28. 01. 2017 Nadácia Pontis

Do Súťaže Via Bona sa prihlásilo 71 firiem

Nadácia Pontis oceňuje firmy, ktoré podnikajú zodpovedne a transparentne, pomáhajú okoliu a zamestnancom, životnému prostrediu a bojujú s korupciou.

Na minulom ročníku ocenení Via Bona sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska.(Zdroj: SME - Jozef Jakub

BRATISLAVA. Celkovo 71 malých, stredných i veľkých firiem z celého Slovenska sa prihlásilo do 17. ročníka súťaže Via Bona, v ktorej Nadácia Pontis oceňuje firmy, ktoré podnikajú zodpovedne a transparentne, myslia na svojich zamestnancov, zákazníkov, životné prostredie a sú citlivé voči okoliu. V tomto roku prijali najviac nominácií na Zodpovednú veľkú firmu v doterajšej histórii. Do kategórie sa prihlásilo až 10 firiem.

„K vytváraniu zdravej spoločnosti neodlučiteľne patrí aj zodpovedné podnikanie. Vo veľkej miere sú to práve firmy, ktoré pomáhajú na Slovensku riešiť budúcnosť vzdelávania, zlú situáciu v zdravotníctve či bojujú za transparentné prostredie pre podnikanie a presadzujú diskusiu o dlhodobejšej vízii pre Slovensko,“ uviedla vo vyhlásení Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis. Dodala, že ambíciou súťaže je, aby sa firmy vzájomne inšpirovali.

Šesť kategórii

V tomto ročníku nadácia udelí ocenenie Via Bona Slovakia v šiestich kategóriách – Zelená firma, Skvelý zamestnávateľ, Férový hráč na trhu, Dobrý partner komunity, novinkou je Cena za sociálne inovácie a chýbať nebude ani Cena verejnosti. Špeciálnu cenu za sociálne inovácie získa projekt, ktorý predstavuje novú formu spolupráce medzi súkromným, štátnym a neziskovým sektorom a vytvára sociálnu a ekonomickú pridanú hodnotu.

V najbližších týždňoch vyberú nezávislé komisie projekty, ktoré sa dostanú do druhého kola súťaže. Následne sa uskutočnia prezentácie pred porotou zostavenou zo zástupcov biznisu, médií, štátnej správy, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií. Slávnostný galavečer Via Bona Slovakia spojený s odovzdávaním cien sa uskutoční v apríli 2017.

Od roku 1998 Nadácia Pontis už ocenila vyše 100 firiem. V minulom roku sa o ocenenie Via Bona Slovakia uchádzalo 75 projektov. Najväčší počet nominácií (18) pritom zaslali zástupcovia do kategórie malých i stredných firiem z rôznych regiónov Slovenska.

O krajinu sa musíme starať

„Naša krajina bude prosperovať len vtedy, keď sa o ňu všetci budeme starať. Sme veľmi radi, že mnohé menšie firmy si to uvedomujú a prinášajú svojim poctivým podnikaním hodnoty do spoločnosti aj v ekonomicky slabších regiónoch,“ dodala Surotchak. Medzi ocenenými bola vlani napríklad advokátska kancelária TaylorWessing, ktorá sa snaží zlepšovať právne prostredie na Slovensku a bojovať proti korupcii systematickými riešeniami, navyše poskytuje poradenstvo mimovládnym organizáciám a médiám. 

V kategórii Zelená firma zvíťazila spoločnosť JRK Waste Management, ktorá sa snaží prostredníctvom svojho projektu Pre menej odpadu aktívne spolupracovať so samosprávami a jednotlivcami na podpore domáceho kompostovania. Firme sa v roku 2015 podarilo znížiť množstvo skleníkových plynov o viac ako 4000 ton a predísť skládkovaniu takmer 650-tisíc hektolitrov biologicky rozložiteľného odpadu. Stavebná firma Obnova zas získala cenu za obnovu a revitalizáciu historických stavieb.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.