokus urobiť dobrý benefičný večer sa však stále viac a viac vymyká spod kontroly a vyvíja sa do módnej prehliadky vlastnej ješitnosti zúčastnených. Kto bude centrom pozornosti a kto bude mať najviac prejavov? Môže byť bieda zneužitá za účelom dosahovania vyšších cieľov?

Divadlo LAB, Svoradova 4, Bratislava