Fail Faire: Ako sme boli neúspešní pri boji s korupciou a netransparentnosťou

Vypočujte si, aké neúspechy sprevádzali protikorupčné opatrenia a snahy o transparentnosť.

Prvý Fail Faire v tomto roku bude na vážnu tému. Budeme sa venovať neúspechom pri protikorupčných opatreniach a v snahách o transparentnosť. Rozprávať príde Ján Suchal, ktorý so spolužiakom vytvoril portál Foaf.sk. Ten sleduje vzťahy medzi jednotivými firmami a ich prepojenia. Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť SGI stál pri spustení portálu Odkazprestarostu.sk. Portál slúži pre nahlasovanie a riešenie problémov v mestách a bude hovoriť o tom, prečo sa nenaplnili očakávania o využívaní portálu. Peter Kunder z Aliancie Fair-play zasa porozpráva o tom, ako neprezradiť to, čo štát chce utajiť.

Peter Kunder, Aliancia Fair-play:
Ako neprezradiť to, čo štát chce utajiť

Ctibor Košťál, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť
Odkaz pre starostu.sk: Kde sme urobili chyby

Ján Suchal, Foaf.sk
Najúspešnejší fail v mojom živote

Ján Suchal, Foaf.sk

Projekt Foaf.sk dokáže vyhľadať a zobrazovať prepojenia medzi ľuďmi a firmami na Slovensku. Využíva pritom údaje z obchodného registra SR, daňového úradu SR, všeobecnej zdravotnej poisťovne, vestníka verejného obstarávania a ďalších databáz. Vďaka Foaf.sk môže ktokoľvek jednoducho prehľadávať sociálnu sieť slovenských podnikateľov a objavovať vzťahy medzi nimi. Názov pochádza z anglického akronymu Friend Of A Friend a odkazuje na fenomén sietí malého sveta.

Jano je programátor a aktivista za otvorené dáta. Organizuje pravideľné mesačné stretnutia programátorov v Bratislave pod názvom Rubyslava. Pracuje na projekte www.searchd.co - analytike pre vyhľadávače. Bude hovoriť o skúsenostiach, zlyhaniach a víťazstvách z vývoja, predaja a prevádzky sociálnej siete firiem Foaf.sk.

Ctibor Košťál, Odkazprestarostu.sk

Ctibor Košťál vyštudoval politológiu a psychológiu. Od roku 2007 pôsobí v Inštitúte SGI, kde zodpovedá za riadenie a strategický rozvoj organizácie, fundraising a riadenie ľudských zdrojov. V roku 2010 spoluzakladal portál Odkazprestarostu.sk, cez ktorý občania môžu nahlasovať samospráve svoje podnety na zlepšenie a následne kontrolovať, či došlo k ich náprave. Za 5 rokov už nahlásili viac ako 13-tisíc podnetov.

Ctibor bude hovoriť o tom, ako sa nenaplnili niektoré očakávania z fungovania portálu Odkazprestarostu.sk a kde urobili chybu.

Peter Kunder, Aliancia Fair-play

Peter dokáže so záujmom hodiny presedieť nad štátnymi zmluvami a zákutia verejných obstarávaní či infozákona pozná ako málokto. Stál za väčšinou investigatívnych úspechov Aliancie Fair-play a je otcom viacerých open datových projektov. Pred príchodom do aliancie pracoval ako novinár v Denníku SME a Pravde.

Impact HUB, Hviezdoslavovo námestie 20, Bratislava