24. 09. 2019

Korporácie potrebujú zmeniť, ako a čím merajú úspech

Najprv si dajme definíciu. Intrapreneur je vnútropodnikový sociálny inovátor. Definície však vždy povedia menej ako príbehy. A príbeh Giba Bullocha, svetovo oceňovaného inovátora, je o tom, ako vytvoril a rozšíril globálny poradenský biznis Accenture Development Partnerships. Firme vyniesol viaceré medzinárodné ocenenia za spoločenskú zodpovednosť a Gibovi zase titul Management Consultant Veľkej Británie. Gibov inšpiratívny príbeh môžete zažiť naživo už 12. novembra v Starej Tržnici.

Ako vyzerá typický intrapreneur?

Žiadny taký neexistuje. Myslím, že intrapreneurship je vlastný rôznym typom osobností a je relevantný bez ohľadu na pohlavie či pracovnú náplň. Existuje mnoho inšpiratívnych príkladov vnútropodnikových sociálnych inovátorov a všetko sú to úplne odlišné typy ľudí. Napríklad koncept M-PESA, ktorý naštartoval revolúciu mobilných peňazí, vymyslel Nick Hughes manažér strednej úrovne vo Vodafone. Nickovi tento nápad skrsol v hlave, keď videl, že Keňania si vymieňajú predplatené minúty v mobile ako platidlo na trhoviskách. Myriam Sidibe zo spoločnosti Unilever si zase vysnívala pozíciu riaditeľky sociálnej misie pre značku mydla Lifebuoy, a teraz je na najlepšej ceste ovplyvniť  život miliarde ľudí prostredníctvom zmeny hygienických návykov.

To, čo majú títo ľudia spoločné, je tvrdošijné odhodlanie a vášeň nasledovať svoje inovatívne nápady. Nezastavia sa, pokým sa im ich nepodarí dosiahnuť.

Ako ste sa sociálnym inovátorom stali vy?

Nepredsavzal som si mať prácu s poslaním alebo robiť dobro. Naopak, chcel som vysoký životný štandard, jazdiť na drahom aute a zarábať veľa peňazí. Po mnohých rokoch strávených v korporátnom svete v Londýne však prišiel môj „aha“ moment v kariére. Bolo to v roku 2000 počas ročného sabatikalu na Balkáne, kde som pôsobil ako dobrovoľník v oblasti biznis poradenstva pre charitatívnu organizáciu Voluntary Service Oversease.

Po návrate v roku 2001 som založil platformu, ktorú by som teraz opísal ako korporátny sociálny podnik – Accenture Development Partnerships (ADP). Ide o nezvyčajný biznis model, ktorý umožnil Accenture ponúknuť svoju technologickú expertízu organizáciám z najnúdznejších častí sveta, ktoré majú problém dostať sa k týmto zručnostiam.  Platforma ADP pritiahla pozornosť médií a Accenture získalo medzinárodné ocenenia v oblasti spoločenskej zodpovednosti. Úspech si však vypýtal svoju daň – v roku 2014 som sa ocitol v nemocnici.  Diagnóza znela: vyhorenie.

Teraz sa viac zameriavam na podporovanie myšlienky intrapreneurship-u a koučovanie sociálnych podnikateľov vnútri podniku. Pomáham im zdolávať prekážky v systéme.

Čo prináša intrapreneurship firme?

Som presvedčený, že najväčšie výzvy, ktorým vo svete čelíme – ako nasýtiť a uživiť ďalšiu miliardu ľudí na zemi, ako im poskytnúť prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti či čistej energii – sú v skutočnosti skryté biznis príležitosti. V minulosti sa vnímali ako úloha oddelenia spoločenskej zodpovednosti, resp. ako firemná filantropia. Určite nie ako niečo, čo je prepojené s core biznisom firmy, s každodennou prácou. Sú to práve intrapreneuri, s ich kreativitou, odhodlaním a inováciami, ktorí držia v rukách kľúče k využitiu týchto nových príležitostí.

Ako začať? Ako nájsť aktívnych ľudí v rámci firmy a dať im príležitosť prichádzať s novými nápadmi?

Toto je aktuálne moja najobľúbenejšia téma. Na to, aby sme vo firmách našli sociálnych inovátorov bude potrebné zmeniť nielen hodnotenie výkonu, ale aj vytvoriť také prostredie, ktoré bude podnecovať nové nápady. Korporáty by mali podporovať iné zmýšľanie, ochotu zlyhať a byť zraniteľný, a nie iba skostnatene sledovať ročné ciele. Aktuálne tvorím biznis „spomaľovač“ (decelerátor) v Škótsku, ktorý, dúfajme, prebudí celkom novú generáciu ľudí meniacich svet k lepšiemu.

Osnovy budú čerpať z umenia, hudby, improvizačnej komédie a prírody, aby zamestnanci dokázali pretvárať korporátny sektor. Koniec koncov, ak chcete myslieť kreatívne a nekonvenčne, môže to znamenať istú dobu kreatívne a nekonvenčne žiť. Som presvedčený, že v mnohých firmách nájdeme ľudí, ako je Elon Musk, ktorí len čakajú na svoju príležitosť a hlavne – na podporu. A presne na to sa sústredím aj decelátore, ktorý spúšťame v novembri.

Väčšine firiem sa nedarí dosiahnuť, aby inovácie mali biznisový aj spoločenský prínos. Čo by im pomohlo?

Nevnímam sociálny rozmer a ziskovosť ako vzájomne sa vylučujúce. Ide o falošnú predstavu. Nové technológie zásadne menia to, kde môže biznis zarábať peniaze, zatiaľ čo profituje aj spoločnosť. Korporácie potrebujú zmeniť, ako a čím merať úspech. Napríklad americké združenie vrcholových manažérov Business Roundtable nedávno vyhlásilo, že sa treba odkloniť od dôrazu na vytváranie hodnoty pre akcionára a sústrediť sa viac na vytváranie hodnoty pre každého partnera, s ktorým firma pri podnikaní vstupuje do kontaktu (t. j. stakeholdera) – od zamestnancov, zákazníkov, cez dodávateľov až po komunitu, v ktorej pôsobí. Aj podľa mňa je to krok správnym smerom.

Vytváranie dlhodobej hodnoty je rovnako dôležité ako maximalizácia krátkodobého zisku. Som presvedčený, že najmä mladšia generácia podnikateľov má príležitosť zmeniť predstavu o biznise, aký by mohol a mal byť – dosť odlišný od toho, ako vyzerá dnes.

Zaregistrujte sa so zľavou!