Ako sa zapojiť

Zapoj sa a sprav zo Slovenska lepšiu krajinu!

Zmena na Slovensku sa už deje. A to aj vďaka tebe. Ak máš chuť pomáhať efektívne, zmysluplne a transparentne, DobráKrajina.sk je to správne miesto. Na portáli DobraKrajina.sk nájdeš 60 overených, spoľahlivých projektov, ktoré sa snažia pomáhať v tam, kde najviac treba. Pomáhajú ľuďom so znevýhodnením a búrajú predsudky o nich, snažia sa odstrániť chudobu, zlepšovať vzdelávanie a bojovať proti korupcii. Stačí si vybrať komu a ako chceš pomôcť. Ponúkame ti hneď niekoľko spôsobov.

Každé euro sa počíta. Vyber si projekt a jednoducho daruj.

Ponúkame ti na výber z vyše 50 overene dobrých projektov. Každoročne vyberá naša správna rada projekty z celého Slovenska, ktoré prispievajú k zlepšovaniu našej krajiny. Ak sa nevieš rozhodnúť, ktorému projektu chceš prispieť, môžeš darovať na niektorú z tém a tvoj dar sa rovnomerne rozdelí medzi všetky neziskovky združené v téme.

Staň sa pravidelným darcom

Pravidelné mesačné darcovstvo pomáha plánovať prácu v prirodzených mesačných cykloch.

Tu sú 3 dôvody, prečo sa stať pravidelným darcom:

1. 12 x 10 eur je naozaj viac než 120 eur

Ak dnes daruješ 120 eur, väčšina neziskoviek bude celý deň od radosti vyskakovať do výšky. Avšak, ak si každomesačným darcom 10-tich eur, je pre organizáciu ľahšie predpokladať výšku tvojej pomoci aj o pol roka. A tým sa stávaš ich partnerom.

2. Už nezabudneš na darovanie

Pri každodenných povinnostiach sa aj tým najoddanejším darcom často stáva, že jednoducho zabudnú. Tento problém vyriešiš jednoducho – zriadením trvalého príkazu. Alebo si nastav rekurentnú (opakovanú) platbu z tvojej platobnej karty – bez návštevy banky či internetbankingu, si dokážeš zriadiť pravidelný mesačný dar.

3. Daruj nie rybu, ale udicu

Pravidelné darcovstvo pomáha organizáciám lepšie plánovať ich prácu. Mnohé neziskovky sú financované prostredníctvom projektov – získajú grant, dotáciu, podporu na konkrétny projekt realizovaný v konkrétnom čase. Mesačné náklady však potrebujú platiť bez ohľadu na to, či práve získali grant.

Ak už máš „svoj" projekt, ktorým chceš meniť svet okolo seba na Dobrej krajine, prosím zváž podporu pravidelnými darmi – môžeš si zriadiť trvalý príkaz alebo nastaviť rekurentnú platbu z tvojej platobnej karty.

Chceš pomôcť viac? Staň sa ambasádorom tej "svojej" organizácie a inšpiruj aj ďalších ľudí.

Daj vedieť aj svojim blízkym, že podporiť práve túto organizáciu má zmysel. Buď vzorom a inšpiruj ich. Je to jednoduché. Ponúkame ti štyri rôzne spôsoby ako na to.

1. Zdieľaj to na sociálnych sieťach.

Na Facebooku či Instagrame je dnes každý. Vieš, že tvoji známi darujú skôr ak im o tom dáš vedieť? Zdieľaj projekt online a inšpiruj ich k dobru.

2. Nebuď jediný, kto na svoje narodeniny skáče od radosti. Daruj ich.

Stáva sa ti, že na otázku „Čo ti mám kúpiť na narodeniny?“ nevieš odpovedať, máš všetko, čo potrebuješ? Čo keby si si na narodeniny želal pomôcť niektorej neziskovke? Popros svojich priateľov, aby sumu v cene darčeka venovali niektorej z dobrokrajinných neziskoviek. Môžete tak urobiť aj spoločne – na tvojej narodinovej párty. Umelec Róbert Hromec si na svoje životné jubileum zaželal pomoc pre Komunitné centrum v Žehre, ktoré sa venuje mladým Rómom.

„Pocit, keď človek dáva, je omnoho žiarivejší, uspokojivešejší, ako keď dostane nejakú materiálnu vec, na ktorú po čase zabudne. Bol som až prekvapený, ako všetci moji priatelia veľmi dobre zareagovali.“ hovorí o svojom nápade.

Podobnú skúsenosť majú aj manželia Lucia a Šimon Šickovci. Na narodeniny vyzvali priateľov, aby im pomohli postaviť studňu v krajine, kde je veľké sucho. Navyše, manželia sa rozhodli chýbajúcu čiastku doložiť. Vo videu hovoria aj ako reagujú na otázku, prečo radšej nepomáhajú na Slovensku.

So všetkým ti vieme pomôcť. Daj nám o sebe vedieť na dobrakrajina@nadaciapontis.sk

3. Daj svojmu podujatiu pridanú hodnotu.

Zuzana a Ladislav minulý tok zorganizovala každoročnú vianočnú stretávku dlhoročných priateľov, no tentoraz jej dali zvláštny punc. Výťažok z tomboly venovali matkám a deťom v núdzi, aby im zabezpečili doslova teplé Vianoce.

„Nakoniec sme vyzbierali štvornásobok toho, čo sme dúfali,“ hovorí Zuzka a dodáva: „Myslím, že aj ľudia, ktorí sa zúčastnili toho večera odchádzali povznesení a nadšení.“

4. Prekonaj sa a bež Tvrďáka

Vďaka organizátorom Tvrďáka, behu cez prírodné prekážky sa dobrokrajinné neziskovky každoročne zapájajú do súťaže na Divokej vode – v Čunove. Ak si trúfaš na 15 prírodných prekážok a 5 km beh, poď s nami do toho. Prihlás sa na Tvrďáka a celé tvoje štartovné pôjde na pomoc deťom zo sociálne slabších rodín, onkologickým pacientom, ľuďom s Alzheimerovou chorobou a duševnými poruchami. Súťaž býva spravidla v lete, preto sa prihlás na odber newslettra alebo sleduj náš web a facebook a mi ti dáme včas vedieť všetky novinky a dôležité dátumy.