Postav Naše Mesto na nohy

Tisíce dobrovoľníkov z firiem a z verejnosti sa každý rok zapájajú do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe - Naše Mesto.

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku. Tento rok sa bude konať  v rámci Maratónu dobrovoľníctva už 10. ročník, a to  8. až 11. júna vo viac ako 27 mestách na Slovensku. Jeho súčasťou bude aj PRO BONO Maratón, v rámci ktorého dobrovoľníci z firiem, reklamných a komunikačných agentúr pomôžu neziskovkám. V piatok a v sobotu vyjde do ulíc viac ako 8500 dobrovoľníkov, aby pomáhali vo svojich mestách a pomáhali tam, kde je treba.

Ako to celé začalo

Stalo sa to v kaviarni na Dunajskej ulici v Bratislave. Asi pred ôsmimi rokmi. Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis, s nadšením rozprávala kolegovi Palovi o veľkej dobrovoľníckej akcii New York Cares, na ktorej sa sama zúčastnila spolu s ďalšími dobrovoľníkmi. V New Yorku ich pomáhalo asi 10-tisíc a spoločne skrášľovali, upratovali a menili mesto New York k lepšiemu. Čo keby sa niečo takéto podarilo aj u nás, povedali sme si.

Dobrovoľníci pre Tatry

O niekoľko mesiacov neskôr sme v nadácii inšpirovali prvých 13 firiem. Vznikla tak skupina firiem Engage, ktorá doteraz podporuje firemné dobrovoľníctvo. Zamestnanci firiem už akú - takú skúsenosť s firemným dobrovoľníctvom mali. V rámci programu Dobrovoľníci pre Tatry chodili na predĺžené víkendy do Tatier odstraňovať následky hroznej kalamity.

V Nadácii Pontis sme si uvedomovali, že o dobrovoľníctve nemôžeme len teoreticky rozprávať, ak chceme zmeniť pohľad ľudí na dobrovoľníctvo a vysvetliť im, aký má význam. Mnohí si ich niekedy spájajú s povinnými pracovnými sobotami.

Aj preto sme pripravili päť dobrovoľníckych aktivít, s ktorými sme mohli začať. Povedali sme im aj o veľkej dobrovoľníckej akcii v New Yorku. Bola to najnáročnejšia alternatíva spoločnej akcie z rôznych možností, ktoré sme firmám v skupine Engage ponúkli.

Z New Yorku do Bratislavy

Firmy nám dali nám zadanie. Na jeseň sa chceme zúčastniť Bratislava Cares.  Niekoľko mesiacov sme používali tento pracovný názov. Prvá predstava v nás zkrsla pri plávaní na Draždiaku. Oslovili sme ľudí z neziskoviek a získali pro bono spoluprácu s reklamnou agentúrou. Spolu sme vymýšľali logo. Vytvorili sme jednoduché formuláre v tabuľkových súboroch, cez ktoré sa prihlasovali dobrovoľníci a neziskovky si navrhovali aktivity.

A potom sa podaril prvý ročník Naša Bratislava 2007, na ktorom sa zúčastnilo 400 dobrovoľníkov z firiem. Spolu sa zapojilo 20 firiem a neziskoviek, čo sme považovali za obrovsky úspech. Len málokto s tým počítal.  Napriek tomu sme si vždy žartovne hovorili, že veď my ten New York ešte dobehneme.

Čo sa doteraz podarilo

Od roku 2007 sa do podujatia zapojilo vyše 120 firiem a viac ako 35 000 dobrovoľníkov, ktorí odpracovali 135 591 hodín.  Viac ako 1 853 klientov z domovov dôchodcov a sociálnych zariadení strávilo deň s dobrovoľníkmi, ktorý bol plný nových a nezabudnuteľných zážitkov. Znalosti v oblasti legislatívy, komunikácie či ľudských zdrojov si doteraz doplnilo 711 pracovníkov neziskoviek.

Spolu sme skrášlili 38 hradných nádvorí a 960 parkov a ihrísk. Pomáhali sme 18 krát v nocľahárňach pre bezdomovcov a 5 krát v útulkoch zvierat. Vysadili sme 3 541 stromčekov a okrasných rastlín. Oživili sme a farbami natreli 36 kilometrov plotov slovenských škôl a škôlok a 1953 lavičiek.

Pridajte sa

Staňte sa súčasťou podujatia Naše Mesto aj vy. Zavolajte kolegov, šéfov a ukážte, že vám záleží, ako vyzerá mesto, v ktorom žijete. Oslovte neziskovky, organizácie a združenia vo svojom okolí a povedzte im, že počas 3 dní sa môže podariť toľko, koľko sa niekedy nespraví ani za rok. Uvidíte, že to stojí za to.

Aktuality Zobraziť všetky