Fail Faire #3 - Od Piana k Stanici

Na Pohode budeme diskutovať s Tomášom Bellom, Marekom Adamomov a Antonom Popovičom.

Fail Faire #3 bude tento raz výnimočný v tom, že sa uskutoční v kaviarni Dobrá krajina. Príďte si vypočuť príbehy neúspechov, ktoré ste doteraz nemohli nikde počuť. Aj úspešné aktivity Stanice Záriečie v Žiline mali svoje neúspešné začiatky. Marek Adamov nám porozpráva o tom, aké neúspechy ho sprevádzali pri zakladaní kultúrneho centra. O svoje faily pri zakladaní spoločnosti Piano, ktorá na Slovensku spoplatnila mediálny obsah na internete, sa podelí Tomáš Bella. O nezvládnutých reakciách SOZA na medializované výbery poplatkov, ale aj o tom, prečo ľudia nie sú nastavení na Slovensku platiť za duševné vlastníctvo druhých bude hovoriť riaditeľ SOZA, Anton Popovič. Všetky tieto príbehy odrážajú situáciu občianskej spoločnosti, ktorú mapujeme prostredníctvom každoročného Indexu udržateľnosti občianskej spoločnosti na Slovensku.

14.00 h Piano ma naučilo hovoriť rôznymi jazykmi

Tomáš Bella, Piano a Dennník SME

Tomáš Bella bude hovoriť o tom, aké chyby robil v Piane pri hľadaní investorov a zakladaní firmy, ako sa musel naučiť rozprávať inak vo Fínsku a inak v Taliansku a ako nesprávne Slovákom vysvetľoval, prečo by mali platiť za mediálny obsah na internete.

14.10 h Neúspech na Stanici? Aj Truc Sphérique si odskákal svoje

Marek Adamov, Stanica Žilina - Záriečie

Aj úspešné aktivity Stanice Záriečie v Žiline mali svoje neúspešné začiatky. Marek Adamov porozpráva o svojich neúspechov pri zakladaní kultúrneho centra.

14.20 h Vyberanie poplatkov za hudbu: Škandál alebo čo býva často pre nás samozrejmosťou?

Anton Popovič, SOZA

O SOZA sa popísalo veľa. Bola komunikácia ohľadne platenia poplatkov zvládnutá alebo nie? Išlo len o nedorozumenie? Prečo k tomu došlo a aké z tohto vyplynulo poučenie pre nového riaditeľa?

14.30 h Diskusia

Tomáš Bella, Denník SME (Piano)
Tomáš bol zakladateľom a prvé tri roky riaditeľom systému na spoplatnenie internetového obsahu Piano, ktorý sa zo Slovenska rozšíril do ďalších krajín na troch kontinentoch. Dnes je zástupcom šéfredaktora denníka SME.

Marek Adamov, Truc Sphérique

je jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Truc Sphérique a kultúrneho uzla Stanica Žilina-Záriečie. Stanica sa nachádza v originálnom priestore železničnej stanice, ktorý slúži na prezentáciu súčasného umenia. Aktuálne pracuje spolu s dobrovoľníkmi na premene Novej synagógy v Žiline na budúcu Kunsthalle.

Anton Popovič, SOZA

Anton Popovič je hudobník, dirigent, skladateľ, producent. V Novembri 1989 sa stal jedným z protagonistov Nežnej revolúcie. Hoci dal prednosť hudbe pred politikou, neprestal sa venovať občianskemu aktivizmu. Ako konateľ spoločnosti pôsobil aj vo sfére reklamy. V decembri 2012 sa stal riaditeľom Slovenského ochranného zväzu autorského pre práva k hudobným dielam (SOZA).