09. 02. 2017 Nadácia Pontis

Aplikácia Lentalk má pomôcť deťom s autizmom pri komunikácii

Dieťa môže taktiež lepšie porozumieť okoliu a dať jednoduchšie vedieť o svojich potrebách.

Bratislava 9. februára (TASR) – Na Slovensku vznikla aplikácia Lentalk, ktorá má pomôcť deťom s autizmom pri komunikácii. Jej pravidelným používaním sa môže u autistov dosiahnuť zlepšenie verbálnych zručností a rozšírenie slovnej zásoby. Dieťa môže taktiež lepšie porozumieť okoliu a dať jednoduchšie vedieť o svojich potrebách. Na vývoji aplikácie sa podieľali odborníci, ktorí s autistami denne pracujú, ale aj samotní rodičia. Dostupná je bezplatne pre tablety s operačným systémom Android.

„Aplikácia môže významne prispieť aj k eliminácii problémového správania. To je veľmi časté u deti s poruchami komunikácie, práve z toho dôvodu, že je často výsledkom nejakej frustrácie, že dieťa sa nedokáže vyjadriť, alebo svet mu nerozumie,“ priblížila Veronika Gilanová z Nadácie Pontis, ktorá stála pri vzniku aplikácie a koordinovala jej prípravu.

Jeden z hlavných prejavov autizmu je podľa nej porucha komunikácie. Deti majú problém porozumieť hovorenému slovu, ale veľmi dobre reagujú na vizuálny jazyk. Pedagógovia a rodičia preto používajú pri komunikácii s deťmi obrázky, ktoré však musia mať vždy pri sebe. „Chceli sme tento každodenný komunikačný systém preniesť do elektronickej podoby, do formy aplikácie, ktorú by mohli mať rodičia i pedagógovia vždy pri sebe v tablete,“ spresnila Gilanová.

V aplikácii si môže jej používateľ vybrať z prednastavenej databázy 450 obrázkov, ale aj z vlastných fotografií, ktoré tu môže jednoducho pridať. Zároveň si môže vybrať, či dieťaťu k obrázku pustí aj nahratý zvuk. Vďaka nemu si dieťa jednoduchšie priradí obrázok k významu. Do aplikácie je možné pridať aj vlastný zvuk, ktorý napríklad nahovoril rodič. „Dôležitou funkciou je aj denný harmonogram, ktorý prevedie dieťa jeho dennými aktivitami. Pomáha dopredu poznať aktivity, ktoré ho počas dňa čakajú a lepšie sa orientovať v čase. Program je možné nastaviť až na dva týždne dopredu,“ vysvetlila Gilanová s tým, že všetko v aplikácii sa dá personalizovať.

Prínos novej aplikácie vyzdvihla aj pedagogička Michaela Rumanková, ktorá vyučuje v špeciálnej triede pre deti s poruchami autistického spektra v Materskej škole na Iľjušinovej ulici v Bratislave. Lentalk používa pri práci so šesťročným chlapcom, ktorého spontánna komunikácia je na veľmi nízkej úrovni. „Od začiatku sme komunikovali prostredníctvom kartičiek. Keď som ho chcela učiť nejaké slová, musela prácne vyrobiť kartičky. Stálo nás to veľa času, ale oplatilo sa, lebo začal viac spontánne komunikovať a porozumenie reči sa zlepšilo,“ priblížila. 

Práca s novou aplikáciou je však podľa nej oveľa flexibilnejšia a môže prostredníctvom nej vyrábať aj procesuálne schémy. „Používame to pri kreslení, vizualizácii počtu úlohu, vždy si prejdeme, čo ho v ten deň čaká. Učíme sa skladať vety, aby svoju požiadavku vyjadril viac ako jedným slovom,“ povedala Rumanková.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.