Rozvojový deň 2015

Viete, ako Slovensko pomáha v zahraničí?

Viete, ktoré organizácie a ľudia pôsobia už viac ako 10 rokov v menej rozvinutých častiach sveta? Zaujíma vás, čo robia terénni pracovníci a čo zažili dobrovoľníci napr. v Afrike alebo Ázii? Viete, že aj my tu na Slovensku môžeme žiť férovejšie a že naše každodenné správanie ovplyvňuje životy ľudí na opačnom konci sveta?

V utorok 14.10.2015 vás pozývame do bratislavskej Starej tržnice na celodenné podujatie Rozvojový deň 2015: Výzva kľudskosti a čo ďalej?, kde nájdete všetkých a všetko, čo súvisí s rozvojovou problematikou. Pripravujeme pre vás všetkých celodenný atraktívny program, podobne ako minulý rok.

Podujatie je organizované pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe (18.októbra). Organizácia hlavného programu podujatia je finančne podporená z prostriedkov programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR - SlovakAid a Európskej komisie.

O predchádzajúcich ročníkoch:

Rozvojový deň (v minulosti Svet bez chudoby) je pravidelne organizovaný od roku 2005.

Termín konania Čas konania Miesto konania
14. október 2015 10:00 hod. Stará tržnica
Chcem sa zúčastniť

Viac informácií http://rozvojovyden.mvro.sk/

Počas Rozvojového dňa 2015, ktorý sa uskutoční v utorok 14.10.2015 v bratislavskej Starej tržnici, sa v čase od 10:00 do 22:00 môžete tešiť na:

10:00 – 12:00 Workshopy pre deti a školy

Deň začneme interaktívnymi pri prezentačných stoloch organizácií, tvorivými dielňami a hrami pre školy, deti a ich rodičov. Tie ich okrem približenia životných podmienok v menej rozvinutých častiach sveta naučia aj o tom, ako môžete ovplyvniť život v týchto krajinách svojím konaním doma na Slovensku.

Tím Jem Iné vám vo svojej prednáške "Férové stravovanie" vysvetlí ako to, do čoho sa zahryznete napríklad v škole cez prestávku môže ovplyvniť ľudí vzdialených tisícky kilometrov. Dostanete možnosť zistiť, ako by mala taká desiata správne vyzerať, ale aj ako by mala chutiť, keďže prednáška je spojená s ochutnávkou.

Organizácia Unicef sa bude vo svojom workshope sústrediť na detské práva. Objasní vám, že nielen dospelí majú svoje práva, ale aj deti nie sú úplne bezmocné v dnešnom svete.

Väčšina z nás dospelých nemá ešte vytvorený názor na súčasnú utečeneckú krízu a mnohí musíme priznať, že nie celkom dobre rozumieme, čo sa vlastne deje. Čo potom deti? Určite už zachytili slovo migrant, utečenec, kríza,... Organizácia Človek v ohrození sa preto vo svojom workshope zameria práve na vysvetlenie tejto aktuálnej problematiky mladému publiku.

Popritom všetkom učení sa deti potrebujú aj trochu „vyblázniť.“ V tom im s veľkou radosťou pomôže Cirkus-Kus, s ktorým sa budú môcť zahrať na malých cirkusantov. Prichystaný bude aj detský kútik s rôznymi hrami a aktivitami. K dispozícií im budú aj samotné stánky mimovládnych organizácií, kde sa naučia určite veľa nového.

11:40 – 12:00 Slávnostné odovzdávanie cien s Michalom Hvoreckým - Výtvarná súťaž "Náš svet, naša dôstojnosť, naša budúcnosť"

Spoločne s ambasádorom Európskeho roka rozvoja a medzinárodne uznávaným spisovateľom Michalom Hvoreckým, vyhlásime výsledky výtvarnej súťaže, do ktorej sa zapojilo množstvo škôl a hlavne šikovných mladých umelcov a umelkýň, spomedzi ktorých bolo skutočne ťažké vybrať tých najlepších. Práve na nich čaká zaslúžená odmena v podobe vecných cien.

12:00 – 13:00 Škola bubnovania s La3no Cubano

Zúčastnite sa inšpiratívnej školy bubnovania s multižánrovou slovenskou kapelou La3no Cubano. Od roku 2005 hrajú africké, latinsko-americké, arabské, cigánske, balkánske, drum&base či funky rytmy s príchuťou slovenského folklóru. V januári 2012 vydali debutový album s názvom „RODINA". Vystupujú v kluboch a tiež na mnohých hudobných festivaloch po celom Slovensku a v zahraničí, od Poľska, Maďarska, Česka až po Nemecko, Taliansko či Britániu. Vystúpili na festivale Pohoda ako aj na 8. ročníku festivalu nových menšín Fjúžn, kde si s nimi zahrali aj traja žiadatelia o azyl z Rohoviec, chalani z Konga.

13:00 – 14:30 Globálna kuchyňa

Moderované varenie tradičných jedál bude spojené s diskusiou so zaujímavými hosťami.

14.30 – 16:00 Rozhovory s dobrovoľníkmi a terénnymi pracovníkmi

Chcete sa stať dobrovoľníkom a hľadáte inšpiráciu? Využite možnosť stretnúť sa dobrovoľníkmi a terénnymi pracovníkmi slovenských mimovládnych rozvojových organizácií, ktorí pôsobili v rozvojových krajinách.

16:00 – 18:00 Prestávka pre ozvučenie večerného programu

18:00 – 19:00 Diskusia s Michalom Havranom: Výzva k ľudskosti a čo ďalej?

Zúčastnite sa diskusie s Michalom Havranom na tému migrácie a solidarity, pod názvom: Výzva k ľudskosti a čo ďalej?.

Diskusia nadväzuje na iniciatívu Výzva k ľudskosti, ktorú podporilo viac než 11000 ľudí.

Diskutovať budú:
Martin Dubéci, Výzva k ľudskosti
Jaroslav Daniška, Konzervatívny denník Postoj
Radovan Gumulák, Slovenská katolícka charita

19:00 - 22:00 Benefičný koncert

Jamadan

Jamadan je zoskupenie 6 bubeníkov zo Slovenska, ktoré interpretuje tradičné západoafrické rytmy z Guiney a Mali. Kapela vznikla v Bratislave v roku 2004. Jamadan dáva dôraz na show, interakciu s publikom a bohaté aranžmány. V jej repertoári sa objavujú aj iné prvky - nájdete tu i rap, reggaeton, stredoafricke rytmy, autorské piesne s melodickými nástrojmi.  Je to však predovšetkým rytmická nádielka, ktorej cieľom je roztancovať publikum a rozdávať radosť z muziky.

Slávnostné odovzdávanie cien fotosúťaží

Katka Koščová

Benefičný koncert je súčasťou turné "Katarína Koščová na šnúre". Tentokrát sa publiku predstaví s netradičnou komornou muzikantskou zostavou. Okrem klaviristu a spoluautora Dana Špinera sa publiku predstaví špičkový muzikant a multiinštrumentalista - harfista Michal Matejčík. Katarína Koščová vyhrala v roku 2005 súťaž Slovensko hľadá Superstar. Na Slávikovi 2005 bola nominovaná v kategórii speváčka a získala aj cenu Objav roka 2005. Neskôr získala cenu mesta Prešov. Žánrovo svoju tvorbu zaraďujú medzi jazz, šansón a folk.

Sprievodné aktivity

Výstavy fotografií a výtvarných prác

Na Rozvojovom dni si budete mať možnosť po prvýkrát pozrieť najlepšie fotografiie, ktoré ich autori a autorky prihlásili do fotografických súťaží Ľudské práva v rozvojovej spolupráci a Dôstojný život pre všetkých a výtvarnej súťaže „Náš svet, naša dôstojnosť, naša budúcnosť”. Na podujatí vyhlásime víťazov súťaží a odovzdáme im aj ocenenia.

Fotografie 5. ročníka fotografickej súťaže Ľudské práva v rozvojovej spolupráci zachytávajúce napĺňanie Miléniových rozvojových cieľov i snahu o férovejší životný štýl a fotky mapujúce oficiálnu rozvojovú pomoc SR SlovakAid.

Ďalej si budete môcť pozrieť fotografie a texty profesionálnych fotografov a novinárov zo súťaže Dôstojný život pre všetkých. Tá dáva súťažiacim príležitosť zvýšiť porozumenie verejnosti rozvojovým otázkam a propagovať úspechy dosiahnuté v oblasti rozvojovej spolupráce.

Výtvarná súťaž „Náš svet, naša dôstojnosť, naša budúcnosť” pre základné školy inšpiruje deti k tomu aby sa zamysleli a stvárnili ako vidia klimatickú zmenu, potravinovú bezpečnosť a (ne)dôstojnú prácu.

Hra o migrácii

Celodenná interaktívna hra umožní účastníkom vžiť sa do situácie ľudí na úteku a zapojiť sa do zlosovania o vecné ceny.

Ambasádori Európskeho roka rozvoja

Adela Banášová

Marián Čaučík

Michal Hvorecký